God plass til hageredskapene

Kona til Christoffer ville gjerne ha mer plass til hageredskapene. Og Christoffer drømte om å innrede hageboden til verksted. Begge ønskene ble oppfylt da han bygde en ny bod kloss opptil den gamle. Og det tok ham bare ei uke.

Det er noe rart med oppbevaringsplass. Vi kan aldri få for mye, og den plassen vi har, blir på en forunderlig måte raskt for liten.

Slik var det også for Christoffer la Cour. Hageboden, som engang fint kunne romme både hagemøbler og hageredskaper, ble for liten - ikke minst fordi Christoffers gjør det selv-ambisjoner vokste og dermed også verktøysamlingen.

Han ville gjerne ha et isolert og romslig verksted. Og kona ville gjerne ha plass til hageredskapene - gjerne så mye at hun ikke trengte å flytte på byggematerialer og annet utstyr for å finne riva når hun skulle bruke den.

Ved å forlenge den eksisterende boden med en ny ble det plass til alt: Hageredskapene har fått deres eget bod, mens den gamle boden er klar til å bli isolert og gjort til et skikkelig verksted med gode oppbevaringsforhold for Christoffers verktøy og materialer.

LES OGSÅ: Slik gjør du verkstedet oversiktlig

Boden er bygget på et fundament av forska-lingsblokker som er satt på et stablisert lag av pukk. Ved å snu blokkene kunne Christoffer bolte fast bunnsvilla ned i de hule blokkene. Deretter har han fylt opp med pukk og settesand slik at det ble dannet et solid og godt underlag til hellene som utgjør gulvet i boden.

Selve reiseverket er laget av 73 x 73, og 48 x 98 mm konstruksjonsvirke, som er panelt.

Tolv spørsmål til christoffer

Var det noe verktøy du måtte kjøpe?
Ja, jeg måtte kjøpe ei kapp-/gjærsag. Jeg har ønsket meg det lenge, og den var virkelig fin å ha da alle de utvendige panelbordene skulle kappes. Og så kjøpte jeg et 10 mm betongbor i god kvalitet slik at jeg kunne bore meg gjennom forskalingsblokkene.

Hva var det hardeste arbeidet?
Helt klart å grave ut og bære vekk jorda. Og deretter å bære 2 kubikkmeter bærelagspukk inn i bøtter fordi jeg ikke kom inn i hagen med ei trillebår.

Hva er du mest stolt av?
At jeg bygde alt sammen alene på ei uke. Jeg hadde satt av 14 dager av sommerferien til det.

Hva er den beste detaljen?
Døra - den var morsom å lage. Jeg fikk idéen fra en kollega som hadde laget ei dør på den måten.

Hvor lang tid tok det?
Å grave ut og fylle på grus greide jeg på en - lang - sommerdag. Det tok tre dager å reise bindingsverket, mens kona malte de utvendige panelbordene et par ganger. Tak, fasade og dør kom opp på ytterligere tre dager - så alt i alt tok det bare ei uke.

Hvem hjalp deg?
Ingen, bortsett fra kona som altså malte panelbordene mens jeg bygde. Men det sparte meg også for minst en dags arbeid.

Hva sa kona til prosjektet?
Hun ble glad - men det var jo også hun som ville ha mer plass til hageredskapene.

Ble det dyrere eller billigere enn du hadde regnet med?
Det ble nøyaktig det jeg hadde regnet med fordi jeg hadde sjekket alle prisene på nettet før jeg fikk kjørt materialene hjem. Og det var bare et halvt utvendige panelbord og fire heller til overs.

Hva ville du ha gjort annerledes hvis du skulle begynne på nytt?
Forsøke å få målene til å gå opp slik at jeg ikke måtte skjære til hellene på sidene med vinkelsliper. I bredden var jeg bundet av den eksisterende boden, men jeg kunne uten problemer ha tilpasset lengden.

Hva er ditt råd til andre som skal i gang med et lignende prosjekt?
Legg hellene på gulvet straks bunnsvilla er på plass. Da vipper ikke stigen når du skal til å legge tak. Jeg la taket først slik at jeg kunne legge hellene under tak.

Hvor ligger du på en skala fra 1 til 10 - der 10 er ekspert-gjør-det-selveren?
Jeg tror jeg må være en sjuer.

Hva er ditt neste prosjekt?
Å innrede den gamle boden til verksted med isolasjon i vegger og gulv.

Reisverket er av bare to dimensjoner

Christoffer har valgt en svært enkel løsning til reisverk for boden, preget av at det er lite snølast å ta hensyn til der han bor. Reisverket består av konstruksjonsvirke i standarddimensjoner. Det forenkler byggeprosessen og gjør også bygget billigere fordi du også kan bruke det som blir av kapp.

Ei enkel dør

Den dobbelte platedøra er en svært enkel og lett modell å lage.

I stedet for å lage ei dør med skråstivere har Christoffer valgt å legge ei løs ramme av 21 x 98 mm bord på ei plate som er 19 mm tykk. Så har han lagt ei tilsvarende plate oppå og skrudd alt sammen. Det gir ei svært solid og stiv dør som til slutt er forsynt med hengsler. Konstruksjonen kan også brukes til å lage ei isolert dør avhengig av hvor tykk ramme du velger å lage den med.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Utebod