Lekkert oppheng til sykkelen

Se hvordan du lager et dekorativt sykkeloppheng med flotte fingerskjøter, slik at du kan henge sykkelen på veggen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.200 kroner

Intro

Er du glad i sykkelen din? Heng den da opp på veggen på denne lekre hyllen, som du lager med flotte fingerskjøter. Dermed kommer din kjæreste eiendel for alvor til sin rett, også når du ikke er ute og sykler.

I denne byggeveiledningen får du:

  • Trinn for trinn-veiledning
  • Arbeidstegning
  • Komplett materialliste
  • Video

Veiledning

01
Begynn med en mal 5 Trinn

En mal gjør resten av jobben mye enklere, så vi starter med å lage den.

Vi tar utgangspunkt i vinklene på rammen, og overfører vinkelen til malen. Platene skal altså kappes i samme vinkel.

Her har vi brukt en rest MDF-plate til malen. Den kan selvfølgelig også lages av en sponplate, eller hva du ellers har liggende.

1

Mål vinklene på rammen innvendig. Både overrør/skrårør og overrør/salrør. Her er de henholdsvis 15 og 45 grader.

2

Sag ut delene (se tegning). Bruk en sirkel- eller dykksag. Sagen skal justeres i riktige vinkler, som her er 45° og 15°.

3

Sørg for å sage vinkelrett. Bruker du føringsskinne til sagen, skal du forsikre deg om at den ligger vinkelrett på platen.

4

Bruk malen til oppstreking av bunnen (C), når de vinklede sidene (B og D) er satt sammen med toppen (A). Da blir resultatet nøyaktig.

5

Sett sammen malen med lim og skruer. Vi bruker hvitt trelim og 4 x 50 mm skruer

02
Sag ut til skjøtene 7 Trinn

Hvis byggingen av opphenget skal være verdt besværet, skal resultatet være lekkert. Det eksklusive utseendet sikres av skjøtene, der flettede fingre binder sammen sidene til hyllen.

Skjær ut fire kryssfinérplater. De skal følge malen, men være 10 cm lenger, slik at de stikker 5 cm utover malen i hver side. Sag ut til tappene, som er 3 cm brede.

1

Legg platene (A1, B1, C1 og D1) i forlengelse av hverandre. Vinkelen vår var lang nok til tre plater, men kan du bare legge platene parvis, er det greit. Husk rekkefølgen. Platene skal ligge helt tett og vinkelrett, før du merker opp.

2

Før oppstrekingene rundt kanten på platene, slik at de er synlige fra begge sider.

3

Spenn opp første plate (A1) på malen og sag. Du skal sage ned i begge sider av de skraverte feltene, og deretter en rekke spor mellom dem.

4

Fortsett på de øvrige platene. Spenn dem opp på malen enkeltvis. Sørg for at platenes sider flukter med malens forkant, og sag helt ned, til sagen treffer malen.

5

Riss opp langs bunnen av sagsporet med en hobbykniv. Da unngår du å slå fliser av finéren med stemjernet.

6

Bryt løs stumpene med stemjernet. De første er litt vanskelige, men det blir enklere jo mer luft du lager.

7

Rens bunnen av sagsporet med stemjernet. Stem fra begge sider, før du løsner platen fra malen.

03
Sett sammen hyllen 8 Trinn

Nå skal alle delene monteres.

For å få plass til bakstykket (E) skal det freses et spor i de fire platene. I side platene (B1 og D)1 kan du frese helt ut til kanten. I topp- og bunnplatene (A1 og C1) er enden på tappen synlig, så her kan du ikke frese helt ut.

Under limingen får du bruk for hjelpeplaten (F) til å støtte opp konstruksjonen.

1

Fres et spor i alle fire plater (A1, B1, C1 og D1). Sporet skal lages 28 mm inn fra platenes bakkant med et 18 mm notstål. Fres ned til 7 mm dybde.

2

Tilpass fresesporet etter platen: I sidene (B1 og D1) kan sporet gå ut helt ut til kanten. I topp- og bunnplatene (A1 og C1) kan sporet gå ut til tappene.

3

Lag en prøvemontering. Tappene stikker ut og vanskeliggjør monteringen, så monteringen er enklest på en bukk, slik at sidene løftes fra underlaget.

4

Nå skal delene settes sammen. Det er penslet godt med trelim på sidene, som trykkes godt sammen med tappene. Bakkledningen (E) settes ned i sporet sitt, før den siste siden (A1) settes på.

5

Spenn alt sammen. Det krever en del tvinger, kiler og klosser å holde alle deler sammen mens limet tørker. La stå natten over.

6

Sag av de utstikkende tappene når limet er tørt. En trekksag (japansag) er genial til formålet, men du kan også bruke en multikutter eller finérsagen.

7

Skjær ut hakket til sykkelen. Sørg for at er er god plass til rammen. Skjær inn med finérsagen og fjern stykket med en multikutter.

8

Lim en bit lær inn i hakkene. Det beskytter lakken på sykkelen mot riper. Til slutt sliper du hele hyllen og behandler den med en olje eller voks.

Materialer

MDF- eller sponplate til mal:

  • Topp (A) à 33 x 40 cm
  • Side (B) à 24,5 x 40 cm
  • Bunn (C) à 12 x 40 cm
  • Side (D) à 17,8 x 40 cm

18 mm bjørkekryssfinér:

  • Hylletopp (A1) à 40 x 33 cm
  • Hylleside (B1) à 24,8 x 33 cm
  • Hyllebunn (C1) à 18 x 33 cm
  • Hylleside (D1) à 21,8 x 33 cm
  • Hyllebakside (E) à 33,9 x 18,2 cm
  • Hjelpeplate (F) à 33,5 x 17,7 cm (tilpasses stramt innvendig i hyllen)

Dessuten:

  • 4 x 50 mm skruer
  • Trelim

Spesialverktøy

  • Sirkel- eller dykksag
  • Overfres
  • Finérsag

Tidsforbruk

Sett av et par dager (husk tørketid).

Pris

Cirka 1200 kroner.

Vanskelighetsgrad

Presisjon er veien å gå. Dette er ikke verdens enkleste oppgave, men den er verdt besværet.

Tegning

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

La sirkelsagen skjære i underlaget

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Sykkelskur