Rett opp døren

Uansett om den gamle døren gaper i hjørnet, eller den ikke kan lukkes uten å få et trykk, er det mulig å rette den opp. Dermed sparer du både penger til en ny dør og en masse jobb med å tilpasse den nye døren, dørkarmen og karmlistene. Standarddører passer nemlig ikke alltid i hullet etter den gamle døren.

Selv en skjev glassdør kan rettes opp. Det skal bare gjøres forsiktig, så rutene ikke sprekker.

Selv en skjev glassdør kan rettes opp. Det skal bare gjøres forsiktig, så rutene ikke sprekker.

Fyllingsdør

1

Hvis døren ikke kan lukkes, kan problemet noen ganger løses ved å fjerne litt av treet i falsen på dørkarmen med et stemjern. Alternativt kan du høvle litt av kantene på døren.

2

Har døren vridd seg, slik at den gaper øverst eller nederst er det ingen enkle løsninger. Døren må tas ut, slik at den kan rettes opp fra motsatt side.

3

En fyllingsdør er enkel å adskille, men all malingen skal fjernes først. Deretter kan du forsiktig banke delene fra hverandre. Når døren er adskilt, fjernes alt gammelt lim.

4

Nytt lim påføres, og døren settes sammen. Lim KUN de vannrette delene sammen med de loddrette - IKKE fyllingene. For å sikre at døren kommer til å passe, lar du den tørke i karmen.

5
  1. Denne kilen holder døren nede på hengslene.

  2. Denne kilen settes løst inn, så den sikrer riktig avstand til rammen.

  3. Disse kilene spenner fast døren mot kile 1 og 2.

  4. Kilene i sidene settes ut for de vannrette stykkene rammetre.

5 Døren med det våte limet kiles fast i karmen, slik at den følger den. Ha kiler parat før du limer - du har kun cirka 10 minutter å jobbe på, før limet begynner å sette seg.

Glassdør

1

Når en glassdør henger, skyldes det ofte at ruten/rutene ikke er klosset opp riktig. Det er nemlig de som skal stabilisere hele døren.

2

Aller først lirkes glasslistene forsiktig av med et bredt stemjern eller et brekkjern. Kan listene gjenbrukes, skal spikerne dras ut fra baksiden. Ellers må du ut for å kjøpe nye lister.

3

For å unngå at ruten faller ut, skrur du på små stoppklosser midlertidig. De kan kjøpes “ferdige”, men en liten trelist gjør det akkurat like bra - og den er gratis.

4

En avstandskloss legges inn mellom døren og dørkarmen øverst i hengselsiden. Det hindrer døren i å løfte seg når dørbladet rettes opp i motsatt side.

5

I motsatt side løftes døren opp. Bruk et brekkjern med bred såle, og sett avstandsklosser mellom dørrammen og terskelen til rammen er på plass, og døren enkelt kan åpnes.

6

Når døren er rettet opp, holdes ruten med to avstandsklosser i hvert hjørne (en i den vannrette og en i den loddrette retningen). Er ruten veldig stor, legges flere klosser inn langs kantene.

Quickfix hengselretter eller hengselringer

Før du adskiller døren, er det verdt å prøve å rette den opp med en hengselretter. Ved å bøye det øverste hengselet kan du løfte/senke hele dørbladet, og det kan i noen tilfeller være nok.

Alternativt kan du prøve å løfte av døren og legge inn en eller flere skiver i hengselet, slik at du dermed kompenserer for at døren er blitt litt skjev.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dører