Slik bygger du et søppelskjul inn mot veggen

Vi bygger et elegant og diskret søppelskjul. Det er plass til to avfallsdunker i dette skjulet, men det er enkelt å utvide det etter behov.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En helg
Pris
4.000 kroner
Diskret søppelskjul inn mot en vegg

Et diskret skjul, som skjuler to stygge avfallsdunker.

Intro

Det skal ikke mye til for å skjule avfallsdunkene foran huset, men effekten er stor. Vi har bygget et diskret skjul til to avfallsdunker av stolper, lister og bord, som koster mindre enn de forskjønner.

Skjulet kan også være frittstående

Dette skjulet er bygget inn mot en garasjevegg. Derfor har vi unnlatt å lage en bakvegg. Skjulet trenger imidlertid ikke å stå inn mot en bygning. Hvis du avstiver baksiden med en plate eller bord, kan skjulet også være frittstående, for eksempel foran en hekk.

Du kan også bygge større

Du må ikke begrense deg til to dunker. Hvis du har flere, kan du lage et skjul til tre dunker, eller mer. Blir skjulet bredere enn til tre dunker, må det ha en ekstra stolpe midt på langsiden.

Veiledning

01
Bygging av moduler 5 Trinn

Avfallsskjulet består av fire stolper, et tak og to sett av to likt kledde rammer, som utgjør kortvegger og dører.

Prosjektet begynner med at vi lager de fire rammene og kler dem. Når rammene er ferdige, settes de fire stolpene opp, og rammene skrus fast til dem. Dermed har vi en stabil konstruksjon.

Det er ingen bakvegg på skjulet, ettersom det står mot en garasjevegg

1

Lag fire rammer. To siderammer lages av rammedelene (C) og (D) og to dørrammer av rammedelene (C) og to rammedeler (E). De lange delene legges mellom de korte.

2

Skru sammen rammene. Du skal bruke 5,0 x 90 mm skruer til å skru dem sammen. Forbor med et 5 mm bor, og sørg for at de lange skruene ikke går skjevt - da risikerer du at de kommer ut på siden av rammen.

3

Kle rammene med bord. Bruk bordene (K) og (L). Rammer og bord skal flukte i topp, bunn og i sidene. Lag cirka 5 mm avstand mellom bordene.

4

Spikre på kledningsbordene. Vi bruker 1,7 x 35 mm spiker, og slår to spiker i hver ende av bordet. Slå inn spikerne midt på rammedelene.

5

Sett de fire rammene til side, to og to. Rammene skal brukes fortløpende, så sett dem tett ved der du jobber. Da blir prosessen enklere.

02
Oppstilling av skjulet 8 Trinn

1

Sjekk om underlaget er jevnt der skjulet skal stå. Hvis ikke, så mål høydeforskjellen med et oppklosset vater. Legg til forskjellen i lengde på stolpen i den siden underlaget er lavere.

2

Legg stolpene (A og B) to og to. Legg siderammene mellom, slik at bunnen av rammene og stolpene flukter ved første par. Ved det andre paret legges det til eventuell høydeforskjell (trinn 1) på stolpene under sidestykket.

3

Skru fast stolpene til veggen. Når veggen er av tre, skrus stolpene bare fast med treskruer. Stolpene (A) skal stå i lodd. Avstanden mellom stolpene skal være 120 cm.

4

Gi alt treverk en heldekkende trebeskyttelse i minst to strøk. Da oppnår du optimal beskyttelse av treverket.

5

Skru fast en sideramme til bakstolpen (A) med 5,0 x 80 mm skruer. Bruk minst fire skruer per stolpe. Begynn i den siden der sidestykket er tettest mot underlaget.

6

Skru fast den fremste stolpen (B). Hold fast stolpen til siderammen med en klemtvinge, og sørg for at siden er i vater. Skru deretter fast stolpen fast med 5,0 x 80 mm treskruer.

7

Kloss opp den andre siderammen, slik at den er i vater med den første. Skru den deretter fast til bakstolpen (A).

8

Spenn fast den siste stolpen (B). Gjenta teknikken fra før. Spenn forstolpen til siderammen med tvinger, og skru den fast.

03
Innfesting til underlaget 3 Trinn

For å sikre at avfallsskjulet er stabilt og ikke flytter seg når dunkene flyttes inn og ut, settes hele konstruksjonen fast til underlaget.

Det monteres metallvinkler på skjulet, som skrus fast i betongsteinene under. På forhånd er det boret hull og satt inn plugger i dem.

1

Forbor hull til 8 mm plugger i betongsteinene under skjulet.

2

Skru fast metallvinkler til underlaget.

3

Skru deretter fast vinklene til skjulets innside ved de fremste stolpene.

04
Montering av tak 7 Trinn

Nå er det tid for å lukke skjulet i toppen. Derfor lages det et tak som legges på en avstivende ramme rundt toppen av de fire stolpene.

Her lages taket av kledningsbord av lerk, som legges med et lite overlapp og utstikk i front, slik at vannet renner av. Du kan også bruke for eksempel rupanel og kle det med takbelegg, eller så kan du legge litt mer flid i detaljene og lage et tak med takstein.

1

Hold de skrå bordene (H) på plass med en tvinge. Tegn opp det skrå snittet, og kapp deretter bordet slik at forkanten flukter med stolpen.

2

Skru fast de skrå bordene (H). Skru dem på stolpene med 4,0 x 50 mm skruer. Bruk to eller tre skruer i hver ende.

3

Skru fast kantbordet (F) på stolpene. Bordet skal sitte på forsiden av de fremste stolpene og festes med 4,0 x 50 mm skruer.

4

Kapp til tverrstiveren (J). Den skal sitte mellom kantbordet (F) og avstiveren (G). Derfor skal endene kappes i samme vinkler som de skrå bordene (H). Tverrstiveren skrus (J) fast i avstiveren (G) - på midten.

5

Skru avstiveren (G) på bakstolpene (A). Skru deretter fast den løse enden av tverrstiveren (J) til kantbordet (F). Bruk 4,0 x 50 mm skruer.

6

Sett hengsler på dørene. De to smale rammene brukes som dører. Heng fast hver dør til frontstolpen (B) med to hengsler.

7

Kapp til takbordene (R), og spikre dem deretter fast til takrammen med 1,7 x 35 mm galvaniserte spiker. Takbordene skal legges med et lite overlapp.

05
De siste detaljene 5 Trinn

Skjulet er nesten ferdig. Det mangler bare å sette på noen dekklister på toppen av dører og sider. I tillegg skal det lages en hjemmelaget lås, som skal bli både effektiv, billig og diskret.

Den hjemmebyggede låsemekanismen er en fin detalj, som dog kan utelates, hvis du heller bare vil kjøpe et låsebeslag i et byggvarehus.

1

Skru på de fire dekkbordene (M og N). Bruk 4,0 x 40 mm skruer. Dekkbordene skal ligge oppå sidestykkene og dørene.

2

Sett deretter anslagslister (T) på dørene. En på hver dør, på motsatt side.

3

Låsen lages av to lister (P) og en bordbit (S). Skru og lim listene på siden av bordbiten med 4,0 x 40 mm skruer. Listene skal flukte med platen i den ene enden.

4

Monter låsen med skruer. Legg på plass låsen over de to dørene, og skru den (ikke for fast) på med to 4,0 x 50 mm skruer. Alternativt kan du tre gjennom en gjengestang og spenne den til med muttere.

5

Når dørene er åpnet, er det masser av plass, og det er lett å flytte dunkene.

Materialer

70 x 70 mm trykkimp. stolper
4 stolper à 200 cm - kappes til

 • 2 stolper à ca. 192 cm (A)
 • 2 stolper à ca. 172 cm (B)

48 x 48 mm lekter

 • 8 rammedeler à 100,5 cm (C)
 • 4 rammedeler à 75 cm (D)
 • 4 rammedeler à 59,5 cm (E)

21 x 95 mm bord

 • 1 kantbord, 138 cm (F)
 • 1 avstiver, 134 cm (G)
 • 2 kantbord à 95 cm (H)
 • 1 tverrstiver, 86 cm (J)
 • 22 bord à 75 cm (K)
 • 22 bord à 59,5 cm (L)

20 x 70 mm lister

 • 2 dekkbord à 75 cm (M)
 • 2 dekkbord à 59,5 cm (N)

En rest av et 21 x 95 mm bord

 • 1 plate til lås, 7,3 x 25 cm (S)

20 x 45 mm lister

 • 2 lister til lås à 29 cm (P)
 • 2 anslagslister à 110 cm (T)

21 x 120 mm kledningsbord

 • 9 takbord à 150 cm (R)

Diverse

 • 4,0 x 30, 4,0 x 40, 4,0 x 50, 5,0 x 80 og 5,0 x 90 mm skruer
 • 1,8 x 35 mm galvaniserte spiker
 • 2 stk. 40 x 40 x 80 mm vinkelbeslag
 • 4 hengsler
 • 2 håndgrep
 • Heldekkende trebeskyttelse

Spesialverktøy

 • En liten borhammer

Tidsforbruk

Prosjektet tar en helg.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er ikke vanskelig, men det er mange elementer som skal lages.

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

VERKTØY: Slik bruker du borhammeren

I denne videoen lærer du alt om den knallsterke borhammeren. Med maskinen riktig innstilt og utstyrt med riktig tilbehør, kan du enkelt pløye deg gjennom murverk og betong, eller utføre krevende rivingsarbeid, for eksempel hvis du skal fjerne fliser fra et gulv.

TEKNIKK: Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Søppelskur