Tilpass døren selv – og spar penger

Hvis du har bruk for en dør som ikke har standardmål, kan det bli en dyr fornøyelse å bestille en ny dør med spesialmål. Men med en god sag og denne veiledningen for hånd, kan du kjøpe en standarddør på tilbud og selv få den til å passe i dørhullet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En halv dag
Pris
1.500 kroner
Tilpass døren selv – og spar penger

Med en god dykk- eller sirkelsag kan du kappe en dør selv, og spare merkostnaden for en spesialtilpasset dør.

Intro

Dører produseres etter standardmål. Det er smart, for da vet byggefirmaene hvor høy og bred en dør skal være, og da kan arkitektene tegne dørhull som passer til standarddørenes mål.

Har du bruk for en dør med et ukurant mål?

Men som du kanskje har opplevd, så har det ikke alltid vært slik – og iblant er det kanskje også en arkitekt eller en selvbygger som har glemt å høre etter. Dermed står du med et dørhull som ikke matcher verken den ene eller andre standarddøren.

Hvis du er heldig, og du bare skal bruke en glatt innerdør i billig kvalitet, så koster det deg kanskje 1000 kroner mer å bestille en dør på spesialmål. Er du mindre heldig, for eksempel hvis du vil ha en dør av en spesielt god kvalitet, kan merkostnaden raskt bli langt større.

Derfor bør du lese denne veiledningen til hvordan du kan kappe en standarddør, slik at den kommer til å passe i hullet – og likevel er både like flott og holdbar som før sagen satte tennene i den.

Veiledning

01
Først skal karmen tilpasses 7 Trinn

En dør består av selve dørplaten (dørbladet) og et karmsett. Noen ganger kan de kjøpes som sett, andre ganger må du kjøpe dem hver for seg.

Uansett skal delene passe sammen, så begynn med å tilpasse karmen til det dørhullet du har: Mål høyde og bredde, avsett de samme målene på karmstykkene, minus en centimeter i hver retning til en fuge, og finn frem sagen.

Her er det dørens høyde som ikke matcher dørhullet. Derfor skal sidekarmene kappes. Kapping i bredden krever tilpassing av dørterskelen.

1

Mål opp til karmen. Den skal holde cirka 5 mm avstand til veggene hele veien rundt, slik at det blir plass til en fuge.

2

Merk opp på sidekarmene, altså de loddrette delene, som skal kappes i høyden. Det stykket karmen skal forkortes, skal fjernes i bunnen.

3

Lag en vinkelrett strek ut for oppmer kingen på begge karmstykkene. For at resultatet skal bli pent, skal du sørge for at du kapper nøyaktig og vinkelrett.

4

Kapp de to sidekarmene på kappsagen. Du kan også sage med en håndsag, men det er enklere å sage rett og pent med en kappsag.

5

Sett sammen karmsettet med lim og skruer. Forbor til skruene, slik at karmen ikke sprekker.

6

Gjør deg flid. Sørg for at alle deler blir satt sammen slik at de flukter. Bunnstykket skal for eksempel sitte nøyaktig i nivå med underkanten på sidene, ikke verken to eller tre millimeter forskjøvet.

7

Sett karmen på plass i hullet og skru den fast. Her fokuserer vi på tilpassing av døren.

02
Tilpass dørbladet 12 Trinn

Nå er turen kommet til selve dørbladet, som skal kappes med det samme antallet centimeter som karmen.

For å unngå unøyaktigheter, tar vi målet på karmen fra det nederste hengselets plassering og ned til der sidekarmene møter terskelen. Deretter kan vi avsette det samme målet fra hengselet til underkanten av døren.

Døren er en såkalt celledør, som har en kjerne av pappceller. Når døren er skåret til, må vi derfor forsterke den nederst. Kapper du en massiv dør, er ikke dette nødvendig.

1

Lag et merke ut for midten av det nederste hengselet. Bruk en vinkel for å sikre presisjon i oppmerkingen.

2

Mål fra merket og ned. Dette målet er identisk med målet du har tatt på karmen: fra midten av hengselets plassering ned til terskelen. Trekk deretter fra 3 mm, slik at døren ikke butter mot terskelen.

3

Tegn en strek ut for målet ditt. Bruk igjen vinkelen, slik at du får en vinkelrett avskjæring. Når du har tegnet en kort strek, kan du forlenge den ved hjelp av et langt vater, en dykksagskinne eller et annet langt anlegg.

4

Sett maskeringsteip over streken. Teipen skal sikre at laminatet på døren ikke splintres opp når du sager. Blyantstreken synes gjennom den hvite maskeringsteipen.

5

Kapp døren med en dykksag eller sirkelsag. Brukes sagen med skinne, legges skinnen bare inn mot streken. Deretter kan du lage et helt rett snitt.

6

Trykk inn pappcellene, slik at det blir plass til den forsterkningen du skal lage. Celledøren består av tynne plater utenpå en bikubeaktig struktur av pappceller.

7

Mål dybden på hullet. For å kunne lage et innlegg, skal du kjenne dybden. Trekk fra et par millimeter, slik at du er sikker på at det er plass.

8

Mål høyden på hullet. Her skal du være nøyaktig, slik at innlegget kommer til å passe stramt i hullet.

9

Sag ut innlegget av en MDF-plate. Vi bruker en dykksag på skinne, men en sirkelsag eller bordsirkelsag kan også brukes.

10

Sjekk om MDF-innlegget passer i hullet. Det skal gjerne sitte stramt, slik at det må presses inn, men det skal ikke få dørplatene til å bule ut. Det skal også flukte med platene i bunnen, og ikke stikke utenfor.

11

Lim fast innlegget. Legg godt med trelim i hullet og på sidene av MDF-innlegget. Press det inn på plass, og hold det fast med tvinger mens limet tørker.

12

Sett døren på plass i karmen. Hvis du har bruk for veiledning til montering og justering, så søk på hjemmesiden vår.

Materialer

  • Karmsett (her 72,6 x 204 cm)
  • Celledør
  • 4 x 50 mm skruer
  • Trelim
  • En bit av en MDF-plate

Spesialverktøy

  • Eventuelt sirkelsag eller dykksag med skinne

Tidsforbruk

En halv dags tid, inkludert montering av karm og dør.

Pris

Cirka 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Hvis du har litt gjør det selverfaring, er dette en overkommelig oppgave.

Video

TEKNIKK: Tilpassing av dørkarm

Med nøyaktig oppmåling passer karmen i dørhullet

TEKNIKK: Kapp standarddøren

Det er mye billigere enn å få laget døren på spesialmål

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dører