Hva er karmmålet?

Omrammingen rundt vinduet er fjernet, slik at det kan tas et nøyaktig mål.

Omrammingen rundt vinduet er fjernet, slik at det kan tas et nøyaktig mål.

Spørsmål

Hva er karmmålet?

Svar

De fleste vinduer består av en karm og en ramme. Rammen sitter fast i karmen. Måler du fra ytterside til ytterside av vinduskarmen, finner du vinduets karmmål.

Når du skal kjøpe et nytt vindu, vil du bli spurt om hva karmmålene er. De kan du selvfølgelig ta direkte fra det gamle vinduet, men vi vil likevel anbefale at du også tar et ekstra mål. Det gamle vinduet kan ha utvidet seg, eller det hadde kanskje ikke helt riktige mål da det ble satt inn. Derfor bør du også måle størrelsen på hullet i veggen.

Med målet på hullet i veggen klart, kan du også enkelt regne deg frem til karmmålet, som skal være hullmålet minus 1,5 centimeter på alle sider. Hvis hullmålet er 100 x 80 cm, blir det tilsvarende karmmålet altså 97 x 77 cm.

I de aller fleste tilfeller er det heldigvis slik at det er brukt et standardvindu, med en standardstørrelse, og da er det kanskje litt overdrevet å måle så mye. Men er vinduet ditt spesialtilpasset, med et ukurant mål og kanskje ukurant form, anbefaler vi at du heller måler en gang for mye enn en gang for lite.

La alltid de gamle vinduene sitte på plass, til du har fått de nye og er klar for å sette dem inn – etter at du har dobbeltsjekket at størrelsen er riktig.

    Akkurat nå leser andre ...