Perfekt finish til vinduet

Et blomsterbrett som skal passe inn i en skjev lysåpning kan være en utfordring. Men måler du opp slik eksperten viser deg her, går det smidig og lett.

En skjev lysåpning er ikke noe problem, hvis du måler opp riktig til blomsterbrettet.

Intro

Blomsterbrettet i seg selv er ikke noe annet enn en firkantet plate, av heltre, laminert spon eller mdf. I prinsippet er alle hjørner vinkelrette, hvis utforingen er satt inn i de utfreste sporene i vinduet. Men slik er det ikke alltid.

Derfor hender det at blomsterbrettet må tilpasses en skjev lysåpning. Men dette er faktisk ikke så vanskelig som det kan høres ut. I hvertfall ikke hvis du vet hvordan du måler opp. Metoden du ser her, kan også brukes i andre skjeve tilfeller.

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Sett en strek omtrent midt på vinduet, i dette tilfellet 60 cm fra kanten. Markeringen er utgangspunktet for alle mål.

2

Lysåpningens vegger er ikke i vinkel. Denne skjevheten skal overføres til blomsterbrettet, slik at det passer.

3

Hold vinkelen mot markeringen. Mål fra vinkelen til begge sider av åpningen. Målen skal overføres til platen. Mål både inne ved vinduet og ute ved veggen.

4

Sett en markering midt på blomsterbrettet, og sett en vinkelrett strek ut fra den. Ut fra denne streken setter du de fire målene (innerst i lysåpningen til venstre og høyre, og ute ved veggen i begge sider).

5

På det siste stykket skal brettet være vinkelrett. Blomsterbrettet går jo litt ut over åpningen. Det siste stykket skal derfor ikke følge åpningens skjevheter.

6

Skjær til brettet med et fintannet stikksagblad. En laminatplate, som denne, skal skjæres fra undersiden, fordi bladet slår i stykker laminatet på den siden du skjærer fra.

Sager du nedenfra, er det lett å følge streken.

7

Skjær kanten skrått av. Men bare på det stykket som er innenfor lysåpningen. Brettet er nemlig bredest inne ved vinduet, og skal derfor legges ned på plass.

8

Legg ned brettet så tett på vinduet som mulig, og dytt det helt inntil vinduet. De skrå kantene gjør det enkelt å legge det på plass, uten at det butter noe sted.

9

Kloss opp brettet, så det er vannrett. Bruk små biter av kryssf nér eller avstandsbrikker av plast. Dermed har du et blomsterbrett som sitter helt tett.

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vinduer