Skodder du kan lage selv

Skodder på vinduene kan være både praktisk og dekorativt. Du kan selvfølgelig bygge dem selv og få akkurat det utseende som passer til huset ditt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
800 kroner

Intro

Vindusskodder har et formål

Opprinnelig var det i mer sydlig strøk at man så skodder på vinduene. Skoddene er nemlig en god måte å holde lyd og varme ute av huset på i løpet av dagen – slik at den stekende heten holder seg ute.

Arkitektene her hjemme tok inspirasjon fra den sydeuropeiske byggestilen, og sånn ble skodder også en del av vår nordiske byggestil. Her fungerer de dog primært som dekorasjon.

Faste skodder eller skodder som kan åpnes/lukkes

Det dekorative formålet er særlig synlig der skoddene faktisk ikke kan lukkes. Vindusskodder som kun er satt fast på veggen ved siden av vinduene er ikke et sjeldent syn.

Men flere steder har skodder til vinduene bevart deres opprinnelige funksjon. Og selv om du kanskje ikke har behov for å stenge varmen ute, så er det å kunne lukke vindusskoddene praktisk i andre sammenhenger.

Vindusskodder som innbruddssikring

Hvis du har skodder som kan lukkes foran vinduene, kan du velge å montere på en lås slik at de fungerer som en innbruddssikring. Det vil gjøre det litt mer vanskelig for innbruddstyver, selv om det naturligvis ikke er en garanti mot innbrudd. Dette er særlig smart på hytter som står ubrukte i lange perioder

Klassiske nordiske skodder

I denne guiden viser vi deg trinn for trinn hvordan du kan bygge vindusskodder i klassisk nordisk stil. Det er altså ikke de sydlandske sjalusiskoddene, men en modell med loddrette bord. Det skal likevel ikke hindre deg i å lage en modell med et annet mønster. Om du har litt erfaring med trearbeid fra før, er det en enkel sak å endre på designet slik at du får akkurat de skoddene du vil ha.

Bare fantasien setter grenser når du skal velge skodder til hytta. Men pass på at du velger en utforming som står i stil med resten av huset.

Veiledning

01
Forberedelser 3 Trinn

1

Først måler du høyden og bredden på vinduet (eksklusiv gerikter, A-B og C-D). Trekk fra noen centimeter slik at det er litt plass til å lukke og åpne vindus-skoddene uten problemer.

2

Deretter skal du måle dybden på vindusramma. Målet skal senere bestemme hvor hengslene skal monteres. I noen tilfeller vil det være praktisk at skoddene komme innenfor ramma når de lukkes.

3

Sag til alle delene. Smaken din og stilen på huset avgjør hvilke dimen-sjoner materialene skal ha. Vi velger 21 x 95 mm til skoddene og 21 x 70 mm til tverrlektene.

02
Montér skoddene 6 Trinn

I vårt tilfelle er dybden på vindusom-rammingen bare 21 mm. Derfor må det stemmes ut i tverrlektene slik at det blir plass til hengslene. Overstiger dybden 42 mm (tykkelsen av bord pluss tverrlekt), monteres hengslene utenpå skoddene. Det gjør monteringen enklere.

1

Mål tykkelsen på hengslet. Legg merke til at hengslet i vårt tilfelle har dobbelt tykkelse i den ene enden.

2

Hengslet skal festes under den tvergående lekta. For å få plass til det må du derfor stemme ut i lekta. Tegn opp formen på hengslet, og legg til noen ekstra millimeter slik at det er god plass til hengslet.

3

Bruk et skarpt stemjern, og stem ut etter strekene. Vær klar over at det skal være dypere der hengslet har dobbelt tykkelse. TIPS: Har du en overfres, kan du bruke den i stedet for stemjernet.

4

I stedet for å avslutte skodden med et bord som ikke har samme bredde som de andre, velger vi å dele det siste bordet i to like store deler som plasseres innerst og ytterst på skodden. Det ser best ut.

5

Hengslet plasseres mellom skodden og lekta. Kontroller at utfresingen er så dyp at lekta sitter tett rundt hengslet.

6

Skru fast lekta sammen med hengslet. I tillegg til skruene til hengslet monteres lekta med to 4,2 x 42 mm skruer i hvert bord. På den måten unngår du at skodden blir skjev når den har hengt en stund.

03
Sag ut dekorasjonen 2 Trinn

1

Skoddene våre skal ha et hjerte som dekorasjon. Brett et stykke papir på midten, og tegn et halvt hjerte som du klipper ut. Når du bretter ut papiret, har du en god mal.

2

Bruk ei stikksag til å skjære ut hjertet. Sett et fintannet, gjerne smalt blad i saga, og kjør på lav hastighet med saga, slik at du lar den gjøre arbeidet. Etterpå finpusser du med slipepapir.

04
Montér skoddene 3 Trinn

1

Hold vindusskodden på plass. Du kan bruke små trebiter eller lignende for å få skodden opp fra sål-benken. Plassér karmdelen av hengslet i riktig posisjon, og skru den fast i karmen.

2

Vindusskoddene skal selvsagt gå lett opp og igjen. Med en stormkrok er det enkelt å holde skoddene på plass når de er åpne. Montér kroken i veggen, og øyeskruen på skodden.

3

Lukket og låst. De nye skoddene gjør det litt mer vanskelig for ubudne gjester.

Vi har valgt å lage vindusskodder med en hjerteutskjæring. Men bare fantasien setter grenser for hvordan skoddene dine skal se ut.

Materialer

• 21 x 95 mm glattkant til skoddene
• 21 x 70 mm glattkant til tverrlekter
• Rustfrie selvskjærende skruer, 4,2 x 42 mm
• Hengsler etter eget valg
• Stormkrok med øyeskrue
• Låsebeslag

Spesialverktøy

• Eventuelt overfres

Tidsforbruk

1-2 dager - alt etter hvor mange skodder - pluss tørketid for malinga

Pris

Samlet pris for et sett skodder cirka 700-800 kroner alt avhengig av hvilke hengsler og materialdimensjoner du velger.

Vanskelighetsgrad

Som alltid gjelder det å være nøyaktig slik at skoddene sitter riktig på kantene. Selve arbeidet er ikke vanskelig.

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Rent snitt med stikksagen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer