Lysthus

Et lysthus forlenger utesesongen i begge ender, både vår og høst. Det smarte er at du kan plassere det akkurat der du vil – slik at det fanger kveldssolens siste stråler eller gir morgensol til morgenkaffen. Her finner du mange byggeveiledninger til forskjellige lysthus, samt andre artikler som gir deg inspirasjon til byggeprosessen.

    Alle artikler om lysthus

    Et lysthus forlenger utesesongen

    Et lysthus i hagen vil uten tvil kunne bli et hyggelig samlingssted for deg og familien din.

    Med et lysthus forlenges utesesongen, og du vil lunt og fredelig kunne nyte årstidenes skifting i hagen.

    Et lysthus kan fint være et gjør det selv-prosjekt. Du kan nemlig relativt enkelt og billig bygge et lysthus til hagen helt fra bunnen av. Men du men du kan selvsagt også kjøpe et lysthus som byggesett, hvis du ønsker at det skal kunne settes opp i en fei. Det trenger faktisk ikke å ta mer enn en helg!

    Her kan du lese mer om å bygge et lysthus som byggesett på en helg.

    Hva er et lysthus?

    En lysthus kan noen ganger forveksles med et anneks eller en pergola. Definisjonen på et lysthus er dog at det er en liten, oftest åpen bygning, med enten halve eller hele faste vegger og tak. En pergola er derimot definert ved å være en åpen overbygd konstruksjon, som ofte er utformet som en hagegang. Et anneks er større, med faste vegger og tak, og det er ofte isolert, slik at det kan brukes som for eksempel en gjestehytte.

    Mange lysthus bygges enten åtte- eller sekskantet. De skiller seg derfor også på formen fra en pergola eller et anneks.

    Her finner du veiledninger til pergola og anneks.

    Et lysthus skal heller ikke forveksles med et hagetelt eller et partytelt, som kan kjøpes billig i byggvarehus og lavprisbutikker. Med et lysthus bygget i solide materialer, har du et bygg som du kan bruke sesong etter sesong i mange år.

    Gjør det selv-lysthus

    Du kan bygge et lysthus til en rimelig penge og på ganske kort tid. En god løsning er å bygge det med et reisverk av solide trematerialer.

    Du bestemmer selv om du vil ha hele eller halve vegger i lysthuset. Hvis du velger halve vegger, får du et mer romantisk lysthus, mens du får mer le hvis du velger å bygge med hele vegger.

    Det er bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig når du utformer et lysthus.

    Hvis du er i tvil om hvordan lysthuset skal se ut, kan du tegne det i et 3D-tegneprogram.

    I programmet SketchUp kan du prøve deg frem ved å tegne lysthuset, og du kan se hvordan forskjellige materialer eller farger ser ut sammen, samt hvordan lysthuset plasseres best i hagen, hvis du har en tegning av tomten.

    Her lærer du hvordan du tegner prosjekter i 3D-programmet Sketchup: Gratis tegneprogram – tegn prosjektene dine i 3D

    Lysthus som holder i mange år

    Hvis du vil ha glede av lysthuset du bygger i mange år, er det en god idé å sikre det godt i forhold til det barske klimaet vi tross alt har i Norge.

    Lysthuset skal derfor ha trebeskyttelse.

    Du skal også tenke på hvordan du vil lage fundamentet til lysthuset. Det kan for eksempel være smart å lage et punktfundament.

    Her kan du lese mer om hvordan du lager et punktfundament: Fundament: Støp verdens enkleste fundament

    Dermed kan du lage et både billg og enkelt fundament til lysthuset ditt.