Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 alternativ til et nytt vindusbrett

Skriv ut Lagre artikkel

Om du skal ha en nytt vindusbrett, er det ikke likegyldig hvilket materiale du velger som underlag til potteplantene. Vi gir deg en stor oversikt over de sju mest populære materialene du kan bruke til ditt neste vindusbrett.

bordplade1

Vindusbrett blir ofte feilaktig kalt for vinduskarm, men vinduskarmen er rammen rundt vinduet, mens vindusbrettet er den platen hvor du setter stearinlys og planter. Her kan du lese vår guide til hvilket materiale du skal velge til ditt nye vindusbrett.

Vindusbrett av skifer

Skifer er en svart steinart som har den fordelen at det er et ensartet og tidløst materiale. Skifer er et naturmateriale som er både holdbart og enkelt å vedlikeholde. Ulempene ved å bruke skifer som materiale til vindusbrettet, er at det er relativt tungt, overflaten er ujevn, og du risikerer at de skarpe kantene og hjørnene kan knekke av i flak. Prisen for skifer er fra cirka 700 kroner per kvadratmeter.

Vindusbrett av marmor

Marmor fås i mange forskjellige farger, så det er altså mulig å finne noe for envher smak. Holdbarheten på et vindusbrett i marmor er veldig god, så lenge du unngår å utsette den for syreholdige væsker eller rengjøringsmidler. Marmor koster fra cirka 400 kroner per kvadratmeter.

Støp vindusbrett selv

Om du vil ha et unikt vindusbrett, kan betong være svaret. Med betong har du mulighet til å selv støpe vindusbrettet ditt, og ved hjelp av farger og steiner kan du variere uttrykket i det uendelige. Betong er et billig materiale, og du kan lage et brett fra cirka 200 kroner per kvadratmeter. Til gjengjeld krever det en del poleringsjobb, og overflaten må behandles med lakk eller voks, slik at den ikke blir for porøs.

Vindusbrett i tre

Du kan også velge å bruke enten en heltreplate, en MDF-plate eller limtre til vindusbrettet ditt. Tre er en klassisk løsning, som dog må beskyttes med enten olje eller lakk, da særlig limtre ikke tåler noe særlig fukt.
Det samme gjelder for MDF-platen, som må være minst 19 mm tykk slik at den ikke slår seg om den blir utsatt for fukt. Det er også enkelt å male MDF-platen i den fargen du måtte ønske. Prisen for heltre eller limtre er fra cirka 50 kroner per vindusbrett, mens en MDF-plate på 19 mm koster rundt 250 kroner per kvadratmeter.

Hardføre fliser

Du kan også velge å lage et vindusbrett i fliser. Fliser er både billig og holdbart - de tåler fint litt vann fra potteplanter og lignende. Du kan sette sammen fliser som du vil, og det gir deg et hav av muligheter til å få et personlig vindusbrett. Fliser fås i mange prisklasser, og du kan fint finne noen til under 100 kroner per kvadratmeter.

Vindusbrett uten vedlikehold

Laminat er også en løsning, om du skal ha et nytt vindusbrett. Det finnes i mange forskjellige farger og mønster. Det tåler litt fukt og vann, og krever ikke vedlikehold. Til gjengjeld må du være grundig når du skjærer til og tilpasser laminatet. Laminat kommer i mange prisklasser og koster vanligvis fra rundt 300 til 1500 kroner per kvadratmeter.

I veiledning som du kan laste ned gratis på denne siden, får du full oversikt over fordeler og ulemper ved de forskjellige materialene. Vi forteller deg også hvilket verktøy du skal bruke til de forskjellige materialene, og hvordan du skal vedlikeholde dem.

Logg inn kjøp tilgang

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 7 alternativ til et nytt vindusbrett
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake