Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lag ditt eget loftsvindu

Skriv ut Lagre artikkel

Et håndlaget loftsvindu tar sin tid å lage. Til gjengjeld får det et helt riktig uttrykk. Vi viser hvordan du kan lage et perfekt vindu selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
600 kroner
Den sidste finish klares nemmest med en sliberondel i boremaskinen. Når maskinen spændes fast i borestanderen, kan du bevæge emnet frit.

Den sidste finish klares nemmest med en sliberondel i boremaskinen. Når maskinen spændes fast i borestanderen, kan du bevæge emnet frit.

Intro

Du kan bestille et ovalt vindu i tre og aluminium på mål. Det er enkelt å montere, men på gamle hus passer moderne vinduer ofte ikke til stilen på huset. Har du pågangsmot til presisjonsarbeid, kan du lage et perfekt vindu selv. Og du kan glede deg: Du får nemlig muligheten til å finne frem hele arsenalet av sager, freser, slipemaskiner og stemjern.

Det håndlagde eikevinduet tar sin tid å lage, men det passer til gjengjeld perfekt til uttrykket på det over 100 år gamle huset.

Veiledning

Rammen

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det opprinnelige vinduet besto av fire kvarte ovaler, og det skal dette også gjøre. For å få en flott og tett sammenføyning av de fire emnene, skal endestykkene sages ut millimeternøyaktig.

Vi bruker et stykke høvlet eik med en tykkelse på 50 mm og en lengde på snaut én meter. Det er litt uhåndterlig i båndsagen, og derfor kappes alle fire deler i tre omganger. Først grovt, så vi står med fire emner som rommer omrisset av ytterkanten og rikelig i endene og inn mot midten.

1

Lag en mal som har akkurat de samme målene som en av de fire delene det gamle vinduet besto av. Kan du ikke skjære kanten helt ren, må du slipe den. Det nye vinduet får nemlig samme form som malen.

2

Plasser malen på det første eikestykket, og merk grundig opp på emnet. Unngå at malen stikker utenfor emnet. I så fall vil det bli for smalt.

3

Legg emnet til rette i båndsagen, og følg strekene nøye. Det krever litt øvelse å bruke en båndsag, men til gjengjeld blir resultatet i de fleste tilfeller mer nøyaktig enn med en stikksag.

4

Kapp endene. Snittene skal være helt nøyaktige, ellers vil sammenføyningene “gape”. Vi bruker en formatsag, men en kappsag kan også brukes. Det viktigste er at oppstrekingen flukter nøyaktig med bladet.

5

Legg opp de fire emnene som utgjør den nye vindusrammen, og sjekk at proporsjonene er jevne. Sjekk også at sammenføyningene ikke gaper der endene møtes.

Sammenføyningene

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Er ikke sammenføyningene helt tette vil du raskt legge merke til at de “gaper” og ser uferdige ut, samtidig som styrken heller ikke vil være optimal.

For å få delene trukket sammen til helt tette sammenføyninger, har vi derfor valgt å benytte en såkalt lamellfreser. Med den freser vi avlange hull i emnene, som vi etterpå fyller med lim og de medfølgende pluggene, før vinduet settes i spenn natten over.

1

Avsett et merke halvveis inn på vindusrammen oppå hver av de fire sammenføyningene. Merk opp på både forsidene og baksidene av emnene.

2

Plasser lamellfresen på enden av et emne, og sentrer den slik at den passer med oppmerkingen. Press fresen inn i emnet, og gjenta prosessen til du har frest to pluggspor i alle endeflatene.

3

Påfør en god porsjon lim i alle hullene. Deretter kan pluggene forsiktig bankes til bunns i den ene enden på alle emnene. Smør deretter lim på alle endeflatene og press alle de fire delene sammen.

Sørg for å banke forsiktig, slik at du ikke skader pluggene.

4

Etter et døgns tid slipes de loddrette sidene på både inner- og yttersiden av vindus rammen helt glatte. Utstyr eventuelt bormaskinen med en sliperondell og sett den i et borstativ.

5

Sjekk fortløpende med en vinkel at sidene er helt loddrette. Er de ikke helt loddrette, må du fortsette å slipe.

6

Slip vekk overskytende lim med en eksentersliper. Unngå å avrunde kantene med slipemaskinen.

Sprossene

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Vi har valgt et klassisk kryss til sprossene, og begynner med å stemme ut i rammen, før vi skjærer ut sprossene på en bordsirkelsag. Overfresen må også brukes når det skal lages en fals i rammen til vindusglass og sprosser.

Det er en god idé å øve seg litt på en restebit, før du gir deg i kast med falsen til sprossene. Da kan du forsikre deg om at fresedybden er innstilt riktig.

1

Tegn opp omrisset av de gamle sprossene på en eikelist (her 20 x 50 mm). Ved å sage ut de nye sprossene på yttersiden av oppstrekingen, lager vi de nye litt kraftigere enn de opprinnelige.

2

Vi sager ut de nye sprossene i en vinkel på cirka 16 grader på bordsirkelsagen. Hellingen skal begynne 20 mm over bunnen av listen.

3

Fres en fals i sprossene til vindusglasset. Falsen skal være 7 mm bred og 19 mm dyp. For å komme ned i riktig dybde er du nødt til å frese i 3-4 omganger.

4

Hold sprossen inn mot innsiden av vindusrammen, og merk opp. Sag to 7-8 mm dype spor, og hugg deretter vekk tre kanten med et stemjern. Stikk til slutt kantene og bunnen ren.

5

Fres en fals i vindusrammen til vindusglasset. Falsen skal igjen være 7 mm bred og 19 mm dyp. Du er derfor nødt til å frese i 3-4 omganger, på samme måte som du gjorde med sprossene.

Vi lager en fals til glassruten på inn siden av vindusrammen.

6

Når glassfalsen er frest ferdig, kan sprossene monteres. Vi bruker kun trelim og holder oss derfor unna spiker, skruer og tvinger. Sprossene skjæres slik at de passer stramt i vindusrammen. Etterpå er det bare å vente et døgns tid på at limet tørker.

Når limet er tørt, slipes vindusrammen med korn 120 og etterpå med korn 180, til den blir helt glatt.

Vær oppmerksom på at det også skal stemmes ut i den gjennomgående sprossen til de to små sprossene.

7

Grunn rammen med en grunningsolje med soppdreper for ekstra beskyttelse. Etterpå gjenstår det bare å male vinduet i ønsket farge og kitte fast glassrutene.

Materialer

• Massiv eik: et stykke på cirka 5 x 50 x 100 cm og en list på cirka 2 x 5 x 120 cm
• PU-lim D4

Spesialverktøy

• Lamellfreser med plugger
• Bordsirkelsag
• Båndsag
• Overfres
• Eksentersliper
• Sliperondell

Tidsforbruk

Dette tar tid. Det er mye slipe- og limearbeid. Regn med 3-4 dager, der du har mange pauser mellom øktene.

Pris

Cirka 600 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det krever en viss erfaring å oppnå et godt resultat. Oppmålinger og snitt skal være nøyaktige, og sprossene skal sitte perfekt sentrert.

Tips & Triks

Magasin-artikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Lag ditt eget loftsvindu
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake