Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mal vinduene så de holder i mange år

Skriv ut Lagre artikkel

Dette er ikke blant husets raske og enkle vedlikeholdsoppgaver. Men etter noen år, krever trevinduer et nytt strøk maling hvis de skal holde seg pene i ytterligere mange år. Det tar tid, men gjør du deg flid, blir det både flott og holdbart.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
1500 kroner
Mal vinduene

Intro

Vinduene er husets øyne, og når de skal males, skal du kjenne deres historie. Det høres ut som en romantisk fortelling, men det med historien er i hvert fall riktig. For du skal behandle vinduene med samme type maling gjennom hele deres levetid – og hvis du ikke kjenner historien, må du utslette den ved å slipe ned vinduene og begynne forfra.

Disse vinduene er slipt ned helt, og behandlet med grunningsolje, kvistlakk og tre lag lysegrå alkydmaling – men det er åtte år siden, og veggen vender mot syd, der sol og regn jobber sammen om å bryte ned malingen. Derfor er det på høy tid å male vinduene igjen. Vinduene som er fra slutten på 80-tallet, er fortsatt av god kvalitet, så de bør holde i fortsatt mange år – vel å merke hvis de blir vedlikeholdt og malt med jevne mellomrom.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

Gjør deg flid fra start og få et holdbart resultat

Det er et sort pirkearbeid å male vinduer, men tålmodigheten belønnes med det løftet de nymalte vinduene gir huset. Det er ikke vanskelig, men det krever en del tålmodighet og nøyaktighet.

OBS! Denne artikkelen er en del av et samlet tema om maling av treverk utendørs hvor vi har samlet alt du trenger å vite før du går i gang med malearbeidet. Du kan laste ned det samlede temaet her: Stort tema: Maling av utendørs treverk.

Veiledning

Rengjøring

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det er urimelig mange krinkelkroker på vinduer og vinduskarmer. Før du kan male, skal du støvsuge grundig, slik at alt støv og alle edderkoppnett forsvinner. Vask etter med grunnrens og rent vann, og la vinduene tørke.

Deretter er du klar - hvis været er med deg. Malingen må nemlig ha tid til å tørke før det kommer regn, og før du kan lukke igjen vinduene.

1

Begynn med å støvsuge vinduene grundig - edderkoppnett sitter ofte der det er vanskeligst å komme til, og der det er tørt.

2

Vask med et grunnrensemiddel. Det er enklest med en halvstiv børste og en skuresvamp. Du skal inn i alle kroker.

Slip og mal

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Hvis du vet hvilken type maling som er brukt på vinduene, slipper du å slipe av all maling, og kan nøye deg med å skrape av det som sitter løst. Slip overalt med mellomfint slipepapir, for eksempel korn 120. Børst vekk alt støv før du begynner å male.

Begynn innenfra, med de flatene som er vanskelig tilgjengelige og ikke vil synes når vinduet er lukket.

Du kan bruke maskeringsteip, men er du forsiktig, kan du klare deg uten.

1

Begynn med falsen på rammen, inn mot karmen. Ved å rotere penselskaftet mellom fingrene, kan du presse malingen mot kanten på gummitetningslisten uten å male på den.

2

Mal falsen på karmen, og vær nøye med å komme inn mot og rundt hengselet, slik at alt får samme farge.

3

Mal deretter profilen på vindusrammen, inn mot gummilisten. Unngå å male gummilisten; det gjør den stiv og dårlig til å tette.

4

Mal deretter profilen inn mot glasset. Her krever det presisjon å unngå å male på ruten. Øv deg, eller hold en sparkel eller annen tildekking inn mot glasset.

5

Mal undersiden av tverrposten, som skiller vinduets øverste og nederste del. Her er det en dryppkant (et lite spor), som du skal være nøye med å male opp i.

6

Oversiden på tverrposten er like utsatt som bunnkarmen. Masser malingen godt ned i sprekker med langsgående strøk. Stryk etter i kortretningen.

7

Stryk så de store flatene innvendig. Både karm og tverr- og loddposter. Når du ser vekk fra alle krokene, kan du bare stryke på - dette er den eneste delen av vindusmalingen som går fort.

8

Utenfra begynner du med de smale og mindre synlige flatene, så du ikke ødelegger sluttstrøket på de litt større flatene.

9

Deretter males kanten på glasslistene - igjen på fri og stødig hånd, eller med tildekking, uten å male på verken glasset eller gummilistene.

10

Mal flatene på utsiden. Det er den mest synlige delen av vinduene, så de males med all den omhu du klarer. Mal både på tvers og på langs, og avslutt med lette strøk med den flate, brede penselen igjen.

11

Vindusfalsen inn mot midtsprossen er den siste delen som males. Den er fin å gripe tak i når vinduet svinges fra side til side i den øvrige delen av prosessen.

Tidsforbruk

2-3 timer per vindu per strøk.

Pris

Cirka 1500 kroner for tre liter maling og tre-fire pensler.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig, men det krever tålmodighet og grundighet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggevejledning: Mal vinduene så de holder i mange år
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake