Så lett bytter du et vindu i murhus

Du kan både spare på fyringskostnadene og forskjønne huset samtidig hvis du skifter ut alle vinduene med nye.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
Ei helg
Pris
400 kroner

Intro

Med bare litt gjør det selv-erfaring i bagasjen er det ikke så vrient å skifte et vindu som det kanskje kan høres ut som.

Bor du i et murhus, får du bruk for en borehammer eller en god slagboremaskin. Ei bajonettsag er også en fordel, men i tillegg trenger du bare det verktøyet de fleste gjør det selv-folk har i verktøykassa - og så en god porsjon nøyaktighet.

Resultatet kan være et vakrere hus dersom du velger vinduer som står mer i stil med huset. Og i de aller fleste tilfellene vil du også spare noen fyringskostnader fordi nye vinduer med ruter av energiglass holder bedre på varmen enn gamle vinduer med to lag vanlig glass.

Før du kan gå i gang, må du bestemme hvordan de nye vinduene dine skal se ut: Om de skal være av tre, aluminium eller begge deler - eller av plast.

Og så skal du måle opp hver enkelt vindusåpning for seg. Vinduene i huset kan se like store ut, men regn aldri med at de er det. De kan variere opp til flere centimeter i både høyde og bredde.

Den første vindusutskiftingen kan du fint klare på ei helg. Og når du først har skiftet ett, har du fått litt erfaring slik at du kan skifte resten enda raskere.

Veiledning

01
Vinduet fjernes 8 Trinn

Før du kan fjerne ruta og karmen, må begge deler løsnes. Glassrutene kan enten være kittet i eller være festet med gummilister. Er det brukt gummilister, er det som regel lett å fjerne disse og vippe ruta ut. Kitt er noe vanske ligere å fjerne, og vil du gjøre det enkelt, kan du la ruta sitte, og ta alt ut samtidig. Det kan du hvis du som her har et vindu som er delt i to. Når først den øverste lille ruta er ute, kan karmen skjæres i stykker, og resten av vinduet og den store ruta kan tas ut i en arbeidsoperasjon.

Bruk hansker når du begynner å arbeide nær glasset slik at du ikke risikerer å komme til skade under arbeidet.

1

Hogg vekk det innerste av underkarmen med et hoggjern. Da ødelegger du ikke blomsterbrettet og kan bruke det om igjen.

2

Fjern glasslistene. Ta alltid topplista til slutt slik at ruta ikke faller ut før du er klar. Er ruta festet med gummilister, er det ofte en fordel å skjære en gang innvendig fordi gummilista lett kan ha klistret seg godt fast på ruta.

3

Er ruta festet med kitt, kan du enten skjære mange ganger med en hobbykniv, bruke en multiskjærer eller, som vi til slutt gjorde her, ta ut karmen med ruta i.

4

Skjær over karmspikerne med ei bajonettsag. Gamle vinduer er normalt festet med spiker, og de skal sages over. Bajonettsaga skjærer også opp fugen rundt vindusrammen. Er vinduet av nyere dato, kan det kanskje skrus fri.

5

Skjær karmen fri. Toppen av karmen er det første som fjernes på dette vinduet. Ved å skjære litt skrått med stikksaga blir det lettere å få karmen ut når du brekker den fri. Du kan også bruke ei håndsag

6

Brekk karmen fri. Det skrå snittet betyr at de to delene lett glir fra hverandre i stedet for å låse seg fast.

VIKTIG! Vær forsiktig med å brekke med brekkjernet på hjørnene av mursteinene fordi de ofte er svært porøse.

7

Fjern den øverste delen av karmen. Du må forsikre deg om at den nederste delen av vinduet ikke følger med ut. Om nødvendig kan du kile karmen fast.

8

Fei falsen omhyggelig med en kost. Først skal du sørge for at all gammel fuge (silikon/mørtel) blir fjernet, og så skal alt støvet vekk fordi verken skum eller den nye fugen får skikkelig feste på gammelt støv.

02
Vinduet settes inn 4 Trinn

1

Oppklossingen under er svært viktig for et godt resultat. Legg et rett trestykke under et vater slik at du kan nå hele bredden. Legg inn isolasjon.

2

Sett vinduet på plass. Oppklossingen under skal passe med at du nå har en fuge øverst (cirka 12-15 mm), og det samme på sidene. Her som vindusåpningen buer litt opp, nøyer vi oss med 7-8 mm fuge ute i de øverste hjørnene.

3

Hold vinduet fast med kiler eller winbags. Sjekk at karmen sitter loddrett og vannrett. Bor opp med et 6 mm trebor i vindusfalsen, og bor så med et 6 mm murbor i mursteinene. Skru fast med 7,5 x 112 mm karmskruer.

4

Sjekk vinduet når du har montert de to øverste skruene: Heng på rammene, og sjekk at de ikke henger skjevt slik at det er ulik avstand til muren øverst og nederst.

03
Festing 2 Trinn

1

Sett fast de siste fire skruene når karmen sitter der den skal. Det skal sitte tre skruer i hver side av karmen. Når du skrur i falsen, slipper du å sparkle og male skruehull.

2

Skum eventuelt fast vinduet punktvis som ekstra gardering spesielt der de gamle steinene er litt porøse.

VIKTIG! Bruk vernebriller og hansker når du arbeider med skum.

04
Isolering og fuging 6 Trinn

Det aller viktigste når du setter inn vinduer, er presisjon. Du skal måle nøyaktig opp før du bestiller vinduene, og du skal sette dem nøyaktig inn når du får dem levert. Da kan du glede deg over et perfekt resultat.

1

Stapp inn isolasjon mellom muren og karmen. Bruk en smal pinne slik at du får den helt inn. Det bør stappes slik at det er cirka 4 cm ut til framkanten av karmen. Da blir det plass til bunn fyllingslist og fuge, uten at disse berører isolasjon.

2

Press inn bunnfyllingslista mellom muren og karmen. Bunnfyllingslista skal sikre at fugen får feste på sidene. Da fungerer den best. Det bør være plass til ca. 1 cm fuge. Legger du bunnfyllingslista nøyaktig, letter det fugingen.

3

Legg en fuge rundt hele karmen. Arbeidet går lettere om du kjøper en god byggfugemasse og er nøyaktig når du legger den. Ikke alle billige byggfugemasser er like gode.

4

Jevn fugen med en fugepinne. Det går best når pinnen er mettet av vann med oppvaskmiddel. Sett den derfor i såpevann seinest dagen i forveien slik at den ikke henger fast i fugemassen og trekker den av.

5

Innvendig: Her er det viktigere enn utvendig at det blir lufttett. Bruk bunnfyllingslist og egnet fugemasse. Her har vi beholdt blomsterbrettet og utfôringen, og dekker med ei ferdigmalt 6 x 27 mm list med små dykkertspiker.

6

Tett hullene etter dykkertspikrene med litt akrylfugemasse på peke fingeren - bare trykk litt i hullet slik at det blir helt skjult.

Materialer

Til montering av et vindu:

 • 6 stk. 7,5 x 112 mm karmskruer (et godt alternativ er skrue med hylse)
 • Noen trebiter til oppklossing
 • 1 vindu
 • En rull 20 x 50 mm fugefilt
 • 5 m 16-20 mm bunnfyllingslist
 • 5 patroner byggfugemasse, for eksempel Dana 522
 • 5 x 27 mm hvit framkantlist, 5 m

Spesialverktøy

 • Bajonettsag: Til å sage over spiker og karm med
 • Winbags: Justeringsputer som holder vinduet på plass i riktig posisjon mens du monterer det.

Tidsforbruk

Ferdig på ei helg

Pris

Materialer: ca. 400 kr. + vindu

Video

VERKTØY: Slik bruker du bajonettsagen

Sagen har masser av kraft og er uovertruffen til rivingsarbeid og andre grove oppgaver. Utstyrt med riktig sagblad, gnager den seg uproblematisk gjennom alt fra tre og jern, til tegl og betong. I denne videoen kan du se alle sagbladene, og lære hvordan du bruker sagen optimalt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Vinduer