Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dører

Dørene dine blir brukt konstant og blir med tiden slitte. Derfor er det viktig at du vet hvordan du vedlikeholder dørene dine, og hvordan du skifter ut en dør. Du kan finne hjelp til begge deler på disse sidene.

Dører

Alle hus og leiligheter må ha dører. Dører kommer i et hav av varianter; tykke dører, tynne dører, tunge dører, branndører, skyvedører, hoveddører og terrassedører. Det finnes innvendige dører og utvendige dører. Hver dør er konstruert til et bestemt formål, og derfor er det viktig å velge den riktige døren til det riktige formålet. Det kan du lese mer om her på siden.

Du kan også se alle våre artikler om dørterskler

Innvendige dører

Uansett om du bor i et hus eller i en leilighet, er det sannsynlig at du har flere innvendige dører. Funksjonen til en innvendig dør er å skille et rom fra et annet. Det kan være en dør inn til barneværelset, en dør ut til kjøkkenet en
skyvedør eller en dør til badet. Typisk for innvendige dører er at de er lettere enn de utvendige dørene, fordi de ikke skal isolere eller holde kulden ute. Innvendige dører kommer i et hav av utgaver, alt fra massive tredører til lette løsninger, som minner mer om papp enn om tre.

Se hvordan du gjør døren lydtett med denne artikkelen: Lydisolering av dør

Utvendige dører

Utvendige dører har to primære formål. Det første er å holde hjemmet sikkert og trygt. Det andre formålet er å holde kulden ute, noe som krever at døren er isolert og tett. Når du velger en utvendig dør, må du derfor ta stilling til hvilket materiale den skal være laget av, om det skal være vinduer i døren og eventuelt hvor vinduene skal plasseres. Du må også huske at døren må være utstyrt med en godkjent lås.

LES OGSÅ: Slik avmonterer du et gammelt dørhåndtak

Dobbeltdører

En dobbeltdør kan blant annet brukes som terrassedør eller som en innvendig dør mellom stue og spisestue. Fordelen med en dobbeltdør er at den slipper inn mye lys samtidig som den stenger for eksempel lyd og kulde ute.

Hvis du vil spare plass i rommet, kan du vurdere å montere en skyvedør.

LES OGSÅ: Innebygget skyvedør i vegg

Hjemmelaget dør

Det finnes mange hjemmelagde dører i norske hjem – med god grunn. Dørhull varierer ofte i størrelse, så det kan være praktisk å bygge sin egen dør. En hjemmelaget dør består nemlig ikke av mer enn en dørplate, en lås, et håndtak og et par hengsler. Hvis du ikke våger å bygge egne dører, kan du reparere og vedlikeholde de eksisterende dørene, uten de store snekkerkunnskapene.

Redaksjonen anbefaler: Tetningslister til dører

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake