Fiks det løse dørhåndtaket

Det er ikke mye som er mer irriterende enn at håndtaket på en dør og kransen rundt sitter løst. Hvis kransen ikke kan skrus fast lenger, fordi treverket bak er blitt helt porøst etter mange forsøk på reparasjoner, får du en smart løsning her.

Intro

Det er ingen grunn til at du hver dag skal irritere deg mer og mer over at dørhåndtaket og kransen rundt sitter løst på en gammel dør. Det tar nemlig kun en times tid å fikse det, hvis du bruker en hurtigtørkende fyllmasse. Så det er bare å sette i gang.

Flere produsenter lager hurtigtørkende fyllmasse, og du kan kjøpe det i et hvert byggvarehus. Ofte er fyllmassen en tokomponentmasse, som først begynner å herde når den blandes. Den tørker raskt, så du skal ikke vente altfor lang tid med å komme videre i prosessen.

Les også: 3 triks til å lydisolere døren

Til gjengjeld etterlater fyllmassen en ny, sterk flate, som skruene til kransen kan skrus fast i. Det er effektivt, men den korte tørketiden betyr også at du skal jobbe ganske raskt når du først har blandet tokomponentmassen.

Her bruker vi tokomponentmassen Fill & Fix fra Fischer. En tube koster drøyt 150 kroner.

DETTE SKAL DU BRUKE

Når du skal sette fast kransen og dørhåndtaket,
har du bruk for dette verktøyet:

  • HOBBYKNIV
  • STEMJERN
  • FYLLMASSE
  • SKRUTREKKER

Veiledning

1

Rengjør området som skal fylles med fyllmasse. Det er viktig at all løs maling, fliser og støv fjernes, slik at du får et rent underlag. Det sikrer en god vedheft. En hobbykniv er godt egnet til oppgaven.

2

Fjern låskassen, slik at den ikke blir limt sammen med fyllmassen som skal erstatte det ødelagte treverket.

3

Fyll hullet i døren med fyllmasse. Monter først blanderøret på tuben, slik at de to komponentene flyter sammen. Hold et kraftig papir på baksiden av hullet, slik at du ikke får fyllmasse på baksiden, der låskassen skal sitte. Du skal jobbe raskt, fordi fyllmassen ellers tørker i blanderøret. I så fall er du nødt til å finne frem et nytt rør.

4

La fyllmassen tørke litt når du har fylt hullet. Massen skal være helt fast, før du foretar deg noe. Det tar kun et par minutter før den er fast nok.

5

Fjern den overskytende fyllmassen, slik at du får en flate i plan med døren. Gjør det forsiktig i små biter, så du ikke risikerer at massen sprekker. Her bruker vi stemjern, men en multikutter kan også brukes.

6

Skru på håndtaket igjen. Sett først inn låskassen, og forbor til skruene til kransen med et lite bor, før du skrur den fast.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dører