Ny dør til gammel karm

Karmen sitter der fortsatt, men døren har en tidligere eier fjernet for å få mer plass. Vil du gjerne ha en dør som matcher husets øvrige dører, så finn en brukt og tilpass den slik at den passer i karmen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
12 timer
Pris
Avhenger av den nye døren.

Intro

Døren mellom de to stuene er fjernet for mange år siden, og nå vil den nye eieren ha mulighet for å stenge av mellom de to stuene. Men døren er en gang i årenes løp blitt kastet. Dermed står valget mellom en helt ny dør med tilhørende karm, eller en gammel, brukt dør i den eksisterende karmen.

Du kan fint installere en ny dør med karm, men det krever et større inngrep i veggen, og så fordrer det et valg av en ny dør som sannsynligvis ikke ligner de øvrige dørene.

Her velger vi derfor i stedet den andre løsningen: Vi går i en bruktbutikk og finner en dør som matcher husets øvrige dører. Den skal bare tilpasses i høyde og bredde.

Dette prosjektet endte opp med å koste 500 kroner for døren og 200 kroner for hengslene. En ny dør med karm kan fort koste flere tusen kroner, i tillegg til arbeidet med veggen.

Før du kjøper en dør bør du kjenne målene på karmen, slik at du ikke kjøper en dør som er for liten. Her skal du bruke falsmålet – altså der døren skal sitte i karmen.

Veiledning

01
Tilpass døren 5 Trinn

Start med å ta falsmålet, og sjekk om karmen er i lodd og vater. Det er spesielt viktig å måle bredden på falsen, ettersom dører finnes i flere tykkelser.

Skal du kappe av døren i høyden, så legg merke til om fallen i døren og sluttblikket i karmen sitter forskjøvet i den ene eller andre retningen, slik at du kapper av i den rette enden.

Når du kapper av i bredden, så vær oppmerksom på om karmen er skjev, og kapp deretter døren til slik at den passer falsen. Kapp helst av i hengselsiden, slik at du slipper å frese ut til låskassen.

Det peneste resultatet får du med en sirkelsag med et ikke alt for grovt blad.

1

Hold døren opp til karmen, og sjekk om det er best å kappe av i toppen, eller som her av bunnen, for å få fallen i dørens låskasse til å passe i hullet i sluttblikket i karmen.

2

Her er karmen 5 mm ute av lodd. Døren skal kappes tilsvarende skjevt, slik at den passer helt i falsen. Det skal være 2-3 mm luft i hengselsiden, 4 mm øverst og nederst, og 4-5 mm i anslagsiden.

3

Fjern de gamle hengslene. De gamle hengslene var slisset inn i dørens bakkant. Ved å fjerne skruene og å slå på hengslene med en hammer kan de fjernes enkelt.

4

Kontroller hengslene på døren. De skal sannsynligvis flyttes. Her er de slisset inn i dørens bakside, og ettersom slissing krever spesialverktøy, må vi kjøpe nye som kan stemmes inn i døren.

5

Kapp av baksiden av døren ut fra oppmålingene. Det er enklere å stemme inn nye hengsler enn å flytte låskassen, derfor kapper vi på baksiden. En sirkelsag gir det peneste snittet.

02
Sett på hengslene 7 Trinn

Ettersom hengslene ikke er maken til de opprinnelige, skal det stemmes ut til dem både i karmen og døren.

For å gjøre det enklest mulig lar vi dem dekke så mye av de gamle hengslenes utstemming som mulig. Vi unngår likevel ikke å fylle ut noe av hullet med en liten masonittbrikke, ettersom det gamle hengselet var litt tykkere enn det nye.

Det er viktig at den delen av hengselet som sitter fast i døren sitter 1-2 millimeter tettere på anslaget (der døren treffer falsen) enn den delen av hengselet som sitter i karmen. Ellers risikerer du at døren klemmer og ikke vil lukke.

1

Merk opp til hengslene i karmen, slik at de dekker mest mulig av hullene fra de gamle hengslene, og slik at den øverste delen sitter midt i falsen.

2

Lag en lus hvis det gamle hengselet, som her, var kraftigere enn det nye. Lusen er et stykke masonitt i riktig tykkelse (her 3 mm), som limes fast bak hengselet slik at det ligger helt plant.

3

Forbor til hengselet i karmen. Bruk et bor som er 1,5-2 mm mindre enn skruen. Da tar skruen godt, samtidig som du kan være sikker på at treet ikke sprekker når du skrur fast hengselet.

4

Sett døren inn i falsen og kloss den opp slik at den står i falsen, akkurat der du vil plassere den, med riktig klaring hele veien rundt døren.

5

Heng hengselet til døren midlertidig på hengselet i karmen, slik at du kan markere hvor hengselet skal sitte på døren. Sett en strek som vist her, der de to delene fra hengselet møtes.

6

Stem inn hengselet i døren. Skjær først med en hobbykniv, og stem av i småbiter slik at du ikke får stemt for dypt eller får slått av en flik.

7

Lukk hullet fra det gamle hengselet med kjemisk tre. Hullene på forsiden, der stiftene som holdt hengselet satt, skal også sparkles ut. Når det er tørt, slipes alt klart for maling.

03
Tilpass sluttblikket 3 Trinn

Nå sitter døren på hengslene som den skal, og alt passer unntatt sluttblikket i karmen og fallen i døren. Denne fallen er større enn på den døren som opprinnelig har sittet her, slik at sluttblikket må tilpasses. For å gjøre hullet i sluttblikket større, adskiller vi baufilen og setter den sammen igjen med bladet inne i hullet. Dermed kan vi sage hullet litt større.

Husk at et større hull i sluttblikket sannsynligvis også krever et større hull i selve karmen, slik at fallen ikke butter. Det ordner du enkelt med et smalt stemjern. Deretter kan sluttblikket skrus på, og døren er klar til å bli åpnet og lukket akkurat som det passer deg.

1

Strek fallens plassering opp på sluttblikket i karmen. Her er fallen litt for stor for hullet i sluttblikket.

2

Skru sluttblikket på igjen. Først skal du dog sjekke om det må stemmes vekk litt av karmen, slik at det er plass til fallen i det nye hullet i sluttblikket.

3

Nå mangler du bare den siste finishen med sparkling og maling. Når du har gjort det, passer den nye døren fra bruktbutikken perfekt i den gamle karmen.

Materialer

  • 1 ny dør (her fra en bruktbutikk)
  • 2 nye hengsler
  • Masonittklosser

Spesialverktøy

  • Sirkelsag, gjerne med skinne

Tidsforbruk

Den viste oppgaven kan klares på en halv dags tid.

Pris

Avhenger av den nye døren.

Vanskelighetsgrad

Med en god sirkelsag og et skarpt stemjern kan de fleste med litt erfaring klare denne oppgaven. Men sørg for å være nøyaktig.

Video

TIPS: "Arbeidsbord" til tokomponente masser

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dører