Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tetningslister

En tetninglist som ikke er tett, er ikke noe særlig. Derfor kan det være en god ide å sjekke tetningslistene dine med jevne mellomrom og skifte ut slitte tetningslister. Vi viser deg hvordan.

Tetningslister til vinduer og dører

Det er enkelt å tette vinduer og dører selv. Her på hjemmesiden har vi en rekke artikler som hjelper deg med å velge den riktige tetningslisten, og guider til hvordan du selv setter opp dine nye tetningslister. Det er mye penger å spare på å gjøre det selv.

Tetningslister holder strømregningen din nede

Tetningslister har en stor betydning hvis du vil holde strømregningen din nede, og støy, støv og pollen ute. Tetningslister på dører og vinduer gir deg et bedre inneklima og forhindrer at trekk og kulde kommer utenfra og inn gjennom utette vinduer og dører.

Tetningslister er effektive

Noen anser tetningslister for å være en nødløsning på et halvdårlig snekkerarbeid og skjevslitte dører og vinduer. Men i senere tid er tetningslistene blitt en naturlig medspiller i kampen for å skape energiriktige - og støyfrie - hus. Tetningslistene er særlig effektive i eldre hus med trekk, men kan også brukes med fordel i nyere bygninger som skal optimeres i forhold til støy og strømforbruk.

Produsenter av dører og vinduer bruker også tetningslister i stor grad som en del av det å unngå utette vinduer og dører. Med stigende krav til husets tetthet, er tetningslister en nødvendighet.

Hvordan monteres tetningslister?

Markedet kan virke litt uoversiktelig når det handler om tetningslister. I tillegg til en lang rekke forskjellige former og størrelser, finnes det også fire forskjellige måter å montere listene på:

 • Selvklebende: Kan monteres på tre, metall og plast. Dette er de mest vanlige og de enkleste å håndtere.
 • Med stifter: Kan bare monteres på tre. Litt utfordrende å sette fast.
 • Med lim: Krever erfaring og spesiallim, men kan monteres på alle typer underlag.
 • I freste spor: Ses på eldre vinduer og dører. Listene kan være vanskelige å finne – selv hos vindusprodusentene.

OBS: Myke tetningslister skal ikke males over

I beste fall preller malingen av, og hvis den blir sittende, vil den gjøre listen stiv og dermed redusere
både tetningsevnen og holdbarheten på listen.

Hvis du pensler flytende silikon på tetningslistene 3-4 ganger årlig på både ytter- og innersiden, holder de bedre, fordi de bevarer elastisiteten. Pass på ikke å treffe treverk, for da kan ikke maling hefte på det senere. Flytende silikon kan for eksempel kjøpes på stift i bilutstyrsbutikker.

Tetningslister lønner seg

Bor du i et hus som har eksistert i 30-40 år, kan du fort slippe ut opp mot 40 prosent av varmen din direkte ut i det fri via utette vinduer, sprekker og andre utettheter. Tetningslister er også ganske billige, så omkostningen blir tjent inn på ganske så kort tid.

Varianter av TETNINGSLISTER

 • PUR-SKUM. Firkantet list av myk skumgummi, som er velegnet til å holde støv ute av skuffer, men ikke tett nok til vinduer og dører. Kan også brukes til tetting rundt det ytterste glasset i varevinduer. Har en selvklebende bakside.
 • EPDM-SKUM. Den mest utbredte til å tette eldre vinduer, dører og loftsluker. Den finnes i mange forskjellige profiler og mange størrelser, så det kan nesten alltid la seg gjøre å finne en som passer.
 • SILIKON eller lignende myke materialer. Består ofte av et tynt skall med D- eller O-profil – uten skumkjerne. Kan spenne over store sprekker fra 1 til 7 mm. En litt dyr list til krevende tettingsoppgaver på vinduer, dører og loftsluker.
 • Q-LON (PLAST). Gruppen dekker over lister laget av flere plasttyper. Lister med navnet Q-lon består av en myk skumkjerne beskyttet av et tynt skall som sitter på en hard plastprofil. Brukes på nyere dører og vinduer, som tilpasses listen.
 • MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annen fast, fleksibel gummi tetter ikke helt. Men de kan lukke store sprekker og tåle stor slitasje, og er derfor en god løsning til store dører, garasjedører og skyvedører.
 • TETNINGSLISTER AV FLERE MATERIALER. En myk tetningslist på en hard list av tre, plast eller metall tetter der sprekken er for smal, bred eller variert til én enkelt tetningslist. Den harde listen settes på karmen, så den myke listen tetter.

Du kan selv skifte ut tetningslister

Om du har en gammel dør som med årene har blitt skjev og utett, er løsningen å skifte ut tetningslisten. Før du skifter ut tetningslisten, må du vite hvor store sprekker tetningslisten skal fylle ut. Et smart tips er å sette en klump modelleire i sprekken, lukke døren (eller vinduet), lukke opp igjen, og måle tykkelsen på klumpen. En tommelfingerregel er at jo større sprekkene i dørene/vinduene er, desto bredere tetningslist må til.

Vi gir deg en oversikt over de forskjellige typene tetningslister. Vi har guider hvor du kan lese om fordeler, ulemper, holdbarhet og ikke minst pris. Finn den riktige tetningslisten og unngå trekk.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake