Skjem bort hunden med luksushus

Hvis hunden din elsker å være ute, også når det er kaldt, må den ha et sted å søke ly. Et isolert hundehus er billig å bygge, og det er faktisk også enkelt hvis du følger denne byggeveiledningen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
700 kroner

Intro

Isolert hundehus

Hunder har godt av litt frisk luft. Og hvis hunden din elsker å være ute selv når været er kaldt og vinden blåser, kan du skjemme den bort med et varmt isolert hundehus. Å bygge et isolert hundehus er en relativt enkel affære, og det eneste du trenger å investere i er noen materialer og litt maling.

Velg riktige treverk til hundehuset

Hundehuset blir utsatt for alle årstiders herjinger, og derfor må du også velge materialer som er sterke og holder seg. Vi har valgt å bruke trykkimpregnert tre, fordi det egner seg godt til et isolert hundehus. Men om hunden din gnager i alt den kommer over, bør du velge ubehandlet tre og male det med en ufarlig trebeskyttelse. Vi bruker en helt vanlig kryssfinér til sidene i vårt hundehus, og trykkimpregnert tre til tak og gavler.

Hundehuset settes sammen i hagen

Vi skjærer alle delene av hundehuset, gavler, gulv, inngangshull, sidekledning og tak til i verkstedet, før vi setter sammen alt i hagen der hundehuset skal stå. Til vårt hundehus har vi valgt å lage taket med overlappende kledning, så vannet blir ledet bort fra taket.

Isolert hundehus fra bunnen

Hundehuset vårt skal selvfølgelig ha et solid lag isolasjon. Vi isolerer bunnen av hundehuset med mineralull, som vi tilpasser til gulvet i hundehuset vårt. Vi setter det fast med en kraftig plastikk. Da er hundehuset isolert.

Tilpass størrelsen på ditt “bygg det selv-hundehus”

Vi har laget hundehuset vårt slik at det passer til en mellomstor hund – for eksempel en labrador. Men hvis du har en større eller mindre hund, kan du tilpasse åpningen slik at den passer i størrelsen. Hullet sages til med en stikksag.

Tretaket er prikken over i-en

Taket på hundehuset vårt er overlappende trekledning, og det er en detalj som gjør hundehuset litt spesielt. Det er ikke vanskelig å få bordene til å ligge på den riktige måten med den riktige avstanden. Det krever bare litt planlegging.

LES OGSÅ: Bygg et praktisk kaninbur i lette moduler

Veiledning

01
Bunn, gavler og sider 7 Trinn

Hundehuset består av en bunnramme med gulvbord oppå, samt tre gavler, som sider og tak festes til. Sidene og to av gavlene er kledd med kryssfinér.

I platen til den ene gavlen skal det skjæres et hull, som kan fungere som inngang til hundehuset. Det sager du ut med en stikksag.

Har har vi saget ut delene og bygget bunnramme og gavler på verkstedet, men satt sammen alt ute i hagen.

Hundehus isolert: Sett bunnrammen sammen 1

Sett bunnrammen sammen med 80 mm skruer i skjøtene når du har kappet til lektene (A og B). Tverrstiveren (C) festes i midten av rammen.

Hundehus isolert: Skru fast gulvbordene 2

Skru fast gulvbordene (H) med 45 mm skruer. Sett sammen bordene så tett som mulig. Bredden kan variere, slik at de kan komme til å stikke litt utover kanten.

Hundehus isolert: Sag det overskytende av det siste bordet 3

Sag det overskytende av det siste bordet, sånn at gulvet flukter med sidene på bunnrammen hele veien rundt. Slip overf aten med slipepapir, slik at gulvet blir helt glatt.

Hundehus isolert: Sett sammen rammene til gavlene 4

Sett sammen rammene til gavlene når du har saget til lektene (D, E, F og G). Bruk 100 mm skruer, og slip rammene etterpå.

Hundehus isolert: Sett platene og fast på gavlrammene 5

Sett platene (L) og (M) fast på gavlrammene med 35 mm skruer. Hullet i platen (M), som skal være inngang til hundehuset, sages ut med en stikksag.

Hundehus isolert: Monter sidene til bunnrammen 6

Monter sidene (N) til bunnrammen. Sag ut til gavlrammene. Sett deretter sidene løst sammen med gavlene (L) og (M). Skru sidene fast når alt står som det skal.

Sidene monteres med 35 mm skruer.

Hundehus isolert: Gavlene festes til bunnrammen 7

Gavlene festes til bunnrammen med 80 mm skruer. Vend huset over på siden, og skru nedenfra og opp gjennom bunnrammen inn i gavlrammene.

02
Overliggende bord på taket 3 Trinn

Taket er bygget med bord som overlapper hverandre, omtrent som liggende bordkledning. Her skal det legges åtte bord på hver side av taket. Det er lettest å plassere dem riktig hvis du først måler opp og tegner siktelinjer (se tegning) på gavlrammene. Disse linjene bruker du når takbordene legges opp.

Taket avsluttes med et tak-møne på toppen og vindskier i gavlendene.

Hundehus isolert: Legg takbordene 1

Legg takbordene (J). Start med nederste bord. La det stikke 3 cm ut til utstikk. De øvrige bordene skal overlappe hverandre med 2,3 cm. Monter dem med skruer midt på bordet.

Takbordene settes fast med 35 mm skruer.

Hundehus isolert: Skru fast takmønet når alle bordene er lagt 2

Skru fast takmønet (P) når alle bordene er lagt. Takmønet settes sammen av to lister til en vinkel, og monteres på toppen med 35 mm skruer, slik at taket avsluttes øverst.

Hundehus isolert: Sett fast vindskiene 3

Sett fast vindskiene (K). De er laget av et bord som er saget over på langs og rettet til i lengden. Monter dem med et par skruer.

Materialer

48 x 48 mm lektet (impregnert):
• 2 stk til bunnrammen (A) à 113 cm
• 2 stk til bunnrammen (B) à 70 cm
• 1 tverrstiver (C), à 60,4 cm
• 3 stk til gavl (D) à 68,2 cm
• 6 stk til gavl (E) à 44 cm
• 3 stk til gavl (F) à 59,5 cm
• 3 stk til gavl (G) à 54,7 cm

16 x 98 mm bord:
• 8 stk til gulv (H) à 122,6 cm
• 16 stk (J) à 142 cm
• 4 stk (K) à 67 cm (delt bord)

9 mm kryssfinér:
• 2 gavler (L og M) à 68,2 x 84,5 cm
• 2 sider (N) à 49,5 x 122,6 cm

Dessuten:
• 2 lister til møne (P) à 142 cm
• Skruer, 4 x 35, 4 x 45, 5 x 80 og 5 x 100 mm
• Slipepapir
• Evt isolasjon, plast og klammer
• Evt grunning og maling

Tidsforbruk

Cirka to dager (inkludert malingsjobben).

Pris

Cirka 600-700 kroner pluss eventuell maling.

Vanskelighetsgrad

Et fint hyggeprosjekt til ei helg. Dette er ikke vanskelig, men det lønner seg å være nøyaktig med å måle opp og sage ut.

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...