Kjør trygt med hunden i bilen

Selv om det ikke fins lovgivning på området, bør hunden være i bur når den er med i bilen. Er uhellet ute, forvandles hunden til ei «kanonkule» på opp til 30 ganger sin egen vekt når den flyr gjennom kupeen. Problemet kan løses med et skikkelig bur.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1200 kroner

Intro

Du kan få mange ulike hundebur ferdige til å sette i bilen. Men dels er de fleste burene relativt dyre hvis kvaliteten er i orden, og dels kan det være vanskelig å finne et bur som passer nøyaktig til bilen din.

Derfor er det ingen grunn til å bruke mye tid på å lete - for du kan like gjerne lage buret selv og trolig spare en hel del. Vanskeligere er det nemlig ikke, og følger du vår oppskrift, kan du uten problemer klare oppgaven på ei helg.

Det er viktig at buret passer til hunden slik at den føler seg trygg ved å bli sperret inne. Men det er også et spørsmål om sikkerheten for resten av familien at den firebente er trygt og godt plassert.

For konsekvensene er skremmende hvis hunden ikke har sitt eget rom i form av et bur som er godt forankret i gulvet.

Selv en hund på 30-40 kg kan nemlig bli til en livsfarlig «kanonkule» på flere hundre kilo hvis den først blir kastet gjennom kupeen. Og da er det ikke vanskelig å forestille seg konsekvensene - ikke bare for hunden, men like mye for de passasjerene som er med i bilen.

Størrelsen på buret

Buret skal selvsagt passe til bilen (vi har laget buret for en VW Caravelle) og festes slik at det ikke sklir rundt i bagasjerommet - men enda viktigere er det at det passer til hunden. For når buret har riktig størrelse, blir hunden mindre stresset og mer avslappet under kjøreturene. Dette buret måler 110 x 69 x 75 cm, og som tommelfingerregel bør et hundebur ha en lengde som tilsvarer lengden på hunden fra hodet til halerota x 1,2. Samtidig bør bredden på buret tilsvare 0,6 x hundelengden, mens høyden skal passe med hundens skulderhøyde minus ti prosent.

Veiledning

01
Bygg opp ramma 5 Trinn

Når du har tatt målene til buret, kan du gå i gang med å skjære til de forskjellige delene til ramma - det vil si 15 x 15 x 1,5 mm firkantprofiler som utgjør den bærende konstruksjonen. Bruk heller litt ekstra tid på å måle opp til buret slik at du kan være sikker på at det kommer til å passe - både til hunden og i for hold til innredningen i bilen.

Oppbyggingen av ramma er viktig, og derfor skal du også passe på at de enkelte delene er 100 prosent nøyaktige i forhold til hverandre.

Eventuelle justeringer av de fire rammene skal skje i monteringsfasen - det er for sent (eller i beste fall tungvint) å gjøre endringer når du skal i gang med å lage døra og å sveise på stangstål til det egentlige gitteret.

1

Velg det riktige anlegget. Et CO2-sveiseanlegg koster fra ca. 1000 kr og oppover, men det lønner seg ikke alltid å velge den billigste løsningen. Mye avhenger av hva du skal sveise - og hvor lenge du skal sveise. Det billige utstyret er på ca. 80 ampere, og det rekker normalt til mindre oppgaver. Til større arbeider som buret bør du velge et anlegg på minst 10 ampere, men det krever også at strømkursen du bruker har ei sikring på 16 ampere (en liten strømkurs har bare 10 eller 13 ampere). I tillegg kommer gassdelen. Ei CO2-flaske koster fra 300 til 1800 kroner - normalt brukes gjenbruksflasker, men du kan også kjøpe engangsflasker. Og så er det sikkerhetsutstyret - det vil si skjerm og hansker i god kvalitet.

2

Tegn opp buret, og sett på mål. Med en vinkelsliper (du kan også bruke ei stikksag eller ei baufil med et passende blad) skjærer du til firkantprofilene. Bruk vernebriller og hansker når du arbeider med vinkelsliper eller stikksag.

3

Begynn med de to korte siderammene til buret. Her er det viktig at du sjekker at rammene er 100 prosent i vinkel i forhold til hverandre - slik at det ferdige resultatet blir optimalt. Bruk en vinkelhake til oppgaven.

4

Hold fast delene med skrutvinger på et bord - slik at du har begge hendene fri når du skal i gang med å sveise. Fest bare rørene tre-fire steder til hele buret er montert og du er sikker på at konstruksjonen passer.

5

De korte sidene forbindes med de lange profilene, og her er det svært viktig at du hele tiden sjekker med vinkelhaken at de forskjellige delene passer nøyaktig sammen.

02
Vi lager dør 5 Trinn

Buret skal selvsagt ha ei dør med lås slik at hunden holder seg i buret når vi kjører.

Døra lages på samme måte som rammene av firkantprofiler, og den hengsles til ramma i toppen ved hjelp av en M8-skrue (D4) samt et stykke rundt jern (D3) i bunnen.

Bruk en låsemekanisme med en sky-veskåte (D2) som hunden ikke kan åpne ved et uhell. Derfor er det også en god idé med en passende stor monteringsplate bak låsen - den kan nemlig sikre at hundepotene ikke kommer i berøring med selve låsen.

1

Døra (A7 og A8) lages av firkant­ profiler. Pass på at det er 2 cm luft rundt døra i forhold til «dørkarmen».

2

Sveis på ei 3 mm metallplate (D1) til låsemekanismen. I vårt tilfelle har vi brukt ei vanlig metallplate som er skåret til på mål - 90 x 40 x 3 mm - og plassert midt på døra.

3

Gjør klar til å montere hengsler på døra. Ramme og dør holdes fast med ei skrutvinge, og det bores to 8 mm hull til en M8-skrue (D4) i toppen og til et rundjern (D3) nede i selve ramma.

4

Sveis fast et stykke 8 mm rundjern (D3) i bunnen av døra. Rundjernet fungerer som det ene av to «hengsler» og bankes forsiktig gjennom hullet i døra slik at det akkurat når gjennom dørramma.

5

En skrue (D4) plasseres gjennom ramme og dør. Skruen festes med en selvlåsende mutter på undersiden av døra - mellom døra og ramma plasseres en vanlig mutter - slik kan du finjustere plasseringen av døra.

03
Gitteret monteres 9 Trinn

1

Gitteret lages av 4 mm stålstenger. Gitterstengene skjæres til på mål med vinkelsliper eller stikksag (du kan også bruke ei baufil). Merk opp for hver 5-6 cm, og sveis på gitteret.

2

Alle sammenføyninger fullsveises og slipes. Sammenføyningene blir ofte misfargede. Du kan polere punktene med en stålbørste på en vinkelsliper - eller slipe sveisepunktene plane med vinkelsliperen.

3

Ramma avfettes grundig med denaturert sprit. Deretter males buret med rustbeskyttende maling. Spraymaler du med mange tynne lag - får du det fineste resultatet.

4

Det ferdige buret legges på plass på kryssfinérplata. Med en blyant streker du opp hvor du skal sage, og så sager du til platene (bunn, topp og sider) med sirkelsaga.

5

Platene festes. De forskjellige platene (sidene, toppen og bunnen) holdes på plass, og du borer hull og monterer popnagler for hver 15-20 cm.

6

Låsemekanisme med skåte. Låsen festes på ramma og dørplata med popnagler - det er en enklere metode enn å skru fast låsen med skruer.

7

Gummimatta gir hunden et komfortabelt underlag. Matta vi bruker her, er egentlig beregnet til griser slik at de unngår liggesår. Matta er samtidig lett å rengjøre - og den kan ikke bites i stykker.

8

Sjekk buret for skarpe kanter. Før du lar hunden innvie sitt nye «hjem», bør du sjekke inngangen til buret for skarpe kanter slik at hunden ikke kan komme til skade når den hopper inn.

9

Døra er utstyrt med to tapper (B5) av stangstål som passer i utskjæringene på fronten (C5). På den måten ligger døra helt inntil ramma.

Materialer

15 x 15 x 1,5 mm firkantprofil, ca. 15 m:

  • 2 stk. (A1) à 107 cm
  • 2 stk. (A2) à 100 cm
  • 2 stk. (A3) à 87 cm
  • 2 stk. (A4) à 75 cm
  • 1 stk. (A5), 72 cm
  • 6 stk. (A6) à 69 cm
  • 2 stk. (A7) à 58,5 cm
  • 2 stk. (A8) à 38 cm
  • 1 stk. (A9), 42 cm
  • 2 stk. (A10) à 47 cm
  • 2 stk. (A11) à 34 cm

Stangstål, 4 mm i diameter, ca. 12 m:

  • 5 stk. (B1) à 56 cm
  • 1 stk. (B2), 30 cm
  • 10 stk. (B3) à 23 cm
  • 30 stk. (B4) à 20 cm
  • 2 stk. (B5) à 3 cm

6 mm kryssfinér:

  • 1 bunn (C1), 110 x 69 cm
  • 2 sider (C2) à 110 x 53 cm
  • 1 topp (C3), 90 x 69 cm
  • 1 bakside (C4), 69 x 47 cm
  • 1 front (C5), 75 x 25 cm
  • 1 bakside (C6), 69 x 11 cm
  • 1 front (C7), 44 x 11 cm

Dessuten:

  • 3 mm metallplate (D1), 4 x 9 cm
  • Lås med skåte (D2)
  • Popnagler
  • Rundjern (D3), 30 x 8 mm
  • M8 skrue, 60 mm, inkl. vanlig mutter og selvlåsende mutter (D4)
  • Gummimatte

Spesialverktøy

  • Sveiseutstyr, CO2
  • Popnagletang
  • Boltesaks
  • I tillegg til sveiseutstyr (CO2) og en flaske med gass må du bruke vinkelsliper, sirkelsag, boremaskin, popnageltang samt sveisemaske og solide hansker.

Tidsforbruk

Normalt vil du kunne lage buret i løpet av ei helg.

Pris

Cirka 1200 kroner

Vanskelighetsgrad

Mesteparten av det manuelle arbeidet er helt ukomplisert. Men det krever litt øvelse hvis du ikke er helt fortrolig med å sveise.

Tegning

Enkel konstruksjon

Selv om buret er enkelt konstruert, er det viktig å planlegge plasseringen av side- og takplatene slik at lufta kan sirkulere i buret. Det er også viktig å tenke over hvor gitrene plasseres.

Enkel konstruksjon

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...