Sykkelstativ med innebygde blomsterkasser

I denne byggeveiledningen lager vi et sykkelstativ med plass til blomster. Det er plass til seks sykler, og prisen er på et nivå der alle kan henge med.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
600 kroner

Intro

Her er sykkelstativet som forener det dekorative med det praktiske. Det består i sin enkelhet av et stativ, som holdes av to blomsterkasser av tre. Stativet kan forlenges, og det kan bygges ut med flere stativ og kasser.

Kassene står skrått i forhold til stativet. Det er elegant, og gjør at det kan stå sykler i mellomrommene, helt tett på kassene. Synes du det er penere å skru fast stativet i siden på kassene i stedet, gjør du selvsagt det. Stativet har plass til seks sykler, tre i hver side.

Vekten og stabiliteten kommer når du fyller jord i kassene. Vil du flytte sykkelstativet, gjør du det ved å skille statitivet fra kassene, eller ved å lette kassene for noe av jorden. Fargene velger du selvsagt selv. En fargeløs oljebehandling er også mulig.

Veiledning

01
Delene til stativet 3 Trinn

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 1

Kapp til alle deler til stativet. En kapp/-gjærsag er fin å ha til dette. Dels får du helt vinkelrette snitt, dels kan du raskt kappe nøyatig like lange emner: spenn bare fast en kloss i riktig avstand fra bladet når du kapper.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 2

Tegn opp hvor de loddrette stolpene (C) skal sitte på de lange vannrette lektene (A). Oppstrekingen lettes ved å legge lektene sammen, bruke et mellom stykke (B) som målestokk til en del av målene, og streke opp begge samtidig.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 3

Strek opp på stolpene (C) der de vannrette mellomstykkene (B) skal skrus på. Fire av stolpene settes sammen med to mellomstykker, seks av dem med ett enkelt mellomstykke. Igjen merker vi flere stolper samtidig med en vinkel.

02
Stativet monteres 3 Trinn

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 1

Bor hull til skruene med et 5 mm bor, både i de vannrette lektene (A) og i stolpene (C). I hver sammenføyning skal du ha to hull, og du setter dem diagonalt. Prøv en gang om skruene kan skrus med hodet ned i treet. Går ikke det, må du undersenke.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 2

Skru på de vannrette lektene (B) mellom stolpene (C) med 5 x 80 mm skruer. Det ender opp med fem seksjoner, med to stolper hver - to med to vannrette lekter, og tre med en enkelt vannrett lekt.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 3

Nå settes hele stativet sammen, ved at de fem seksjonene og de to ytterste stolpene (C) skrus inn mellom de lange vannrette lektene (A). Vi letter jobben ved å spenne delene mot en plate og holde dem i samme plan mens vi skrur.

03
Kassesidene 3 Trinn

Kassene er laget av billig vannfast kryss-finér, som settes sammen gjennom hjørnelister. Ved å sette skruene gjennom listene, inn i kryssfinéren, unngår vi å vende skruehodene utover.

Hjørnelistene er litt kortere enn sidene er høye. Du setter dem så de flukter med toppen av siden. Dermed sikrer du plass til bunnen nederst.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 1

Sidene på blomsterkassene (K) skrus sammen i hjørnelistene (H). Skru først en hjørnelist på hver av sidene med 4 x 35 mm skruer. Spenn sidene sammen i vinkel, og skru dem sammen gjennom listene. Forbor med 3 mm bor.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 2

Siste side skrus på listene etter at vi har satt den på plass midlertidig med et par tvinger.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 3

Enhåndstvingene og skjøtelistene gjør det enkelt å få sidene nøyaktig, før du skrur dem endelig sammen.

04
Blomsterkassene 7 Trinn

Nå er de fire sidene i kassene satt sammen, og vi kan sette på plass bunnen. For å gi den noe å gripe i, setter vi opp de fire bærelistene mellom hjørnelistene. De skal flukte med enden på hjørnelistene, slik at bunnen løftes litt.

Kassene fores med plast for å beskytte treet. Det er en god idé å bore noen hull i bunnen av dem, slik at overskytende regnvann kan renne vekk.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 1

Bærelistene (F) til bunnen (L) skrus fast til sidene med 4 x 35 mm skruer. Vi borer gjennom listene med et 4 mm bor til skruene, slik at gjengene ikke griper fatt i listen, men bare i kryssfinéren.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 2

Bunnen (L) legges på plass i falsen. Her er det også best å forbore til skruene - med 4 mm bor i bunnen og med 3 mm bor i listene.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 3

Bunnen og de fire beina (G) skrus på med 4 x 40 mm skruer. De små beina sprekker lett, så du bør absolutt forbore skruehullene med et 4 mm bor.

TIPS: Bor 10 mm drenshull i bunnen.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 4

Så skrur vi to trekantlister (J) på hjørnet, der kassen skal settes sammen med sykkelstativet. Trekantlistene skal flukte med undersiden av kassene.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 5

Vi beskytter treet mot jorden ved å fore kassen med en plastsekk. Du kan stifte fast sekken til sidene på kassen med en stiftemaskin.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 6

Til slutt spikrer vi på de fire dekkbordene (E) med 2,5 x 55 mm dykkert. Dykkertene er mer diskrete enn skruer. Pass på at du slår dem rett ned, slik at de ikke bryter ut gjennom sidene. Kassene slipes, og kantene rundes lett.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 7

Når kassene er bygget ferdig, slipes de helt glatte, og rundes i hjørnene med en plansliper.

05
Monteringen 7 Trinn

Nå er alt klart for at vi kan skru fast stativet mellom de to pottene.

De to 21 x 21 mm trekantlistene vi har satt på hjørnene, danner et rett stykke som passer perfekt på stativet.

Hvis du bare setter skruene skrått på listen inne i pottene, vil det være vanskelig å styre skruene helt riktig ut gjennom hjørnet og inn i stativet. Dette blir helt problemfritt når du forborer til skruen utenfra, rett inn i skrålistene.

Vi maler stativet og pottene - og overliggeren, som vi venter med å tilpasse i endene - før vi skrur alt sammen. Til slutt fyller vi jord i kassene, og setter planter i dem.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 1

Holderen og blomsterkassene settes løst opp. Vi sjekker at tingene passer sammen, og finner den beste plasseringen til sykkelstativet.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 2

Vi forborer til skruene i hjørnet på kassene med et 5 mm bor. Tre hull til hver ende av stativet.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 3

Stativet skrus fast til kassene med 5 x 80 mm skruer. Trekantlistene passer i høyden til stativet, slik at det kommer til å flukte med kassene på undersiden.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 4

Sykkelstativet males. Hvis du velger å male stativdelen og kassene i forskjellige farger, lønner det seg å ta dem fra hverandre først. Alt males to strøk med trebeskyttelse. Også overliggeren (D), men den venter vi med å kappe til.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 5

Overliggeren kappes (D) til og spikres fast med 2,5 x 55 mm dykkert, etter at stativet er plassert på riktig sted og skrudd sammen. Stativet skal stå på et plant underlag, ellers må du klosse det pent opp.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 6

Fyll plantejord i kassene, og sett planter i dem. Gjerne en sort som henger litt ut over kanten.

TIPS: Det er ikke nødvendig å fylle kassene helt med jord. Legg eventuelt et par isoporblokker i bunnen først.

Bygge Hjemmelaget sykkelstativ 7

Så er stativet klart til bruk. Her kan vi komme til stativet fra begge sider, slik at vi har plass til seks sykler.

Materialer

Stativ til 6 sykler

48 x 48 mm lekter:

 • 2 topp-/bunnlister (A) à 188 cm
 • 7 mellomstykker (B) à 20 cm
 • 12 stolper (C) à 49 cm

19 x 98 mm lister:

 • 1 overligger (D), 193,5 cm (vent med å skjære til)

2 blomsterkasser

19 x 48 mm lister:

 • 8 kantlister (E) à 40 cm
 • 8 bærelister til bunn (F) à 32 cm
 • 8 bein (G) à 4,5 cm

21 x 21 mm lister:

 • 8 hjørnelister (H) à 56 cm

21 x 21 mm trekantlister:

 • 4 skjøtelister (J) à 58 cm

19 mm vannfast kryssfiner:

 • 8 sider (K) à 38,1 x 62 cm
 • 2 bunn (L) à 36 x 62 cm

Dessuten:

 • Skruer til utebruk: 4 x 35 mm
 • 4 x 40 mm
 • 5 x 80 mm
 • Galvanisert dykkert: 2,5 x 55 mm
 • Plast til foring
 • Stifter til stiftemaskin
 • Heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

2-3 dager, pluss tørketider

Pris

Cirka 600 kroner

Vanskelighetsgrad

Selv om stativet virker avansert, med mange små felt og de skråstilte kassene i enden, er det helt enkelt å bygge det.

Tegning

Enkelt stativ til 6 sykler

Stativet har plass til tre sykler på hver side, men det er lett å lage det kortere. Vil du ha plass til flere sykler, er det enklest å tilføye et nytt stativ og en ekstra blomsterkasse.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Sykkelskur