Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik retter du opp døra

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En dør som er skjev eller henger, er en daglig irritasjon. Døren er vanskelig å åpne og lukke, og det kan trekke fra den. Det finnes forskjellige måter du kan reparere en skjev dør på, avhengig av problemet.

Legg et pappstykke under døren. Sitter pappen fast, er det, fordi døren kniper.

Legg et pappstykke under døren. Sitter pappen fast, er det, fordi døren kniper.

Intro

En dør som henger og kniper, er til daglig stor irritasjon. Derfor er det like greit å rette opp en hengende dør med det samme du har begynt å irritere deg, i stedet for å leve med det – det er nemlig ikke vanskelig, når du har funnet det riktige verktøyet.

Først skal du finne ut om døren kniper i toppen av dørkarmen eller i bunnen ved terskelen. Har døren sunket, vil det ofte være synlig i motsatt side av hengslene. Bruk en tommestokk, og sjekk om det er like mye luft rundt hele døren. Er det ved terskelen den kniper, kan du oppdage det ved å føre et pappstykke mellom dørbladet og terskelen.

Det kan være nødvendig å fjerne litt av døren eller terskelen, enten med høvel eller en slipemaskin. Vær i så fall forsiktig, slik at du ikke fjerner for mye.

Her kan du se hvordan du løser problemet.

Derfor har det gått galt

  • Hengslene er blitt løse: Med tiden kan hengslene løsne litt, særlig hvis det er en dør som blir åpnet ofte, eller hvis døren jevnlig står og slår.
  • Terskelen er skjev: Understøttingen under terskelen kan være ødelagt, og derfor kan ikke døren lenger åpnes og lukkes som den skal.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Begynn med å sjekke hengslene. Hvis det er én eller flere av skruene som ikke har ordentlig tak i karmen, kan du stramme dem eller skifte dem ut.

2

Sett på en skive. Henger døren, kan du løfte den av og sette på en hengselskive. Det kan være nødvendig med mer enn én. Døren blir dermed løftet opp fra terskelen.

3

Slip terskelen. Med en slipemaskin, for eksempel en trekantsliper, kan du fjerne litt av terskelen eller dørkarmen.

4

Bruk en hengselsretter. Er hengslene skjeve, kan de ofte rettes med en hengselsretter. Plasser den slik at den får tak i den nederste delen av hengselet, og trekk deretter inn mot midten av dørhullet. Hengselsrettere kjøpes i et byggvarehus og fås i flere størrelse.

5

En høvel kan gi ekstra plass. Kan ikke hengslene eller karmen rettes, kan det være nødvendig å fjerne litt av døren. Prøv med en håndhøvel først. Ta litt om gangen, og sjekk om det er nok.

6

Bruk en elektrisk høvel hvis det skal fjernes mye – men vær forsiktig når du bruker el-høvelen, for den tar godt fatt!

Materialer

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Slik retter du opp døra
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake