Skift vindusrute

Å skifte glasset i et vindu er faktisk opplagt gjør det selv-arbeid. Det er enkelt, og det tar ikke lang tid. Den største utfordringen ligger i å få fatt i en rute med riktig størrelse. På gjoerdetselv.com og hos leverandører finner du anvisninger på hvordan du måler opp. Vær også oppmerksom på at store ruter er vanskelige å håndtere alene, så her er det en klar fordel om dere er to om jobben.

Vindusrute

ENKELT: Metoden er den samme, uansett om glasslistene sitter på innsiden eller utsiden.

DEN GAMLE RUTEN FJERNES

1. Glasslistene i sidene skjæres først løs, slik at de lettere slipper tak når de skal av. Med en skarp hobbykniv er det enkelt å lage et snitt i malingen i skjøten mellom vindusrammen og glasslisten.

2. Glasslistene brytes løs. Skal de brukes igjen, skal du være forsiktig. Stikker du inn en sparkel mellom listen og rammen før listen vris løs med et stemjern, unngår du merker.

3. Fortsett med nederste glasslist. Er det ikke nok å vri stemjernet for å løsne listen, kan du klosse opp sparkelen, som vi gjør på bildet.

4. Lange spiker som er rustet fast, blir ofte sittende når glasslisten fjernes. De trekkes ut med en tang. Husk igjen å legge sparkelen mellom.

5. Øverste glasslist skjæres løs og fjernes til slutt. Sørg gjerne for at du har en hjelper til å holde på glasset, slik at det ikke faller ut. Metoden er den samme som ved de øvrige glasslistene.

TIPS: Smart hjelp

Er du alene om jobben, er en sugekopp til stor hjelp. Både når den gamle ruten skal ut, og når den nye skal styres på plass. De finnes i mange forskjellige kvaliteter, men en billig utgave til et par hundrelapper fungerer utmerket.

Les også: Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

DEN NYE RUTEN SETTES INN

1. Vindusfalsen rengjøres grundig. Er de gamle glassbåndene defekte, skiftes de nå. Er det snakk om trevinduer, er det også nå du med fordel kan gi dem en omgang trebeskyttelse.

2. Gjenbrukes glasslistene, skal alle spiker fjernes. Det er best å trekke dem gjennom baksiden, så du ikke ødelegger den malte forsiden. Slip også vekk eventuelle ujevnheter på baksiden.

3. Glasset klosses opp med plastbrikker. Først legges de i bunnen av rammen, og vinduet settes på plass. Få en hjelper til å holde ruten mens brikkene i sidene settes på plass.

4. Glasslistene spikres på igjen. Begynn med den øverste, så den holder på ruten. Deretter sidene, og til slutt bunnglasslisten. Legg papp mellom hammeren og ruten, så glasset ikke ripes.

TIPS: Tyverisikring

Å fjerne glasslistene for å ta ut vindusruten er et yndet knep hos innbruddstyver. Hvis glasslistene sitter på yttersiden, kan du derfor med fordel skru dem fast med enveisskruer. De er umulige å fjerne uten å ødelegge listene, noe som tar så lang tid at tyven forhåpentlig vil gi opp og finne nye jaktmarker.

TIPS: Energiglass

En moderne energirute er et opplagt valg når en gammel punktert termorute skal skiftes. Den er bygget opp av tre lag glass med en isolerende gass (argon) mellom. Ruten isolerer så godt, at den dugger på yttersiden i stedet for innsiden.

Oppklossingen avhenger av vindustypen

Ruten skal holdes fast i midten av rammen, med plastklosser beregnet til formålet. De fås i forskjellige tykkelser og skal ikke presses inn, men skal bare akkurat sitte fast.

Fast vindu
I et fast vindu legges klosser i bunnen – minst 5 cm fra hjørnene.

Sidehengslet vindu
I et sidehengslet vindu settes klossene diagonalt minst 2 cm fra hjørnene.

Topphengslet vindu
I et topphengslet vindu settes de i alle fire hjørner – minst 5 cm inn.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer