Aldri mer råtne vinduer

Den nederste listen på vinduet, bunnglasslisten, er utsatt for mye fukt. Og det er ofte den som først gir opp i kampen mot råte. Derfor er det smart å bytte den ut med en glasslist i aluminium, som har (nesten) evig liv. Etterpå kan det regne så mye det vil, uten at du trenger å ofre tid på vedlikehold.

Skift ut den gamle bunnglasslisten

Den gamle glasslisten er angrepet av råte. I årenes løp har den stått imot mange tusen liter vann, og med tiden er malingen slitt i stykker og ikke fornyet ofte nok. Nå er det for sent.

Løsningen er å bytte den ut med en (nesten) evigvarede aluminiumslist. Listen kan kjøpes på mål hos en glassmester eller i hele lengder i byggvarehusene eller på nettet.

Her har vi valgt et system som festes i spesielle klips, men det finnes mange andre lignende løsninger.

Vinduer: Skift bunnglasslisten

Bunnglasslisten er i ferd med å råtne vekk, på grunn av fukt og manglende vedlikehold.

Slik skifter du bunnglasslisten:

1. Skjær vekk den gamle bunnlisten av tre. Et skrått snitt med en multikutter gjør at listen blir enkel å fjerne. Pass på så du ikke treffer ruten.

2. Vri listen løs med et stemjern. Hvis listen er spikret fast, må spikerne selvsagt også fjernes.

3. Mål opp til aluminiumslisten. Sett en monteringsklips under et listestykke. Hold listen mot den loddrette glasslisten i siden, og merk opp der den må kuttes.

4. Skjær forsiktig etter streken. Det er enklest å bruke en multikutter, men hvis du er erfaren og dyktig med stemjernet, kan det også brukes.

5. Skru fast monteringsklips til rammen. De skal trykkes inn mot ruten når de skrus fast med 3 x 20 mm rustfrie A4-skruer. Klossene skal ha 5 cm avstand til hvert hjørne, og plasseres hver 15-20 cm.

6. Trykk fast listen i monteringsklipsene. Aluminiumslisten er skåret til i lengden med ei baufil, og de skarpe kantene er filt rene. Dermed kan listen sitte i årevis og lede vekk vann fra vinduet.

Vinduets mest utsatte list

Den veldig utsatte bunnlisten av tre blir slitt og råtner, hvis den ikke males jevnlig. Aluminiumslisten passer seg selv i årevis uten pleie.

Når du skal bestille en ny list, finner du dimensjonen ved å måle avstanden fra rammens ytterkant inn til ruten. Deretter kan du finne en list som matcher målet.

Vinduer: Skift bundglaslisten

Bunnglasslisten er utsatt for mye fukt. Derfor er aluminium et bedre materiale som bunnglasslist enn tre.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer