Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg et blomstrende sykkelstativ

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Her er noe så sjelden som et sykkelstativ som pynter i hagen. Det er i tillegg enkelt å bygge og flytte rundt på.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
600 kroner

Intro

Her er sykkelstativet som forener det dekorative med det praktiske. Det består i sin enkelhet av et stativ, som holdes av to blomsterkasser av tre. Stativet kan forlenges, og det kan bygges ut med flere stativ og kasser.

Kassene står skrått i forhold til stativet. Det er elegant, og gjør at det kan stå sykler i mellomrommene, helt tett på kassene. Synes du det er penere å skru fast stativet i siden på kassene i stedet, gjør du selvsagt det. Stativet har plass til seks sykler, tre i hver side.

Vekten og stabiliteten kommer når du fyller jord i kassene. Vil du flytte sykkelstativet, gjør du det ved å skille statitivet fra kassene, eller ved å lette kassene for noe av jorden. Fargene velger du selvsagt selv. En fargeløs oljebehandling er også mulig.

Veiledning

Delene til stativet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Kapp til alle deler til stativet. En kapp/-gjærsag er fin å ha til dette. Dels får du helt vinkelrette snitt, dels kan du raskt kappe nøyatig like lange emner: spenn bare fast en kloss i riktig avstand fra bladet når du kapper.

2

Tegn opp hvor de loddrette stolpene (C) skal sitte på de lange vannrette lektene (A). Oppstrekingen lettes ved å legge lektene sammen, bruke et mellom stykke (B) som målestokk til en del av målene, og streke opp begge samtidig.

3

Strek opp på stolpene (C) der de vannrette mellomstykkene (B) skal skrus på. Fire av stolpene settes sammen med to mellomstykker, seks av dem med ett enkelt mellomstykke. Igjen merker vi flere stolper samtidig med en vinkel.

Stativet monteres

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Bor hull til skruene med et 5 mm bor, både i de vannrette lektene (A) og i stolpene (C). I hver sammenføyning skal du ha to hull, og du setter dem diagonalt. Prøv en gang om skruene kan skrus med hodet ned i treet. Går ikke det, må du undersenke.

2

Skru på de vannrette lektene (B) mellom stolpene (C) med 5 x 80 mm skruer. Det ender opp med fem seksjoner, med to stolper hver - to med to vannrette lekter, og tre med en enkelt vannrett lekt.

3

Nå settes hele stativet sammen, ved at de fem seksjonene og de to ytterste stolpene (C) skrus inn mellom de lange vannrette lektene (A). Vi letter jobben ved å spenne delene mot en plate og holde dem i samme plan mens vi skrur.

Kassesidene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Kassene er laget av billig vannfast kryss-finér, som settes sammen gjennom hjørnelister. Ved å sette skruene gjennom listene, inn i kryssfinéren, unngår vi å vende skruehodene utover.

Hjørnelistene er litt kortere enn sidene er høye. Du setter dem så de flukter med toppen av siden. Dermed sikrer du plass til bunnen nederst.

1

Sidene på blomsterkassene (K) skrus sammen i hjørnelistene (H). Skru først en hjørnelist på hver av sidene med 4 x 35 mm skruer. Spenn sidene sammen i vinkel, og skru dem sammen gjennom listene. Forbor med 3 mm bor.

2

Siste side skrus på listene etter at vi har satt den på plass midlertidig med et par tvinger.

3

Enhåndstvingene og skjøtelistene gjør det enkelt å få sidene nøyaktig, før du skrur dem endelig sammen.

Blomsterkassene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nå er de fire sidene i kassene satt sammen, og vi kan sette på plass bunnen. For å gi den noe å gripe i, setter vi opp de fire bærelistene mellom hjørnelistene. De skal flukte med enden på hjørnelistene, slik at bunnen løftes litt.

Kassene fores med plast for å beskytte treet. Det er en god idé å bore noen hull i bunnen av dem, slik at overskytende regnvann kan renne vekk.

1

Bærelistene (F) til bunnen (L) skrus fast til sidene med 4 x 35 mm skruer. Vi borer gjennom listene med et 4 mm bor til skruene, slik at gjengene ikke griper fatt i listen, men bare i kryssfinéren.

2

Bunnen (L) legges på plass i falsen. Her er det også best å forbore til skruene - med 4 mm bor i bunnen og med 3 mm bor i listene.

3

Bunnen og de fire beina (G) skrus på med 4 x 40 mm skruer. De små beina sprekker lett, så du bør absolutt forbore skruehullene med et 4 mm bor.

TIPS: Bor 10 mm drenshull i bunnen.

4

Så skrur vi to trekantlister (J) på hjørnet, der kassen skal settes sammen med sykkelstativet. Trekantlistene skal flukte med undersiden av kassene.

5

Vi beskytter treet mot jorden ved å fore kassen med en plastsekk. Du kan stifte fast sekken til sidene på kassen med en stiftemaskin.

6

Til slutt spikrer vi på de fire dekkbordene (E) med 2,5 x 55 mm dykkert. Dykkertene er mer diskrete enn skruer. Pass på at du slår dem rett ned, slik at de ikke bryter ut gjennom sidene. Kassene slipes, og kantene rundes lett.

7

Når kassene er bygget ferdig, slipes de helt glatte, og rundes i hjørnene med en plansliper.

Monteringen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nå er alt klart for at vi kan skru fast stativet mellom de to pottene.

De to 21 x 21 mm trekantlistene vi har satt på hjørnene, danner et rett stykke som passer perfekt på stativet.

Hvis du bare setter skruene skrått på listen inne i pottene, vil det være vanskelig å styre skruene helt riktig ut gjennom hjørnet og inn i stativet. Dette blir helt problemfritt når du forborer til skruen utenfra, rett inn i skrålistene.

Vi maler stativet og pottene - og overliggeren, som vi venter med å tilpasse i endene - før vi skrur alt sammen. Til slutt fyller vi jord i kassene, og setter planter i dem.

1

Holderen og blomsterkassene settes løst opp. Vi sjekker at tingene passer sammen, og finner den beste plasseringen til sykkelstativet.

2

Vi forborer til skruene i hjørnet på kassene med et 5 mm bor. Tre hull til hver ende av stativet.

3

Stativet skrus fast til kassene med 5 x 80 mm skruer. Trekantlistene passer i høyden til stativet, slik at det kommer til å flukte med kassene på undersiden.

4

Sykkelstativet males. Hvis du velger å male stativdelen og kassene i forskjellige farger, lønner det seg å ta dem fra hverandre først. Alt males to strøk med trebeskyttelse. Også overliggeren (D), men den venter vi med å kappe til.

5

Overliggeren kappes (D) til og spikres fast med 2,5 x 55 mm dykkert, etter at stativet er plassert på riktig sted og skrudd sammen. Stativet skal stå på et plant underlag, ellers må du klosse det pent opp.

6

Fyll plantejord i kassene, og sett planter i dem. Gjerne en sort som henger litt ut over kanten.

TIPS: Det er ikke nødvendig å fylle kassene helt med jord. Legg eventuelt et par isoporblokker i bunnen først.

7

Så er stativet klart til bruk. Her kan vi komme til stativet fra begge sider, slik at vi har plass til seks sykler.

Materialer

Stativ til 6 sykler

48 x 48 mm lekter:

 • 2 topp-/bunnlister (A) à 188 cm
 • 7 mellomstykker (B) à 20 cm
 • 12 stolper (C) à 49 cm

19 x 98 mm lister:

 • 1 overligger (D), 193,5 cm (vent med å skjære til)

2 blomsterkasser

19 x 48 mm lister:

 • 8 kantlister (E) à 40 cm
 • 8 bærelister til bunn (F) à 32 cm
 • 8 bein (G) à 4,5 cm

21 x 21 mm lister:

 • 8 hjørnelister (H) à 56 cm

21 x 21 mm trekantlister:

 • 4 skjøtelister (J) à 58 cm

19 mm vannfast kryssfiner:

 • 8 sider (K) à 38,1 x 62 cm
 • 2 bunn (L) à 36 x 62 cm

Dessuten:

 • Skruer til utebruk: 4 x 35 mm
 • 4 x 40 mm
 • 5 x 80 mm
 • Galvanisert dykkert: 2,5 x 55 mm
 • Plast til foring
 • Stifter til stiftemaskin
 • Heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

2-3 dager, pluss tørketider

Pris

Cirka 600 kroner

Vanskelighetsgrad

Selv om stativet virker avansert, med mange små felt og de skråstilte kassene i enden, er det helt enkelt å bygge det.

Tegning

Enkelt stativ til 6 sykler

Stativet har plass til tre sykler på hver side, men det er lett å lage det kortere. Vil du ha plass til flere sykler, er det enklest å tilføye et nytt stativ og en ekstra blomsterkasse.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Bygg et blomstrende sykkelstativ
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake