Montering av tetningslister med not

En utett tetningslist er ikke bra. Det kan skape trekk, og gjøre det dyrere å varme opp huset ditt. Så sjekk dem, og skift dem ut hvis de ikke duger lenger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
20 kroner per meter

Intro

En tetningslist som passer i en not, skal du verken bruke lim eller stiftepistol for å montere. Du skal bare sørge for at selve noten er skikkelig rengjort før du monterer den nye tetningslisten.

Det finnes et hav av forskjellige tetningslister, så det kan være en god idé å ta med den gamle listen til byggvarehuset, slik at du er sikker på å komme hjem med en ny tetningslist som er maken til den gamle.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

En dårlig tetningslist kan bli en kostbar feil: varm luft kan sive ut av huset, og kald luft utenfra kan komme inn og skape trekk. Derfor er det god fornuft og økonomi i å ha tetningslister i god form, som sitter tett ved alle vinduer og dører.

Tetningslister er laget av gummi. Det er et fleksibelt materiale, og sikrer derfor at de kan sitte helt tett. Det er viktig at du ikke kommer i skade for å male på tetningslistene. I så fall mister de den elastiske evnen sin.

Du skal bruke en ny tetningslist i samme størrelse som den gamle – i tillegg til litt såpe og en hobbykniv – dermed er du klar til å bytte ut listen.

1

Fjern den gamle tetningslisten. Sørg for å få med så mye som mulig. Da er det enklere når noten skal rengjøres.

2

Rengjør noten. Skrap for eksempel med en hobbykniv, slik at du fjerner alle rester fra den gamle listen. Hvis falsen skal males, er det nå du bør gjøre det. Vent da med å montere den nye tetningslisten til du er sikker på at malingen er helt tørr.

3

Gni den nye tetningslisten med såpe. Da er det mye enklere å få den til å gli inn i noten. Legg litt flytende såpe på en svamp, og gni inn listen med det. Her brukes en Primo tetningslist nr 576. Den er identisk med den gamle listen.

4

Tetningslisten trykkes inn i noten med en sparkel. Noen ganger skal den masseres litt for å komme inn. Men hvis du har vært nøye med rengjøringen av noten, er dette rimelig enkelt.

5

Listen skjæres til nederst. Lag den litt for lang til å begynne med, ca 10 cm, slik at du er sikker på å ha nok. Kutt den nøyaktig av når du nærmer deg bunnen, og trykk på plass det nederste stykket, slik at den nye listen sitter helt tett.

Tidsforbruk

1-2 timer, avhengig av hvor mye du skal rense noten

Pris

Cirka 10-20 kroner per meter

Vanskelighetsgrad

En ganske enkel og overkommelig oppgave

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tetningslister