Totalrenovert fyllingsdør

Det krever hardt arbeid og tålmodig­het å renovere en gammel fyllingsdør, men ved å gi den et tykt lag lakkfjerner kan du faktisk skrelle av det meste av malingen med en sparkel. Resten må du skrape og slipe av - men da står du også igjen med en helt ren dør, som med litt maling kan forvandles til å bli som ny igjen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager.
Pris
1.000 kroner.

Intro

Ser den gamle fyllingsdøren litt sliten og trist ut, så fortvil ikke. Med litt tålmodighet og hardt arbeid kan du fint få blåst nytt liv i den gamle døren igjen.

Du kan i tillegg sette ditt eget preg på uttrykket til fyllingsdøren, når du senere skal male den. Dermed kan du gjøre døren både mer moderne og få den til å fremstå med ditt eget personlige preg.

Veiledning

01
På med maling- og lakkfjerneren 5 Trinn

Selv om malingen på gamle fyllingsdører ofte begynner å skalle av med årene, kan det være litt av en utfordring å skrape av alt uten kjemisk hjelp.

Vi påfører derfor et tykt lag maling- og lakkfjerner med en pensel, før vi dekker døren med plast og lar den stå i 2-3 timer. Dampene fra middelet er neppe sunne, så hvis det er sommer og du har muligheten til å jobbe utendørs, er det helt sikkert å foretrekke.

1

Fjern skilt, hengsler og beslag, slik at du slipper å skrape, slipe og male rundt dem under hele arbeidsprosessen. Når du har lagt siste penselstrøk på døren, kan du montere delene igjen.

2

Hell maling- og lakkfjerneren på døren, og sørg for å bruke et par kraftige gummi­ hansker. Det er også en god idé å legge papp eller tepper under arbeidsbukkene for å skåne gulvet mot sprut.

3

Fordel lakkfjerneren i et tykt lag med en pensel. Det er viktig å komme til i alle fyllingene, fordi det er de som er vanskeligst å komme til med en skrape eller eksenter­ sliper etterpå.

4

Dekk døren med et tynt lag plast, og gi det kjemiske middelet 2­3 timer til å jobbe seg godt inn i malingen. Har du ikke et stort stykke tynn plast, kan du også klippe opp et par avfallssekker og bruke dem.

5

Etter 2-3 timer kan du fjerne plasten og se hvordan malin­ gen har begynt å boble opp og krakelere. Det er et tegn på at malingen har sluppet taket i underlaget flere steder.

02
Skrap, børst, og varm opp 7 Trinn

Ettersom de færreste fyllingsdører er like, er det vanskelig å si akkurat hvilke verktøy du skal bruke. I vårt tilfelle har vi både brukt en sparkel til de store flatene og en stålbørste til profilene, mens vi har brukt en trekantskrape og en skrape med smalt blad til alle fyllingene. Og fordi nettopp malingen i fyllingene kan være vanskelig å få bukt med, brukte vi også en varmluftpistol for å få malingen til å slippe treet.

1

Begynn med å skrape av så mye maling som mulig på de store flatene med en li­ ten sparkel. Hvis du er heldig, kan du skrape av ganske store flak om gangen.

2

Skrap deretter fyllingene, hvis du kan komme til med sparkelen. Skift eventu­ elt til en mindre sparkel hvis du har en i verktøykassen.

3

Børst rundingene på profilene grundig med en messingbørste. Børsten har den fordelen at den former seg etter profilene, i motsetning til skraper og sparkler.

4

Sitter malingen likevel for godt fast i de trange fyllingene, er en varmluftpistol et godt verktøy. Ved å varme opp et trekant­ jern, kan du ofte få malingen til å løsne når du trekker det over døren.

5

Til de trangeste fyllingene og krokene er en skrape med et smalt blad ofte den beste løsningen. Men husk: Bladet er skarpt og kan lage stygge merker i både døren og fingrene dine.

6

Det kan være smart å gå et skritt tilbake og danne seg en oversikt over prosjektet. De store flatene er forholdsvis raske å skrape, og rester som sitter igjen kan enkelt slipes med en eksentersliper. Profilene tar derimot lang tid. Derfor kan det være nødvendig med en pause eller to, når armene begynner å syrne til.

7

Hull og riper fylles med tresparkelmasse. Gi heller hullet eller ripen litt for mye enn litt for lite sparkelmasse. Da slipper du å sparkle en ekstra gang hvis sparkelmassen krymper mer enn forventet.

03
Slip, grunn, og mal døren 8 Trinn

Når du er ferdig med å skrape, er resten av jobben ren hygge. Vi sliper alle profiler for hånd med slipepapir, mens de store flatene får en runde med eksentersliperen. Deretter vasker vi hele døren godt med grunnrens, slik at det ikke sitter igjen noen fett- eller malingsrester. Til slutt gjenstår kun å grunne døren, dekke til med maskeringsteip og male profilene i ønsket farge.

1

Slip profilene for hånd, men pass på at du ikke kommer i skade for å runde dem mer enn de er. Vi bruker korn 60 slipepapir.

2

Slip de store flatene med en eksenter­ sliper, til de føles helt glatte. Børst etterpå døren ren for støv med en myk kost.

3

Vask døren med grunnrens, og sørg for å komme godt inn i alle hjørner, kroker og sammenføyninger. Fordel grunnrensen med en skuresvamp, og skrubb eventuelt etter med messingbørsten.

4

Mal hele døren med en grunning for innendørs treverk. Sørg for å fordele grunningen jevnt, slik at den ikke renner, og la den tørke natten over.

5

Slip hele døren med lett hånd til du har fjernet alle små “topper” og ujevnheter. Døren skal føles helt glatt når du trekker hånden over den. Bruk gjerne et litt grovt slipepapir.

6

Mal døren med en tremaling til innendørs bruk. Bruk en smal rull med en fin valse der du kan komme til. Profilene er du nødt til å male med en pensel.

7

Når du har dekket grundig til med masker ingsteip, kan du male profilene i den fargen du ønsker. Men husk å være nøye med teipen, slik at fargeskillet mot profilene blir knivskarpt.

8

Nå gjenstår det bare å la malingen tørke, montere delene du tidligere fjernet, henge døren på plass og nyte synet av din “nye” fyllingsdør.

Materialer

  • 500 ml maling- og lakkfjerner
  • Grunnrens
  • Tregrunning
  • Tremaling
  • Slipepapir
  • Plast til tildekking

Spesialverktøy

  • Pensler i forskjellige størrelser
  • Smal malerrull
  • Sparkel, skraper, stålbørste
  • Eksentersliper
  • Varmluftpistol

Tidsforbruk

Tre dager, inkludert ventetid hvis du maler døren to strøk.

Pris

Cirka 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig, men det krever krefter og tålmodighet å skrape og slipe av all malingen.

Video

TIPS: Unngå løse penselhår i malingen

TIPS: Slå av varmen når du maler

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dører