Slik får du juletreet til å stå helt rett

En enkelt planke er alt som skal til for å lage en juletrefot som kan brukes igjen år etter år. Et par enkle kiler sikrer at treet står helt rett.

VIDEO: Uansett hvor tykk eller tynn stammen på treet er, kommer det til å stå rett i denne juletrefoten.

Har du en planke, en hullsag, en sag og en skrumaskin, kan du ganske enkelt lage en solid juletrefot, som trygt og stabilt kan holde mange forskjellige størrelser trær fullstendig i lodd.

Ved å lage hullet i juletrefoten 100 mm dypt og 82 mm bredt, får du god plass til selv større trær med tykke stammer. Til de mindre trærne setter du bare kiler ned langs sidene på stammen (her bruker vi klesklyper).

Har du kjøpt et så stort juletre at stammediameteren er over 82 mm, finnes det selvfølgelig også råd for det. Du skal bare sage/hugge litt av sidene på stammen, til den passer i hullet. Sørg for å ta av nok, slik at det blir plass til kiler.

Slik lager du en juletrefot

For å lage en juletrefot, skal du bruke en planke på cirka 2,5 meter, som er omtrent 12 cm i bredden. Til en 22 mm tykk planke, skal du bruke 40 mm skruer. I de øverste lagene kan du bruke 60 mm skruer, slik at flere lag blir skrudd sammen samtidig. Går du veldig grundig til verks, kan du også forsterke konstruksjonen med trelim.

Planken skjæres i seks deler, med følgende lengder: 2 x 55 cm, 1 x 35 cm, 1 x 25 cm og 2 x 10 cm (føtter). Føttene kappes i 90°, mens de fire andre delene skjæres i en vinkel på 45°. Det bidrar til å gi den robuste juletrefoten et litt lettere uttrykk, men dette er ikke noe du må gjøre.

Hvis du virkelig vil imponere med juletrefoten, kan du velge en planke av en flott tresort, som for eksempel eik eller teak.

LES OGSÅ: Elegant juletrefot til 200 kroner

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dagligdags