Grillhytte med utsikt til stjernene

Det tar minst et par uker, og du blir utfordret på alle dine håndverksmessige ferdigheter. Men har du lyst på et gjør det selv-prosjekt utenom det vanlige, så er denne grillhytta med pleksiglassruter og utsikt til stjernene tingen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 uker
Pris
30.000 kroner

Intro

Drømmer du også om å forlenge sommeren med grillhygge og åpen ild, så er denne grillhytta veien å gå. Vi legger et bærelag av grus, og bygger et fundament av lecablokker.

Oppå blokkene bygger vi en gulvkonstruksjon, som vi kler med solide OSB-plater.

Veggene på hytta består av lafteplank med fjær og not, som stables oppå hverandre og avsluttes med en tykk vinduskarm.

Takkonstruksjonen består av bøyde sperrer, som vi limer og bøyer selv, mens pleksiglassrutene gir en optimal utsikt til nattehimmelen.

I tillegg utstyrer vi hytta med benker, ventilasjonsrør, pipe og en grill, som helt sikkert vil få naboene til å komme på besøk.

Veiledning

01
Fundament og gulv 3 Trinn

For å gjøre grillhytta så rund som mulig, lager vi et åttekantet fundament av 48 x 98 mm impregnerte materialer.

1

Kapp ut åtte gulvsviller (A) à 150 cm av impregnert 48 x 98 mm. De skal skråkappes, så husk at det er det lengste målet som gjelder. Gjenta prosessen ved den innerste bunnsvillen (A1), og legg alt opp for å se om det passer. Mål deretter opp og kapp til de åtte gulvbjelkene (A2).

2

Legg ut et bærelag av 5-10 cm grus eller pukk (R), og sørg for at laget er plant. Legg den åttekantede bunnsvillen på grusen, og trekk en strek på yttersiden, slik at du kan se hvor lecablokkene (B) skal plasseres. Sett opp lecablokkene én etter én, og mur dem sammen med vanlig murmørtel. Sjekk jevnlig om blokkene er i lodd og vater, og la dem tørke et døgns tid. Deretter kan du legge på plass bunnsvillen og skru sammen delene med syrefaste 5 x 90 mm treskruer. Når alt sitter som det skal, kan du med fordel isolere under gulvet med 20 cm isopor (H).

3

Skjær eller fres en fjær i åtte 48 x 48 mm lekter (C), som du skrur fast i yttersiden av den underliggende bunnsvillen. Skjær ut OSB-platene (J), og skru dem fast i gulvsvillen (A) og gulvbjelkene (A2) med 5 x 70 mm syrefaste skruer.

02
Vegger 4 Trinn

Veggene består i all sin enkelhet av kraftige planker med fjær og not, såkalt lafteplank. De skråskjæres i endene og stables oppå hverandre. Når hver rekke står som den skal, skrus plankene sammen i endene. Veggen avsluttes med en solid vinduskarm, som også holder konstruksjonen sammen.

1

Oppå bunnsvillen (A) monterer vi en 48 x 48 mm bunnlist (C), som vi freser en fjær i. Det gir lafteplankene noe å stå fast på.

2

Kapp til alle plankene (D), og monter én rekke om gangen. Når noten er trykket på plass i fjæren i de underliggende rekkene, skrus de sammen i endene med 3,5 x 50 mm rustfrie treskruer.

3

Når du har stablet alle plankene til veggene (D), er det tid for å skru fast vinduskarmen (E). Vi har valgt en 48 mm tykk karm av massiv furu. Når karmen sitter fast på veggene, kan du straks fornemme hvordan hele konstruksjonen blir stivet av. For å få grillhytta til å virke rund, velger vi å avrunde karmen med en stikksag. Sørg for å måle nøye og markere med blyant. Det er viktig at oppmålingen blir den samme på alle sidene, for at resultatet skal bli mest mulig sammenhengende.

4

Nå er underdelen av grillhytta ferdig. Vi venter med å skjære hull til døren, til vi har satt opp sperrene. Er det meldt kraftig regn, kan det være smart å dekke konstruksjonen med en presenning, slik at gulvplatene (J) ikke blir gjennomvåte.

03
Tak 5 Trinn

De ti buede sperrene består av fire lister hver, som er limt sammen. Det gjøres ved at vi skrur fast en rekke klosser på en OSB-plate, slik at vi kan bøye alle sperrene én etter én, og være helt sikre på at de blir like.

1

Legg noen lekter på en plan flate, og skru fast to OSB- eller kryssfinérplater i dem så platene danner en rett vinkel. Skru fast 12 klosser i platene, slik at de danner den ønskede bøyen på sperrene.

2

Legg opp fire 15 x 70 mm glattkantlister (F) langs klossene, smør dem med trelim og spenn dem sammen med 10-12 skrutvinger. Lag toppringen (P), som sperrene senere skal skrus fast i, etter samme prinsipp. Den må du lage av flere korte og tynnere stykker, ellers vil emnene knekke. Spenn ringen sammen med en jekkestropp, og la den tørke i ett døgn.

3

Sett sperrene (F) opp mot toppringen (P), og sjekk at bøyen er den samme på alle ti. Spenn fast sperrene på et plant underlag, og fres en not på 3,5 mm på alle sammen for å lage plass til pleksiglassrutene på 3 mm.

4

Skru fast sperrene (F) i henholdsvis toppringen (P) og vinduskarmen (E). Vi sørger for at det er like langt mellem alle sperrene, slik at alle pleksiglassrutene (G) kan skjæres med samme mål. Det reduserer risikoen for feil.

5

Dytt pleksiglassrutene (G) på plass mellom sperrene (F), og sørg for at de blir trykket helt inn mot toppringen (P).

04
Dør og vinduer 3 Trinn

Når pleksiglassrutene sitter som de skal, er det tid for å sette dem fast og etablere en dør, slik at vi ikke ender med å fyre for kråkene.

1

Skru fast dørkarmen (L) i vinduskarmen (E), gjennom bunnlisten (C) og ned i bunnsvillen (A) med 5 x 80 mm skruer. Vi fokuserer på å feste bunnen av karmen så godt som mulig, fordi vi ikke har noe å skru i oppe i toppen av døren. For å forsikre oss om at vinduene blir sittende der de skal, gir vi dem 3-4 rustfrie 4 x 40 mm skruer nederst. Husk å forbore, samt å bruke en skive for å redusere risikoen for at pleksiglasset sprekker.

2

Når du har montert dørkarm (L), dør (S) og vinduer (G), er det opplagt å male gulvet med en slitesterk gulvmaling. Vi velger en vannbasert type og gir gulvet tre strøk, ettersom det helt sikkert vil bli dratt inn både grus, snø og annen skitt i rikelige mengder på gulvet.

3

Når du har hektet på døren og montert grillen og pipen (M) etter produsentens anvisninger, er det bare å lene seg tilbake og nyte både bålet og utsikten.

Materialer

48 x 98 mm impregnert:

  • Bjelker til gulvkonstruksjonen (A) og bæringer til benk (T)

150 x 250 x 500 mm lecablokker:

  • Blokker til fundament (B)

48 x 48 mm impregnert:

  • Bunnlist (C)

35 mm lafteplank:

  • Vegger (D)

48 x 198 mm:

  • Vinduskarm (E)

15 x 70 mm glattkant:

  • Buede sperrer (F) og toppring (P)

Pleksiglass:

  • Vinduer (G)

100 mm isopor:

  • Gulvisolasjon (H)

15 mm OSB-plate:

  • Gulvplater (J)

36 x 148 mm:

  • Seter til benk (K)

Dessuten:

  • Dørkarm (L)
  • Pipe (M)
  • Ventilasjonsrør (N)
  • Grus/pukk (R)
  • Dør (S)
  • Klosser (U)
  • Murmørtel
  • Trelim, skruer, m.m.

Spesialverktøy

  • Kapp-/gjærsag
  • Stikksagblad til PVC

Tidsforbruk

3-4 uker.

Pris

Cirka 30.000 kroner, pluss grillen.

Vanskelighetsgrad

Oppbyggingen av fundamentet og veggene er forholdsvis enkel, men når du skal måle opp og montere pleksiglassvinduene, må du være veldig nøye.

Tegning

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Stoppkloss til kappsagen

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lysthus