Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg kaninbur selv - og få det som du vil ha det!

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Bygger du kaninburet selv, kan du få det i akkurat den størrelsen som passer hjemme hos dere. Det er både enkelt og billig.

Lag et enkelt kaninbur

I dag finner du et stort utvalg av kaninbur i butikkene. Typisk er det dog slik at de billige kaninburene er veldig små, mens de større modellene er urimelige dyre. Bygger du i stedet kaninburet selv, får du det i den størrelsen som passer deg - til en billig penge.

Bygg kaninbur selv i to etasjer

Bygger du en andre etasje på kaninburet ditt, er det enkelt å bygge stort nok til at kaninene kan få litt mosjon, også når de er alene hjemme.

Bruk fantasien når du bygger kaninbur

Et bygg-selv-kaninbur er hyggelig å lage. Du kan for eksempel la barna stå for dekoreringen, slik at det blir deres helt unike bur.

Kaninbur kan bygges av restematerialer

Til et kaninbur, trenger du ikke investere i nye dyre materialer. Alt du trenger er to typer materialer, som selvfølgelig kan være restematerialer fra andre prosjekter.

To typer materialer

Du trenger ikke mer enn to typer materialer for å bygge kaninburet. Bruk vannfast kryssfiner til sidene, bunnen og taket, og benytt et par terrassebord til resten. Med terrassebord kan du lage lister til kaninburet ditt, slik at du ikke trenger å kjøpe nye dyre lister. Har du ikke noen passende restematerialer liggende, kan du bygge kaninburet selv for under 1000 kroner i materialer.

Kaninbur utendørs

Ved å bygge kaninburet selv i vannfast kryssfiner og terrassebord, kan du plassere kaninburet ditt utendørs, uten at det ødelegges av vind og regn.

Enkelt og raskt

Gå du ordentlig til verks er det ikke vanskelig å bygge kaninburet selv. En erfaren gjør det selv-er kan fint bygge kaninburet på én dag.

Slik bygger du kaninburet

Platedelene skjæres ut som det første vi gjør, mens vi venter litt med utskjæringen til vinduene i de to dørene. Skjær ut sideplater, bakplate, topp og bunn, i tillegg til førsteetasjen, slik at platene ligger klare.

Rammelistene lager vi selv, i stedet for å kjøpe dyre lister. Vi gjør det

ved å dele noen terrassebord på langs, i tre like brede deler. De kappes til i lengden, og skrus fast til sidestykkene med 4 x 40 mm skruer. Begynn med de fremste loddrette listene, som skal flukte med fronten til sideplaten. Fortsett med den bakerste listen, som skal dras inn tilsvarende platetykkelsen på bakplaten.

Mot bunnen skal listene slutte rundt 5 centimeter før platen, slik at det blir plass til sokkelen.

Bakplaten skrus på når begge sider er blitt utstyrt med rammelister. Hele konstruksjonen har nå form som en U, og kan stå av seg selv. Deretter setter du fast de to vannrette rammelistene på bakplaten, og de to øverste vannrette rammelistene settes på sideplatene.

Sokkelen, som består av hele terrassebord, skrus innvendig på de tre sidene, og er med på å heve bunnplaten opp fra bakken. Skal buret stå på stein eller heller, kan du eventuelt unnvære bunnplaten. Det fremste sokkelstykket festes til de to sokkelstykkene i sidene.

Gulvet i de to etasjene legges nå på plass. I førsteetasje brukes ram-Enkelt

me-listene som understøtting. Vent med å skru fast gulvene til du er sikker på at alt passer. Etterpå plasserer du “trappen” mellom de to etasjene. Lager du trappen bratt, kan du eventuelt utstyre den med små lister, så den blir mer sklisikker.

Rammen fremst på buret (se tegningen) er det neste du setter på. Også den består av trykkimpregnerte terrassebord, som skjæres til og skrus fast i en ramme hele veien rundt.

Hullene til vinduer i dørene skjærer du ut med stikksag. Vi har valgt å

ha et tett stykke i den venstre døren, for å gi kaninen litt privatliv. Men utformingen av hullene kan du i prinsippet bestemme selv. Etterpå monterer du en egnet netting med en stiftepistol hele veien rundt, slik at nettet sitter godt fast.

Taket skrus til slutt fast fra oversiden. Skal det være ekstra flott, kan du utstyre det med en dryppkant i V-formet metall med etterfølgende takpapp. Hellingen på taket gjør at du også kan klare deg med å gi det en grundig impregnering med en eller annen form for trebeskyttelse. Det kommer likevel til å holde i mange år!

Materialer

Tidsforbruk:

En trenet gjør det selv-er kan bygge buret på en dags tid.

Pris:

Er du nødt til å kjøpe alle materialene, koster buret cirka 500 kroner.

Vanskelighetsgrad:

Går du systematisk til verks, er det ikke vanskelig å bygge det kaninburet vi viser her.

Tegning

Buret vårt

Vi har laget dette buret av vannfast 21 mm kryssf nér og terrassebord på 32 x 125 mm. Buret er bare skrudd sammen.

Logg inn kjøp tilgang

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

TIPS: La sirkelsagen skjære i underlaget

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Bygg kaninbur selv - og få det som du vil ha det!
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake