Tetningslister

Det finnes forskjellige typer tetningslister til vinduer og dører, så den største utfordringen handler om å velge den riktige. Når det først er gjort, er monteringsarbeidet enkelt. Her får du hjelp til både kjøp og montering.

  Tetningslister til vinduer og dører

  Det er enkelt å tette vinduer og dører selv. Her på hjemmesiden har vi en rekke artikler som hjelper deg med å velge den riktige tetningslisten, og guider til hvordan du selv setter opp dine nye tetningslister. Det er mye penger å spare på å gjøre det selv.

  Tetningslister holder strømregningen din nede

  Tetningslister har en stor betydning hvis du vil holde strømregningen din nede, og støy, støv og pollen ute. Tetningslister på dører og vinduer gir deg et bedre inneklima og forhindrer at trekk og kulde kommer utenfra og inn gjennom utette vinduer og dører.

  Tetningslister er effektive

  Noen anser tetningslister for å være en nødløsning på et halvdårlig snekkerarbeid og skjevslitte dører og vinduer. Men i senere tid er tetningslistene blitt en naturlig medspiller i kampen for å skape energiriktige - og støyfrie - hus. Tetningslistene er særlig effektive i eldre hus med trekk, men kan også brukes med fordel i nyere bygninger som skal optimeres i forhold til støy og strømforbruk.

  Produsenter av dører og vinduer bruker også tetningslister i stor grad som en del av det å unngå utette vinduer og dører. Med stigende krav til husets tetthet, er tetningslister en nødvendighet.

  Hvordan monteres tetningslister?

  Markedet kan virke litt uoversiktelig når det handler om tetningslister. I tillegg til en lang rekke forskjellige former og størrelser, finnes det også fire forskjellige måter å montere listene på:

  • Selvklebende: Kan monteres på tre, metall og plast. Dette er de mest vanlige og de enkleste å håndtere.
  • Med stifter: Kan bare monteres på tre. Litt utfordrende å sette fast.
  • Med lim: Krever erfaring og spesiallim, men kan monteres på alle typer underlag.
  • I freste spor: Ses på eldre vinduer og dører. Listene kan være vanskelige å finne – selv hos vindusprodusentene.

  OBS: Myke tetningslister skal ikke males over

  I beste fall preller malingen av, og hvis den blir sittende, vil den gjøre listen stiv og dermed redusere
  både tetningsevnen og holdbarheten på listen.

  Hvis du pensler flytende silikon på tetningslistene 3-4 ganger årlig på både ytter- og innersiden, holder de bedre, fordi de bevarer elastisiteten. Pass på ikke å treffe treverk, for da kan ikke maling hefte på det senere. Flytende silikon kan for eksempel kjøpes på stift i bilutstyrsbutikker.

  Tetningslister lønner seg

  Bor du i et hus som har eksistert i 30-40 år, kan du fort slippe ut opp mot 40 prosent av varmen din direkte ut i det fri via utette vinduer, sprekker og andre utettheter. Tetningslister er også ganske billige, så omkostningen blir tjent inn på ganske så kort tid.

  Varianter av TETNINGSLISTER

  • PUR-SKUM. Firkantet list av myk skumgummi, som er velegnet til å holde støv ute av skuffer, men ikke tett nok til vinduer og dører. Kan også brukes til tetting rundt det ytterste glasset i varevinduer. Har en selvklebende bakside.
  • EPDM-SKUM. Den mest utbredte til å tette eldre vinduer, dører og loftsluker. Den finnes i mange forskjellige profiler og mange størrelser, så det kan nesten alltid la seg gjøre å finne en som passer.
  • SILIKON eller lignende myke materialer. Består ofte av et tynt skall med D- eller O-profil – uten skumkjerne. Kan spenne over store sprekker fra 1 til 7 mm. En litt dyr list til krevende tettingsoppgaver på vinduer, dører og loftsluker.
  • Q-LON (PLAST). Gruppen dekker over lister laget av flere plasttyper. Lister med navnet Q-lon består av en myk skumkjerne beskyttet av et tynt skall som sitter på en hard plastprofil. Brukes på nyere dører og vinduer, som tilpasses listen.
  • MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annen fast, fleksibel gummi tetter ikke helt. Men de kan lukke store sprekker og tåle stor slitasje, og er derfor en god løsning til store dører, garasjedører og skyvedører.
  • TETNINGSLISTER AV FLERE MATERIALER. En myk tetningslist på en hard list av tre, plast eller metall tetter der sprekken er for smal, bred eller variert til én enkelt tetningslist. Den harde listen settes på karmen, så den myke listen tetter.

  Du kan selv skifte ut tetningslister

  Om du har en gammel dør som med årene har blitt skjev og utett, er løsningen å skifte ut tetningslisten. Før du skifter ut tetningslisten, må du vite hvor store sprekker tetningslisten skal fylle ut. Et smart tips er å sette en klump modelleire i sprekken, lukke døren (eller vinduet), lukke opp igjen, og måle tykkelsen på klumpen. En tommelfingerregel er at jo større sprekkene i dørene/vinduene er, desto bredere tetningslist må til.

  Vi gir deg en oversikt over de forskjellige typene tetningslister. Vi har guider hvor du kan lese om fordeler, ulemper, holdbarhet og ikke minst pris. Finn den riktige tetningslisten og unngå trekk.