Tetningslister til montering med stifter

Det finnes flere typer tetningslister som er beregnet til montering med stifter. Monteringen kan være knotete, men til gjengjeld krever det bare en vanlig stiftepistol.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
30 minutter
Pris
300 kroner

Intro

Tetningslister synes ikke mye der de sitter, men de har en stor verdi. En utett hoveddør kan koste deg tusenvis av kroner hvert år i fyring, fordi tetningslistene er slitt. Skift dem nå – det er en enkel og billig jobb.

Veiledning

01
Slik skifter du tetningslisten 5 Trinn

Før du kan skifte en tetningslist, skal du ha fatt i en ny. Utvalget kan virke litt uoversiktlig, men tar du med et styk ke av den gamle listen til byg gvarehuset, gjør du det mye enklere for deg selv.

Det er viktig at den gamle listen fjernes helt, og at du også fjerner gamle stifter og annet. Etterpå er det helt enkelt å sette fast den nye listen.

1

Fjern den gamle listen. Du kan for eksempel løsne den med en skrutrekker, og når den er løs i enden, tar du bare tak og drar. Bruk en tang til å dra med, hvis listen sitter veldig godt fast.

2

Klipp til den nye listen. Bruk den gamle listen for å finne ut hvilken lengde den nye skal ha. Det er enklere enn å måle på karmen. Klipp til listen med en listesaks, eller kutt den med en hobbykniv.

3

Hold listen på plass i toppen av falsen på karmen, og skyt den fast med en stifte­ pistol. Stiftene skal være minst 5 mm lange. Sett en stift for hver 5 cm.

4

Styr listen underveis. Styr etter bunnen av falsen eller forkanten av karmen. Den holder tett, selv om den sitter skjevt, men det ser ikke like elegant ut.

5

Nå virker listen. Den sitter fast, og trekker du ut i den ytterste vingen, folder den seg sammen. Når døren lukkes, tetter listen mellom døren og karmen.

Tidsforbruk

En halv times tid.

Pris

Cirka 200-300 kroner.

Vanskelighetsgrad

Når du først har funnet den riktige listen, er jobben enkel.

Tips & Triks

Kjenn listen på formen

De mest vanlige tetningsprofilene er navngitt etter den bokstaven formen ligner mest. Typisk stiger de i størrelse i rekkefølgen I, E, P, D og O. Mange lister har en selvklebende bakside, men det er ofte en fordel å stifte dem fast, slik at de ikke løsner igjen etter en stund.

I-profilen er bare en firkant. Typisk brukes den til billige støvlister i PUR-skum. Med selvklebende bakside.

E-profilen fås i EPD-skum og som glasslist i silikon. Den limes fast og sikrer stor tetthet, men varierer lite i dybden, så den klarer ikke å tette store sprekker.

P-profilen er til små sprekker på 1-5 mm, og lages i EPDM-skum og silikon. “Beinet” gjør det enkelt å stifte fast listen.

D-profilen er lukket og kan derfor ikke stiftes fast, den må derfor limes fast. Den tetter sprekker på 1-5 mm og lages i silikon.

O-profilen i silikon kan tette store sprekker, for eksempel 1-7 og 1-10 mm. Limes i en rund fals.

V-profilen brukes typisk til massive lister, som tåler mekanisk slitasje, for eksempel en dør som ofte åpnes og lukkes. Stiftes fast i den innerste ”vingen”.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tetningslister