Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik snur du døra

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det høres enkelt ut, men det krever noe arbeid å snu ei dør slik at den slår den andre veien.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
150 kroner

Intro

Det er praktisk å kunne åpne eller lukke ei dør alt etter behov. Men noen ganger kan ei dør være mer i veien enn vi setter pris på. Kanskje stenger den for fjernsynsapparatet eller den dunker borti ei annen dør. Noen ganger er det mest praktisk at døra slår slik den gjør. Andre ganger kan ombygginger, endringer i innredningen og bruken av rommene, føre til at døra nå slår feil vei.

Det beste alternativet er da å snu døra. Men før du går i gang, skal du være klar over at både listene og kar-men må demonteres, og at det kan gå ut over veggene rundt døra. Du må altså regne med litt malerarbeid. Og husk at døra alltid vil være hengslet enten på høyre eller venstre side. Det forandrer seg ikke selv om vi snur den.

Veiledning

180 grader på en dag

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Skjær gjennom malinga. På den måten unngår du at malinga går av i flak når du tar av listene. Spesielt er det en en god idé hvis delene skal brukes om igjen.

Det er tre måter å fjerne listene (geriktene) på. Er ikke spikrene alt for store, er et bredt og flatt brekkjern effektivt. Et bredt hoggjern kan også brukes. Vær forsiktig slik at du ikke brekker listene i stykker.

Et baufilblad er praktisk hvis det er plass mellom listene og karmen. Da kan spikrene sages over, og listene blir ikke ødelagt. Bruk en kile til å holde lista og karmen fra hverandre under arbeidet.

Best og mest skånsomt er metoden med hammer og dor. Greier du å finne spiker-hodene, eventuelt ved å skrape litt i malinga, kan spikrene slås gjennom listene. Er listene tykke, kan du bruke en gjennomslagsdor.

Karmen sages fri hvis den er spikret fast. Er den skrudd fast, er det naturligvis enklere å skru den ut. Skal du sage, og det ikke er plass til ei baufil, kan et løst blad eller ei bajonettsag brukes.

Nå kan karmen vippes ut. Fjern alle spikerendene på både karmen og veggen slik at karmen kan snus en halv gang og settes på plass igjen.

Rett opp karmen på hengselsiden slik at den står i lodd begge veier. Karmen holdes på plass med kiler både oppe og nede.

Skru hengselsiden fast til veggen med karmskruer. Du må bore opp og eventuelt klosse opp mellom karm og skrue avhengig av skruetypen. Les på emballasjen.

Heng døra forsiktig på plass, og lukk den forsiktig. Husk at karmen foreløpig bare er satt fast på den ene siden. Er døra tung, kan du bruke et bord som vipper på en kloss til å løfte den med.

Justér dørkarmen på lås-siden ved hjelp av kilene til døra går inn i karmen hele veien rundt. Pass samtidig på at dørstokken ligger godt, og har nok støtte.

På lås-siden festes karmen på samme måte som på hengselsiden. I karmen borer du opp med et trebor, og i en eventuell mur med et mur- eller betongbor.

Sett listene (geriktene) på igjen. Bruk litt større dykkertspiker, eller sett dem nye ste-der. Med en spikerpistol har du den ene hånden fri til å styre listene. Avslutt med å låse hjørnene med en stift fra begge sidene.

Materialer

• Karmskruer (spør forhandleren om hva som passer til din karm og vegg)
• Dykkertspiker

Dessuten:
• Kiler
• Sparkelmasse
• Slipepapir
• Maling til etterreparasjon av listene og veggene

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Pris: Cirka 150 kroner

Video

TEKNIKK: Montering av dørkarm

Med kiler og karmskruer blir karmen helt i vinkel

TEKNIKK: Montering av karmlister

Med dykkert blir hjørneskjøten helt tett

VERKTØY: Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Slik snur du døra
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake