Vedskjul på enkelt vis

Vedskjul består ofte av en konstruksjon med minimum to vegger og et tak. Vi har skrudd ned kompleksiteten, og holder veden tørr med to europaller, ti taklekter og en stabel med kledningsbord.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2000 kroner

Intro

Det er ingen som har lyst til å fyre med våt ved. Det ryker mer, forurenser mer, og det soter mer i pipa. I tillegg varmer den selvsagt mindre. Veden skal være tørr. Knusktørr. En enkel og billig løsning er et vedskjul.

Enkelt og billig vedskjul

Dette vedskjulet kan bygges for rundt 2000 kroner, og består av kun få materialer – en bunn av to paller, som hviler på tre trykkimpregnerte stolper, og to sider kledd med bord, som øverst i mønet er forseglet med en strimmel murpapp. Med litt svart maling utenpå, holder du veden din tørr i et effektivt vedskjul, som vil passe inn i de fleste hager.

Veiledning

01
Slik bygger du vedskjulet 10 Trinn

Hver ramme bygges av fem lekter - tre lange til sidene, og to korte til topp og bunn, som skrus sammen og kles med kledningsbord.

Når rammene er kledd, plasseres de på en bunn av tre liggende stolper, med to europaller oppå. Rammene settes sammen i toppen, og festes med en liten tverrstiver, slik at de ikke glir fra hverandre.

Du kan klare deg med en håndsag, men med en kappsag sparer du både tid og krefter, i tillegg er du sikker på å få et rett snitt hver gang.

Bygge vedskjul 1

Sett fast kappsagen til arbeidsbordet, spenn fast en stoppkloss med en skru­ tvinge, og kapp deretter lekter og bord etter målene. Har du ikke en kappsag, kan du bruke en håndsag og en gjærekasse.

Bygge vedskjul 2

Hver ramme består av tre loddrette (A) og to vannrette lekter (B). De vannret­ te lektene danner toppen og bunnen av rammen, mens de loddrette utgjør sidene og midtstykket.

Bygge vedskjul 3

Forbor hjørneskjøtene, før du begynner å skru. Det hindrer treet i å sprekke. Bruk to skruer på 6 x 100 mm per sammenføyning. Det er ikke nødvendig å forbore på det midterste lektestykket.

Bygge vedskjul 4

Hjørnene skal sjekkes før kledningen kan monteres. Hvis vinklene i hjørnene ikke er rette, skal rammen vris på plass og spennes fast til et plant underlag med skrutvinger.

Bygge vedskjul 5

Lag en enkel mal. Den sentrerer skruene, og markerer skrueavstanden på 3 cm fra toppen og bunnen på kledningsbordene. På den måten forsikrer du deg om at du skrur likt hver gang.

Bygge vedskjul 6

Kledningsbordene monteres med et overlapp på 1,8 cm, slik at vannet kan renne av. Sjekk at avstanden til toppen av rammen er den samme i begge sider. I første omgang skrus det kun i sidelektene.

Bygge vedskjul 7

Når alle kledningsbordene er montert, reises rammen opp. Bruk et vater, og tegn en strek langs den midterste lekten. Det er viktig at streken er tegnet “oppå” lekten, slik at du har noe å skru i. Skruene skal sitte henholdsvis 3 og 9 cm fra underkanten av hvert bord. Det skal altså to skruer i hvert bord.

Bygge vedskjul 8

Plasser rammene over pallene, som først er lagt oppå tre liggende stolper. Sett dem fast med en skrutvinge, og sørg for at de har samme helling. Bor et hull, og bolt fast en tverrstiver på innsiden.

Bygge vedskjul 9

Mal vedskjulet til slutt. Her bruker vi en tjærebasert maling. Det beskytter treet og lukter som gamle tømmerbygg. Annen trebeskyttelse fungerer også fint.

Bygge vedskjul 10

Avslutt med å kle toppen på vedskjulet med en strimmel murpapp. Murpappen skal dekke overgangen mellom rammene og hindre vann i å trenge inn i vedskjulet.

Materialer

36 x 73 mm taklekter:

• 6 loddrette lekter (A) à 197 cm
• 4 vannrette lekter (B) à 120 cm

22 x 123 mm kledningsbord:

• 40 bord (C) à 135 cm

Dessuten:

• 98 x 98 mm trykkimpr. stolper
(underlag for paller), i alt 5,7 m
• 2 paller, 80 x 120 cm
• A4 rustfrie skruer, 4,2 x 42 mm
• Utendørs skruer, 6 x 100 mm
• 4 bolter
• Trebeskyttelse

Tidsforbruk

2 dager, pluss malerarbeid.

Pris

Cirka 2000 kroner.

Tegning

Slik bygger du rammene

Rammene til vedskjulet består av tre loddrette lekter på 197 cm (A) og to vannrette lekter på 120 cm (B) til hver ramme. De vannrette lektene utgjør topp og bunn av rammen.

Det kan være en fordel å bruke trykkimpregnerte lekter. Impregneringen beskytter nemlig treet mot vind og vær og bidrar derfor til en lang levetid.

Hjørnene på rammen skal være rette, og skjøtene skal ha to skruer.

Kledningsbordene skal stikke ut 7,5 cm på hver side av rammen. Når de monteres, er det viktig at det er en liten overlapp, slik at alt vann kan renne av.

Slik bygger du rammene

3D-modell

Bygge vedskjul: Tegning
3D-modell

Enkelt vedskjul

Vedskjul på paller.

Åpne 3D-modellen

Bygge vedskjul: Tegning
3D-modell

Rammene til vedskjulet

Rammene til vedskjulet består av tre loddrette og to vannrette lekter, kledd med kledningsbord.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...