Nye sålbenkbeslag

Det er ikke vanskelig å montere et sålbenkbeslag i metall. Men det er viktig - det sørger for å lede vannet vekk fra vinduet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
100 kr/m

Intro

Når kontrollerte du sist nedre del av vinduene dine - eventuelt beslagene under den nedre delen av vinduskarmen? Det er en god idé å sjekke sålbenkbeslagene (også kalt vannbrettbeslag). Du kan selvsagt også la være, men med utettheter her risikerer du at det trenger regnvann inn langs vindus karmen. Og det kan gi råte.

I gamle dager var beslagene ofte av sink, men i dag kan du få dem i aluminium, galvanisert og plastbelagt stål - i alle fall hos en blikkenslager. Kjøper du sålbenkbeslag i byggevareforretninger, blir du nødt til å kjøpe et standardmål - som regel er sålbenkbeslagene der 1,2, 1,4 eller 2 meter lange. Det betyr at du selv må tilpasse dem til vinduene dine. Unngå om mulig å skjøte to beslag til ett. Det er mulig å gjøre dette på en forsvarlig måte, men det er tryggest og penest med et helt sålbenkbeslag uten skjøt.

Har du mange sålbenkbeslag som skal skiftes eller monteres, kan det lønne seg å la blikkenslageren skjære til sålbenk-beslagene i de lengdene du har bruk for.

Veiledning

01
Forberedelsen 2 Trinn

Hos blikkenslageren fins flere typer sålbenkbeslag. I vårt tilfelle valgte vi et galvanisert sålbenkbeslag som er bøyd inn på begge sidene. Den lille vannrette falsen øverst gjør at beslaget glir inn i sporet i underkant av vinduskarmen.

Men det fins altså andre profiler. Før du går i gang med prosjektet er det derfor en god idé å ta en nærmere kikk på vinduene dine. Da kan du lettere vurdere hvilket metallprofil du skal velge når du står i butikken.

Står vinduene i mur, kan det også der tilpasses metallbeslag, men her kan man også velge f.eks. skiferstein og tette med en fleksibel fugemasse innunder vinduskarmen og ned på skiferen.

1

Mål opp hvor dypt sålbenkbeslaget skal være. Det fins flere standardmål å velge mellom, men regn med at sålbenkbeslaget skal stikke cirka 40 mm ut fra veggen. Med 22 mm «vindusutfôring» er 60 mm sålbenkbeslag passende.

2

Slik kan et sålbenkbeslag se ut i profil. Den øverste kanten står gjerne rett opp og monteres opp i sporet i karmen. På den måten blir det tett mellom karmen og plata. Beslag av stål har ikke ferdig oppbøyd kant i endene. Det må du lage selv.

02
Klipp og bøy 7 Trinn

1

Mål avstanden der det ferdige sålbenkbeslaget skal sitte. Legg til 15 mm i hver ende, og markér dem på plata. Hensikten med å klippe og bøye sålbenkbeslaget på denne måten er at plata blir tett i enden.

2

Klipp bort de delene som er markert med et kryss. Er sålbenk-beslaget svært stivt, kan du klippe litt skrått ned og utover i bakkanten slik at du lettere kan bøye inn kanten bak plata. Her går det fint å klippe rett.

3

Bruk falsetanga til å bøye sål­ benkbeslaget 90 grader oppover langs oppmerkingen slik at det blir en kant. Prøv å holde falsetanga så tett inntil bakkanten som mulig da det ellers kan være vanskelig å få bøyd på riktig sted.

4

Klem sammen det som stikker ut, og trekk og bøy det bakover. På den måten kommer overgangen nøyaktig i vinkelen mellom siden og bakkanten.

5

Snu sålbenkbeslaget på hodet, og bruk en planke som støtte. Knekk fliken inn bak kanten. Bank den skikkelig flat. Gjenta nå operasjonen i den motsatte enden av beslaget. Men sjekk at lengden er riktig før du klipper plata.

6

Montér sålbenkbeslaget, og trykk den godt opp i sporet. Vri forsiktig slik at den kommer på plass. Er vinduet uten spor, kan du kjøpe et sålbenkbeslag med en flat bakkant og tette med en fuge.

7

Skruer og spiker setter du med cirka 10 cm mellomrom. Begynn fra kanten, og mål opp slik at det blir like langt mellom alle hullene - det ser penest ut. Vi bruker selvskjærende skruer.

Materialer

Tidsforbruk

Cirka 1 time

Pris

Et sålbenkbeslag i aluminium koster cirka 100 kr per meter.

Vanskelighetsgrad

Har du godt og riktig verktøy, går oppgaven som en lek.

Nødvendig verktøy:

  • Hammer
  • Platesaks
  • Falsetang (eller annen god tang)
  • Målebånd
  • Vinkel­ hake

Bruk ikke vinkel sliper, for varmen og metallsponene kan ødelegge overflata på metallet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vinduer