Få mer lys i stuen med nye terrassedører

Stuen i det gamle huset var mørk og lukket, så vi har fjernet den gamle karnappen og forbundet stuen med lyset og hagen ved å sette inn nye terrassedører med store glassfelt i stedet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
20.000 kroner

Et sett nye terrassedører med store glassfelt gir mye lys i stuen, som dermed virker større enn den faktisk er.

Intro

I denne veiledningen tar vi fra hverandre en gammel karnapp og erstatter den med nye terrassedører, som sikrer maksimalt lysinnfall gjennom tre store glassfelt.

Vi går rolig til verks, og viser deg først hvordan vi skånsomt fjerner karnappen uten å skade huset eller søple udnødvendig. Dermed slipepr vi å spre sagflis og gammel mineralull i hele huset.

Selv om vi har bestilt døren på mål, viser hullet seg å være litt for stort, så vi tilpasser åpningen. Vi viser deg også hvordan vi retter opp gulvet før vi installerer de nye terrassedørene.

Dette er en veiledning som viser prinsippene i arbeidet, den kan ikke overføres direkte til alle hus.

Ut med karnappen

Dette huset har et karnappvindu med store ruter i klart glass, og mindre sidevinduer i farget glass med blyinnfatning. Selv om karnappen har sin sjarm, så har tiden gått fra den. Den må derfor bøte med livet, i forbindelse med at huset også skal isoleres utenfra og oppdateres til en mer moderne prakt innvendig.

Fordelene med å fjerne karnappen og bytte den ut med en stor trefags terrassedør, er ikke kun estetiske. Døren har en større total glassflate enn karnappen, noe som betyr mer lys i stuen. I tillegg gir døren en direkte tilgang til hagen. Begge deler gjør stuen mer romslig og åpen.

Selv om karnappen primært er av glass, så begrenser den lysinnfallet til stuen.

Veiledning

01
Karnappen rives fra innsiden 3 Trinn

Før vi kan sette de nye dørene i veggen, må den gamle karnappen vekk. Selv om det kan være fristende å gå hardt til verks, tar vi den stille og rolig fra hverandre. Da unngår vi at det blir skader på resten av huset.

Jobben begynner på innsiden, der vi først fjerner bunnplaten under vinduet og deretter utforingene, der karnappen møter resten av huset. Det gir oss også tilgang til isolasjonsmaterialet, som vi fjerner forsiktig, slik at støv fra det ikke sprer seg i resten av huset.

1

Først fjerner vi bunnstykket, som er laget av marmor. Platene er limt fast med montasjelim, så de skjæres forsiktig løs med en hobbykniv og løftes vekk i hele stykker.

2

Lister og utforinger fjernes som det neste. Vi tar oss god tid og sørger for at vi ikke skader det som skal bli stående. Vi lirker løs delene, i stedet for å bryte dem av.

3

Vi fjerner isolasjonsmaterialet. Når lister og utforinger er fjernet, kan vi fjerne isolasjonsmaterialet rundt karnappen uten problemer. Jobben gjøres med maske og hansker på.

02
Karnappen rives fra utsiden 7 Trinn

Karnappen er tømt for isolasjonsmateriale og kledning på innsiden. Nå flytter vi oss utendørs, der vi først fjerner rammene fra de to sidevinduene. Etterpå skjærer vi løs det store vinduspartiet med en bajonettsag og fjerner det i ett stykke. Deretter er det en smal sak å rive resten av karnappen.

Til slutt er det bare et lite gulvparti fra karnappen igjen. Det skjæres vekk. Sagsporet skal legges der forkanten av den nye dørkarmen havner.

1

Vi går utendørs og begynner med å løfte de to sidevinduene av hengslene.

2

Den faste vinduskarmen skjæres løs. Vi bruker en bajonettsag til å frigjøre vinduet. Det skjæres 15 cm under vinduet, skrått opp nedenfra, så glassfeltet enkelt kan løftes ut.

3

Vinduet fjernes sammen med karmen. Da er det enkelt å håndtere det tunge glasset, som samtidig er beskyttet mot støt. Vinduet løftes ut med bunnen først.

4

Vi markerer hvor døren skal stå. Den lille gulvdelen som lå i karnappen skal skjæres til, slik at gulvet passer mot forkanten av den nye terrassedøren.

5

Her bruker vi en stikksag til å skjære gulvet på langs, men du kan også bruke en dykksag eller en sirkelsag. Pass på at du ikke sager ned i et hardt underlag.

6

Vi fjerner det overskytende gulvstykket. Det er også nødvendig å fjerne overskytende undergulv, som kanskje ligger igjen. Pass på at du ikke destabiliserer det resterende gulvet i stuen.

7

Glasset fjernes med karmen

Glassrutene fra den gamle karnappen er store og tunge. For å kunne fjerne dem enkelt og uten risiko for at de går i stykker, blir de tatt ut med karmen intakt og båret vekk.

03
Hullet klargjøres 7 Trinn

Vi er nesten klare til å sette i det nye dørpartiet, men før vi kan gå i gang skal gulvet understøttes langs kanten, der sagen nettopp har kjørt. Vi bruker kiler og klosser til å stive opp under gulvet, som selvfølgelig skal ligge i vater. Deretter skrur vi det fast til underlaget.

I dette tilfellet er veggen i den ene siden litt ujevn, og hullet i veggen er litt større enn forventet. Vi monterer derfor en lekt i toppen og en på den ujevne siden, slik at hullet passer dørpartiet.

1

Gulvet understøttes med et bord som vi presser inn under parkettet. Gulvet og bordet skrus sammen med seks skruer på langs av åpningen.

2

Vi retter opp gulvet med kiler, slik at det ligger i vater på tvers av døråpningen. Kilene presses inn mellom betongsålen og undergulvet, slik at de løfter det bordet vi har presset inn.

3

Etterpå retter vi opp gulvet med kiler på langs av åpningen. Gulvet skal være i vater i begge retninger, så vi finjusterer så godt som mulig de kilene som allerede er presset inn.

4

Vi fester gulvet med seks 10 mm spikerplugger, som vi borer hull til og slår ned i betonggulvet. De slås ned til kragen på pluggen ligger plant med oversiden av gulvet, før det siste skrus ned med en skrumaskin.

5

For å sikre en passende fuge under bunnstykket til døren, skrur vi fast 10 mm tykke plastklosser oppå gulvet, akkurat der dørpartiet kommer til å stå.

6

Hullet i veggen er litt for stort. I forbindelse med rivingen har vi oppdaget at dørpartiet er 75 mm for lite. Derfor reduserer vi åpningen ved å skru fast en 73 mm tykk lekt i både toppen og den ene siden.

7

Vi velger høyre side av hullet, og skrur fast stolpen med karmskruer. Vi har valgt høyre side, fordi veggen der er litt ujevn. Da slår vi to fluer i ett smekk, og retter opp skjevheten med lekten.

04
Dørene settes inn 7 Trinn

Til slutt setter vi inn dørene. Vi har forberedt oss grundig, slik at selve installasjonen er fort gjort. Vi sikrer at alt er i lodd og vater, og skrur fast dørpartiet med lange karmskruer. Vi fester først karmen i toppen med to skruer, som vi ikke overspenner. Etterpå justerer vi dørene på plass i hengselsiden og spenner den fast. Når det er gjort, justeres resten av dørpartiet på plass og skrus fast.

1

Dørpartiet løftes på plass uten de to dørene. Det krever to mann å løfte karmen på plass på avstandsklossene, som er skrudd fast i gulvet.

2

Dørpartiet rettes inn noenlunde og holdes foreløpig på plass ved at vi banker inn en kile i fugen øverst i begge sider. Deretter retter vi alt inn og sjekker at bunnkarmen ligger helt riktig og at karmen er i lodd.

3

Vi sjekker at vinklene er rette ved å måle diagonalene fra hjørne til hjørne. Du kan bruke en tommestokk til oppgaven. Her bruker vi to lister, som dyttes ut i hjørnene og trykkes sammen.

4

Vi skrur fast karmen med 8 cm lange karmskruer. Jobben utføres i faser, slik at vi kan justere. I bunnkarmen setter vi en karmskrue i hver side. I sidekarmene starter vi med én skrue, og toppen får to skruer.

5

Nå løfter vi dørene på plass. Vi kontrollerer at dørene går som de skal. De skal lukke samtidig i begge ender, og det skal være like mye luft rundt dem i topp og bunn.

6

Vi skrur dørpartiet helt fast med 8 cm karmskruer, og det settes skruer nær alle hengsler. Hvis skruene trekker karmen inn mot veggen, legger vi en kile mellom. Toppen og bunnen av karmen festes med minst en skrue på hver side av de loddrette delene.

7

Til slutt sjekker vi enda en gang at døren fungerer. Det er ingen grunn til å avslutte med isolasjon, fugebånd og fuge, før vi er sikre på at alt virker som det skal.

Materialer

  • Et dørparti
  • Eventuelt materialer til å justere hullet i veggen
  • Karmskruer

Tidsforbruk

En lang arbeidsdag (to mann).

Pris

Cirka 15-20.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Den tunge delen av jobben er å fjerne den gamle karnappen. Døren er enkel å sette inn, hvis du mestrer et vater og en bormaskin.

Video

Slik bruker du bajonettsagen

Sagen har masser av kraft og er uovertruffen til rivingsarbeid og andre grove oppgaver. Utstyrt med riktig sagblad, gnager den seg uproblematisk gjennom alt fra tre og jern, til tegl og betong. I denne videoen kan du se alle sagbladene, og lære hvordan du bruker sagen optimalt.

Tips & Triks

Kjøp døren på mål, og spar tid

Det er ingen grunn til å kjøpe en dør med standardstørrelse, hvis hullet ditt i veggen ikke er det. Da må du bruke tid på å tilpasse hullet, før døren monteres. Det er vanskelig, og det tar ekstra tid. Dører og vinduer kan i dag bestilles på nettet og leveres på døren - med akkurat de målene du ønsker at de skal ha.

Det er selvfølgelig lenger leveringstid på bestillingsvarer enn et vindu eller en dør med standardmål, som du selv henter i et byggvarehus. Til gjengjeld for den lengre ventetiden, får du et skreddersydd produkt som passer rett inn. Du kan som regel også bestemme en rekke andre detaljer, for eksempel hvilke materialer karmen skal lages i, hvor mange lag glass det skal være i rutene og hvilken type glass du vil ha.

Slik måler du opp

Når du skal bestille vinduer, skal du huske å ta utgangspunkt i hullmålet, det vil si størrelsen på åpningen i veggen. Ut fra det kan du beregne karmmålene. Du finner karmmålet ved å måle hullet og trekke fra 1,5 cm i hver side - som brukes til fugen rundt døren eller vinduet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...