Bygg et praktisk kaninbur i lette moduler

Her får du oppskriften på et enkelt og modulært kaninbur, som er lett å ta fra hverandre og flytte rundt på. Kaninburet er selvfølgelig også enkelt å pakke vekk over vinteren.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2.000 kroner

Intro

I denne artikkelen bygger vi et lett og mobilt kaninbur, som også kan brukes som løpegård hele sommeren.

Artikkelen veileder deg trinn for trinn om hvordan du omdanner enkle materialer til sju elegante rammer som er satt sammen med bladskjøter og fluktsikret med voliernett.

Bygg et kaninbur som er lett å flytte

Kaninburet er bygget i sju lette moduler, som én person alene enkelt kan sette sammen og ta fra hverandre igjen. Det betyr at du kan flytte kaninburet rundt i hagen, slik at dine pelskledde venner har optimale vilkår hele dagen.

I tillegg til selve byggeveiledningen inneholder artikkelen en utførlig materialliste og en detaljert, målfast arbeidstegning, som du kan støtte deg til.

Veiledning

01
Forbered rammene 5 Trinn

Kaninburet består av sju individuelle rammer, der hver av dem er laget av fem deler. Det første skrittet i prosjektet er å klargjøre de 35 side- og topprammestykkene du skal bruke.

Stykkene skjæres ut av 48 x 73 mm. De fire siderammene er like store og laget av like deler (A og B). De tre topprammene er større, men også laget av like stykker (C og D).

Etterpå skal stykkene klargjøres til bladskjøter. Oppgaven fikses med sag, stemjern og slipepapir. Alle sammenføyningene er like.

1

Begynn med å kappe til de forskjellige side- og topprammestykkene (A, B, C, D). En kapp-/gjærsag er det beste til jobben, men du kan også bruk en håndsag eller en stikksag hvis du er nøye.

2

Tegn opp til bladskjøter. På den brede siden i begge endene, samt på midten av alle rammestykkene (A, B, C, D), tegnes et 73 x 73 mm kvadrat. Tegn de tverrgående strekene halvveis ned på kortsidene.

3

Fjern det oppmerkede kvadratet. Bruk en sag til å lage de tverrgående snittene på den brede siden. Skjær inn til midten. Bruk et stemjern til å fjerne det opptegnede kvadratet fra den smale siden.

4

Endeskjøtene er enklere. I endene på sideog topprammestykkene (A, B, C, D) slipper du å stemme ut treklossen. Du kan komme til fra enden med en sag, slik at du dermed kan sage løs hele klossen.

5

Sørg for at detaljene er i orden. Når du har grovskåret alle sammenføyningene, skal du samle stykkene i sett. Sjekk at snittflatene er rene, og slip eventuelt etter med et slipepapir.

02
Lim rammene 4 Trinn

Når du har forberedt bladskjøtene, er det enkelt å sette sammen rammene. I utgangspunktet settes rammene sammen med kun trelim, men du kan forsterke sammenføyningene med små skruer fra innsiden, uten at de synes.

Sammenføyningene lages ved å smøre lim på begge sider av bladskjøtene, som tvinges sammen. Du kan sette sammen så mange rammer samtidig som du har tvinger til. Det viktigste er at alle sammenføyningene på hver ramme blir laget samtidig.

1

Rammene limes sammen. Smør trelim på alle flatene i sammenføyningen. Limet påføres i et jevnt lag.

2

Legg alle delene sammen. Legg de lange delene (A og C) på et arbeidsbord på et par tverrgående lekter, slik at de ligger 3-5 cm over bordet.

3

Press sammenføyningene sammen med tvinger. Sørg for at sammenføyningene er tette når du spenner dem sammen, og la dem tørke under press.

4

Lag alle de sju rammene før du går videre. Hver av de fire siderammene lages av to lange siderammestykker (A) og tre korte siderammestykker (B). Topprammene lages av to lange topprammestykker (C) og tre korte topprammestykker (D).

03
Bruk volierenetting 3 Trinn

Rammene alene holder ikke kaninene inne i buret. Derfor skal seks av de sju rammene (fire siderammer og to topprammer) kles fra innsiden med volierenetting. Nettingen klippes til med en avbiter, slik at den passer til rammen, og stiftes fast med kraftige stifter.

Den siste topprammen kles fra oversiden med dekkbord (E), som fungerer som ly for både sol og regn. Bordene skrus på rammen, slik at de flukter med ytterkanten av den ene langsiden.

1

Klipp til volierenettet. Lag seks biter som passer til de seks rammene. Husk at det er et par centimeter forskjell på side- og topprammene.

2

Volierenettingen stiftes fast med kraftige stifter. Stiftene skal være minst like tykke som tråden i nettingen

3

Trim kanten. Når du har stiftet fast volierenettingen, skal kanten trimmes. Klipp av overskytende netting med en avvbiter.

04
Monter hengsler og anslagslister 4 Trinn

Det siste skrittet er å gjøre de sju rammene klare til å kunne settes sammen til et sammenhengende kaninbur.

De seks korte anslagslistene (F) og den ene lange (G) lages og monteres på topprammene. Listene sikrer at topprammene ikke sklir på siderammene.

Til slutt skal det monteres hengsler på de korte siderammestykkene. Fangtappene skal sitte på yttersiden. Det skal også monteres hengsler på de lange rammestykkene mellom topprammene.

1

Lag først anslagslistene (F og G). Splitt et to meter langt 22 x 123 mm bord på langs, slik at du får fire lister. Kapp listene i lengden så du får både korte (F) og lange (G) anslagslister.

2

Anslagslistene (F og G) skrus på undersiden av topprammene. De seks korte anslagslistene (F) skrus på topprammene, slik at de flukter med ytterkanten av rammene. Den lange anslagslisten skrus på den rammen som er kledd med dekkbord (E).

3

Monter hengsler på siderammene. Hver ramme skal ha et sett hengsler på den smale siden i den ene enden, og et sett på den brede siden i den andre enden. Hengslene monteres i topp og bunn.

4

Monter hengslene på topprammen. Hengslene skrus fast på den smale siden av de lange rammestykkene. Du skal bruke tre hengsler mellom topprammene.

Materialer

48 x 73 mm

 • 8 siderammestykker (A) à 150 cm
 • 12 siderammestykker (B) à 52 cm
 • 6 topprammestykker (C) à 160 cm
 • 9 topprammestykker (D) à 53 cm

22 x 123 mm bord

 • 4 dekkbord (E) à 160 cm
 • 6 anslagslister (F) à 40 cm
 • 1 anslagslist (G) à 140 cm

Diverse

 • Volierenetting
 • Stifter
 • Trelim til utendørs bruk
 • 8 sett platehengsler (H)
 • 3 sett bladhengsler med løs tapp (J)

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Under 2000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette prosjektet er enkelt.

Tegning

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Fordel limet med en pensel

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Hage