Slik retter du opp døra

En dør som er skjev eller henger, er en daglig irritasjon. Døren er vanskelig å åpne og lukke, og det kan trekke fra den. Det finnes forskjellige måter du kan reparere en skjev dør på, avhengig av problemet.

Legg et pappstykke under døren. Sitter pappen fast, er det, fordi døren kniper.

Legg et pappstykke under døren. Sitter pappen fast, er det, fordi døren kniper.

Intro

En dør som henger og kniper, er til daglig stor irritasjon. Derfor er det like greit å rette opp en hengende dør med det samme du har begynt å irritere deg, i stedet for å leve med det – det er nemlig ikke vanskelig, når du har funnet det riktige verktøyet.

Først skal du finne ut om døren kniper i toppen av dørkarmen eller i bunnen ved terskelen. Har døren sunket, vil det ofte være synlig i motsatt side av hengslene. Bruk en tommestokk, og sjekk om det er like mye luft rundt hele døren. Er det ved terskelen den kniper, kan du oppdage det ved å føre et pappstykke mellom dørbladet og terskelen.

Det kan være nødvendig å fjerne litt av døren eller terskelen, enten med høvel eller en slipemaskin. Vær i så fall forsiktig, slik at du ikke fjerner for mye.

Her kan du se hvordan du løser problemet.

DETTE SKAL DU BRUKE

Det er ikke sikkert du får bruk for alt verktøyet – en slipemaskin og et spesialverktøy er ofte nok.

  • TREKANTSLIPER
  • HENGSELRETTER
  • HØVEL
  • EL-HØVEL

Veiledning

1

Begynn med å sjekke hengslene. Hvis det er én eller flere av skruene som ikke har ordentlig tak i karmen, kan du stramme dem eller skifte dem ut.

2

Sett på en skive. Henger døren, kan du løfte den av og sette på en hengselskive. Det kan være nødvendig med mer enn én. Døren blir dermed løftet opp fra terskelen.

3

Slip terskelen. Med en slipemaskin, for eksempel en trekantsliper, kan du fjerne litt av terskelen eller dørkarmen.

4

Bruk en hengselsretter. Er hengslene skjeve, kan de ofte rettes med en hengselsretter. Plasser den slik at den får tak i den nederste delen av hengselet, og trekk deretter inn mot midten av dørhullet. Hengselsrettere kjøpes i et byggvarehus og fås i flere størrelse.

5

En høvel kan gi ekstra plass. Kan ikke hengslene eller karmen rettes, kan det være nødvendig å fjerne litt av døren. Prøv med en håndhøvel først. Ta litt om gangen, og sjekk om det er nok.

6

Bruk en elektrisk høvel hvis det skal fjernes mye – men vær forsiktig når du bruker el-høvelen, for den tar godt fatt!

    Akkurat nå leser andre ...