Bygg takoverbygget til syklene inn mot husveggen

Fire fundament, fire stolper og et par sviller danner den grunnleggende konstruksjonen i denne lekre løsningen til et sykkelskur. I tillegg er det både enkelt og billig.

Den store moderne garage har nu fået en matchende til bygning til familiens cykler.

Intro

Sykler langs garasjeveggen, sykler lent opp mot søppeldunkene, sykler langs husveggen, sykler overalt! Lars Dalsgaard hadde etter hvert blitt lei av alle syklene. Årsaken til problemet var klar: Hele familien syntes det var for vanskelig å bære dem ned i kjelleren etter hver eneste sykkeltur, og så endte det nesten alltid med at de ble stående utenfor i regnet og ruste opp.

Dessverre hadde han ikke noe velegnet sted å plassere et frittstående sykkelskjul, men da var det at Lars fikk idéen til et carportlignende halvtak ut fra bilgarasjen. Skjulet er åpent, men skjermer likevel godt mot regnet. Den lille fuktigheten som oppstår, forsvinner hurtig fordi det er så luftig.

Du kan selvsagt også lage ei dør i sykkelskjulet og lukke det helt. Spørsmålet er da bare om det blir brukt. Med et åpent skjul er det like enkelt å sette sykkelen inn som å la den stå ute.

Sykkelskjulet er 120 cm bredt innvendig og relativt romslig, men det kan lett gjøres bredere med de samme materialdimensjonene hvis du ønsker et større skjul. Byggestilen på garasjen er ført videre i tilbygget med den samme ytterkledningen, dimensjonene på stenderne, og de fine vinduskrys-sene i hvert stolpefag slik at de tilsammen utgjør en elegant helhet.

Glass eller gjennomtrekk

Garasjen til Lars Dalsgaard har glass i vinduene, men fordi det nye sykkelskjulet står på lesiden av garasjen, var det ingen grunn til å sette glass i de tre vindusrammene med kryss i. De åpne vinduene er også med på å gjøre konstruksjonen mer lett og luftig å se på.
Sammen med den åpne endeveggen og 10 cm luft ned til flisene sørger de åpne vinduene dessuten for god ventilasjon i skjulet - til nytte for syklene.
Blåser det ofte stri vind og slagregn inn mot det stedet der sykkelskjulet skal stå, kan det derimot være en god idé å stenge med glass. Du kan selvsagt også kutte helt ut vindusramme ved å la bordkledningen gå helt opp til taket dersom du foretrekker det.

Veiledning

01
Først graver du hull til fundamentene 6 Trinn

Utgravingen av hullene til de fire fundamentene i betong er den tyngste jobben i prosjektet - hvis bakken er full av røtter og/eller stein. Du kan selvsagt både støpe fundamenter som her, lage dem av systemblokkelementer som fylles med betong (vår favoritt), eller plasstøpe i forskaling. Støp inn søylesko for bunnsvilla. Tenk på snølast og at fundamentene bør ha en viss diameter, evt. økt antall, avhengig av grunnen, hvis du lager et stort tak.

1

Begynn med å måle ut fra veggen hvor stenderne skal plasseres. Bruk ei vinkelrett plate, og bank en pinne i bakken der stenderne skal stå.

2

Hullene bør være så brede at betongklossene kan dyttes litt fram og tilbake. Sett ned betongklossene - først den fremste og så den bakerste.

3

Pass på at beslagene på betongklossene sitter nøyaktig like høyt og med samme avstand til veggen. Fyll jord i hullene, og stamp den hardt til rundt betongen. Sett de midterste betongklossene i flukt med de to første.

4

Grav vekk så mye jord at det blir plass til cirka 10 cm grov sand (god mot maur: 0-8 mm subus). Fukt sanda med vannslange før du stamper den hard. Legg ned to lirer (for eksempel et par solide vannrør) - pass på at de er i vater, og dra vekk den overflødige sanda. Ta opp lirene, og fyll sporene etter dem med sand.

5

Så er det det bare å legge ut hellene. Lars valgte 40 x 40 cm betongheller som passet nøyaktig til bredden på skjulet.

6

Tøm fugesand (fin sand) på hellene, og fei den diagonalt over fugene slik at de blir godt fylt. Regn med at du må feie noen ganger i løpet av de neste ukene for å fylle opp fugene.

02
Så reiser du stendere og sperrer 7 Trinn

Mange vil nok instinktivt begynne fra bunnen og arbeide seg oppover, men skjulet er faktisk enklere å få til hvis du - etter at gulvet er lagt og stolpene satt - begynner oppe med å montere sperrene.

1

Finn vinkelen der sperra skal møte muren ved å sette ei lekt i enden av sperra i riktig høyde med ei tvinge, hold sperra inn mot muren og tegn av snittet. Sag så til sperra etter streken. Denne vinkelen kan du nå overføre til sirkelsaga. Deretter sager du til bærebjelken (F) med to snitt slik at den passer til vinkelen på sperra. Sag også et snitt i stussbordet (G) slik at overkanten flukter med takhelningen.

2

Fest bjelken midlertidig med spiker, og merk av hvor sperrene skal plasseres og hvor den skal sages i lengderetningen. Ta ned bjelken, sag den til, bor skruehull, og skru den fast med 5,0 x 70 mm skruer. Skru deretter vinkelbeslagene på bjelken med 4,0 x 40 mm skruer.

3

Ved å holde sperrene midlertidig på plass med tvinger blir det enkelt å sette opp takkonstruksjonen. Sett opp de fremste og bakerste sperrene først, og spenn fast en rett planke til å sette de to midterste sperrene opp mot. Når sperrene er på plass, kan du sette stenderne inn mot dem i fred og ro og tegne opp snittene som skal sages både på stenderne og sperrene.

4

Sag til sammenføyningene i stolpene, og stem ut med et stemjern. På samme måte stemmer du ut i de to sperrene som du allerede har satt opp.

5

Sag til den ytterste sperra slik den skal være. Skru sammen sperrer og stolper med 5,0 x 45 mm skruer til de midterste og 5,0 x 90 mm skruer til de to ytterste. Skru stussbordet (G) på stolpene med 5,0 x 60 mm skruer.

6

Det er en god idé å merke opp den nøyaktige avstanden mellom stenderne på ei list og spenne denne fast nede før du skrur fast stenderne.

7

Pass på at stolpene står nøyaktig som de skal, og skru dem fast til beslagene i betongklossene med 10 mm franske skruer, dvs. med 8-kantede hoder, som du skrur til med ei skralle med pipe eller skiftnøkkel.

03
Slik monterer du veggene 4 Trinn

Veggene kan lages i ferdige seksjoner som rammer. Da slipper du mange ubekvemme arbeidsstillinger, og du kan selv velge om du vil stå ved et arbeidsbord i hagen eller arbeide innendørs i ly for regn og vind. Å montere fire store rammer og skru dem fast på stolpene krever naturligvis en del presisjon når du måler opp, men metoden er vesentlig raskere og mye mer ryggvennlig enn å sitte på huk når du spikrer fast bordene.

1

Lag rammene til veggene av listene H, J og K med 5,0 x 60 mm skruer, og kle rammene med bord som spikres på med 1,6 x 35 mm dykkertspiker.

2

Sett ramma på plass cirka 2 cm fra framkanten av fasaderamma, og skru den fast med 5,0 x 60 mm skruer.

3

Fest tverravstiverne (D) til stolpene med 5,0 x 60 mm skruer som skrues skrått inn i stolpene. Den nederste og mellomste tverravstiveren (D) settes også fast med 5,0 x 60 mm skruer gjennom ramma.

4

Hold de øverste tverravstiverne på plass med tvinger slik at de flukter med underkanten av stussbordet (G), og fest det med 2,5 x 55 mm dykkertspiker gjennom stussbordet. Skru dem fast til stolpene med skruer skrått inn i stolpene.

04
Slik monterer du vindusrammene 6 Trinn

Vindusrammene med kryss er et dekorativt element. Den fine detaljen slipper mye lys inn i skjulet, og gir det samtidig en vakker letthet. Kryssene skal lages av lister i perfekte diagonaler fra hjørne til hjørne. Dette stiller store krav til nøyaktig oppmåling, og konsentrasjon når du sager og monterer. Det er ikke nå du skal skynde deg.

1

Lag vindusrammene av 21 x 21 mm lister (M og N). Bruk 2,5 x 55 mm galvaniserte dykkertspiker til å montere rammene kant mot kant. Tegn en strek midt på krysslistene som skal passe med hjørnene på ramma. Legg listene under ramma, og tegn opp strekene du skal sage etter.

2

For å kunne montere kryssene riktig, skal streken midt på listene passe nøyaktig i hjørnene på ramma. Når de gjør det, kan du markere midten med blyant slik at de etterpå kan stemmes ut med et stemjern.

3

Sag først noen snitt i sammenføyningene slik at det er enklere å stemme ut de markerte områdene med et skarpt stemjern. Fest dem sammen med en 1,6 x 35 mm dykkerspiker plassert på hver side av krysset.

4

Sett kryssene på plass i rammene, og fest dem med 1,6 x 35 mm dykkertspiker.

5

Fest kryssrammene til veggelementene med 2,5 x 55 mm dykkerspiker. Plassér dem cirka 2 cm fra framkanten av rammene.

6

Nå er skjulet klart til maling og tak. Her er det brukt rundtømmerpanel. Bruk bord som passer huset ditt og garasjen din.

05
Til slutt legger du på taket 2 Trinn

Taket kan dekkes med vannfaste plater og takpapp. Jeg brukte i stedet bord som gir et fint, lett og billig tak. Det kan nok komme igjennom en og annen dråpe vann, men syklene tåler det.

Det mest praktiske er å male sperrene før taket legges på slik at du kan være sikker på at du ikke får flekker på takbordene. Det er også en god idé å oljebehandle bordene to ganger på begge sider før de spikres fast, slik at de ikke slår seg.

IDÉ! Vil du ha et solid tretak med litt mer utstikk, velg VisorWood 19 x 148 el. 21 x 148 mm med dreneringsspor. Du må da sørge for å lage horisontal bæring v.h.a. bjelkesko, slik at takbordene kan legges med takfallet.

1

Ta et nøyaktig lengdemål til takbordene, og sag dem til i riktige lengder. Legg eventuelt bitene du sager av ut på sperra, og tilpass dem slik at det nederste takbordet stikker cirka 4 cm over kanten. Sag av nota på det nederste bordet slik at du får en glatt kant, og sag dessuten til det øverste bordet slik at det kommer helt inntil.

2

Fest bordene til sperrene med 2,5 x 55 mm dykkertspiker. Skjulet er ferdig, og du har bare igjen å male.

Materialer

TIL GULVET

• 44 betongfliser, 40 x 40 cm
• En halv kubikkmeter sand
• En sekk fugesand

Pris: Cirka 900 kroner

TIL SKJULET

98 x 98 mm trykkimpregnert:
• 2 stolper (A) á 185 cm

48 x 98 mm trykkimpregnert:
• 2 stolper (B) á 185 cm
• 4 sperrer (C) á 140 cm
• 6 tverravstivere (D) á 83,3 cm
• 2 tverravstivere (E) á 120 cm

21 x 120 mm furu (terrassebord passer godt):
• 1 bærebjelke (F), 267,9 cm
• 1 stussbord (G), 276,9 cm

21 x 45 mm lister:
• 9 rammelister (H) á 114,8 cm
• 6 rammelister (J) á 83,3 cm
• 2 rammelister (K) á 120 cm
• 6 krysslister (L) á 82 cm

21 x 21 mm lister:
• 6 rammelister (M) á 83,3 cm
• 6 rammelister (N) á 25,8 cm

21 x 120 mm bord:
• 14 takbord (O) á 276,9 cm eller tak som står i stil med eller er det samme på huset og garasjen.
(Alternativ: Konstruksjon med VisorWood, se nederst på siden og forrige side.)

Rundtømmerpanel:
• Bord (P1) á 83,3 cm
• Bord (P2) á 120 cm
Antall bord kommer an på dimensjonen du bruker. Du kan selvsagt bruke bord som står i stil med garasjen eller huset.

Dessuten:
• 4 fundamenter (R)
• 4,0 x 40 mm, 5,0 x 45 mm, 5,0 x 60 mm, 5,0 x 70 mm og 5,0 x 90 mm skruer
• 10 mm franske skruer
• 1,6 x 35 mm og 2,5 x 55 mm dykkertspiker
• 6 vinkelbeslag á 60 x 60 x 80 mm
• Grunningsolje
• Heldekkende trebeskyttelse

Eventuelt:
• Sykkelstativ

Pris: Cirka 3000 kroner uten sykkelstativ

Tegning

Enkelt og billig sykkelskjul

Alle delene til sykkelskjulet har fått en bokstav på denne tegningen. Bokstaven kan du også finne i materiallista til høyre. Dessuten finner du bokstavene i trinn for trinn-veiledningen slik at det er lett å holde oversikten mens du leser.

Enkelt og billig sykkelskjul

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Sykkelskur