Intro
Veiledning
01
Plassering og størrelse
3
Trinn
Dette huset er et murhus, med en skallmur ytterst og et treskjelett kledd med gipsplater på innsiden.
Veggen er ikke bærende, så vi slipper å understøtte og mure inn en overligger, og kan nøye oss med å sage ut i gipsveggen for å klarlegge nøyaktig hvor stenderne befinner seg.
Heldigvis er avstanden mellom stenderne så stor, at det ikke er behov for å gjøre om mye på trekonstruksjonen.
Maskeringsteip er perfekt når du vil merke opp på en vegg. I stedet for tusj, markerer vi vinduene på veggen med teip. Det er mye lettere å jobbe med, og teipen kan flyttes rundt på.
Bor hull gjennom veggen utenfra, slik at du kan se hvor høyt opp vinduene maksimalt kan gå. Bruk et 50 cm langt søkebor. Det skal også brukes senere, når det skal sages hull i veggen.
02
Utskjæring av hull
6
Trinn
Det er voldsomt støvete å sage i murstein (og betong). Vil du redusere støvet, kan du leie en betongsag, som tilfører vann som binder støvet.
Du kan også med fordel bruke et så stort blad på betongsagen, at du sager tvers gjennom veggen i én operasjon. Her måtte vi fjerne den siste centimeteren murverk med bajonettsagen og et spesialsagblad.
Sørg for å dekke til godt innendørs. Støvet finner frem overalt i de andre rommene i huset.
Plasseringen til vindushullene merkes opp fra innsiden. Bor med søkeboret fra innsiden og ut i hjørnene av vindushullene. Husk å legge til 3 cm i høyde og bredde, slik at det er 1,5 cm fuge hele veien rundt.
Hullene sages. Med en stor betongsag med diamantblad er det rimelig enkelt å sage ut hullene. Strek opp fra markeringshull til markeringshull, og sag ut 5-6 mm dype spor langs strekene.
Følg sporene og sag gjennom. Hvis sagbladet går helt gjennom, så sag bare løs en tredjedel om gangen. Da unngår du at alt raser ut i hodet på deg. Sag ut og fjern steinene, og fortsett med neste tredjedel.
Her sager vi etter med bajonettsagen, ettersom sagbladet på betongsagen ikke kunne rekke hele veien gjennom. Også her sager vi løs bare litt om gangen.
Det første hullet er klart. Hullet er saget ut og mursteinene fjernet. Den mørke veggen er blitt rød av murstøv. Det kunne vi ha unngått med en sag med vannskylling.
Kantene rettes opp. Først “knekkes” de skarpe mursteinskantene med en murstein, som trekkes opp og ned på kantene. Deretter pusses sider, topp og bunn med en pussmørtel. Det er mye lettere å gjøre det før vinduene settes inn, og mørtelen er herdet dagen etter.
Kantene pusses slik at de er snorrette og eventuelle sagspor dekkes. Bunnen pusses så den skråner lett utover.
03
Montering av vinduer
5
Trinn
Det er nødvendig å være to personer når vinduene skal løftes på plass. 3-lags glass veier 30 kg per kvadratmeter, og våre to vinduer veier henholdsvis 46 og 76 kg.
Sugekopper til løfting av glass vil også være til stor hjelp når vinduene skal bæres og settes inn på plass.
Du kan klosse opp vinduene på plastkiler eller trekiler, men det enkleste er å bruke oppblåsbare kiler, såkalte winbags. De er enkle å justere, slik at vinduet havner i lodd og vater.
Sett vinduet på plass. Sørg for at det står en person på innsiden, som kan holde vinduet så det ikke velter. De store vinduene er litt uhåndterlige. Derfor er det optimalt om dere er tre personer om jobben.
Innenfra dyttes winbags på plass langs vinduet - to i bunnen og to i hver side, henholdsvis nederst og øverst. Deretter skal de pumpes opp og justeres, til vinduets bunn er vannrett og sidene loddrette.
Winbagsene finjusteres, før det bores gjennom rammen og inn i murveggen. Her borer vi med et 6 mm trebor etterfulgt av et 6 mm murbor. Karmskruene er 7,5 mm tykke og skjærer seg fast i muren.
Karmskruene monteres. Det brukes 3 skruer i hver side og 1-2 skruer i toppen, og skruene skrus helt inn. De har egentlig ikke noe hode, og forsvinner derfor inn i karmen, der de dekkes av en plastpropp.
04
Isolering og fuging
7
Trinn
Fugene rundt vinduene skal holde vann ute fra konstruksjonen til huset, samtidig som de skal kunne la fukt fra innsiden passere ut. Derfor lager vi en tradisjonell fuge som kan puste.
Den bygges opp med mineralull (dyttestrimmel) i mellomrommet og en mørtelfuge utenpå.
Noen velger å lage fugen med et fugebakstopp og byggsilikon utenpå, men den er ikke pustende, det er ikke enklere, og den kan ikke repareres senere - slik som mørtelfugen kan.
Fugene stappes med mineralull. Du kan fint gjenbruke isolasjonsmaterialet fra en gammel vegg, men du slipper å skjære den opp i strimler hvis du kjøper en såkalt dyttestrimmel på rull, som her.
Isolasjonen stappes inn, men ikke for hardt. Bruk en linjal eller en vinkel, som her. Isolasjonen skal føles fast, men ikke komprimert - da ødelegges isolasjonsevnen.
Gipsveggen bygges opp igjen. Mineralull legges inn i veggen, og det settes en dampsperre utenpå. Utenpå dampsperren skrus det på gipsplater, og skjøtene sparkles.
Utvendige fuger lukkes med mørtel. Det er også mulig (og litt enklere) å bruke ekspanderende fugebånd, som kjøpes på rull. Men velger du mørtelfugen, så velg en ferdigblandet tørrmørtel.
Mørtelen fylles i fugene. Når mørtelblandingen er rørt opp med vann, stappes den i fugene med en fugeskje, som har samme bredde som fugen. Stapp mørtelen godt inn, og glatt etter med fugeskjeen.
Overskytende mørtel fjernes med en våt klut. Det kan ikke unngås at du treffer litt ved siden av. Men bare du fjerner mørtelen før den tørker, er ingen skade skjedd.
05
Lysåpninger kles inn
5
Trinn
De innvendige lysåpningene kles med gips, slik at det blir en pen overgang mellom vinduene og resten av veggen.
Hjørnene på platene er sårbare, så de forsterkes med gipshjørner. I dette tilfellet bruker vi gipshjørner av metall, som skrus på og oversparkles.
Til slutt settes det glassfilt på både vegger og i lysåpninger, før alt males.
Lysåpningene ferdiggjøres med gipsplater og hjørneforsterkninger, før de sparkles og alt kles med glassfilt og males. Hjørneforsterkninger fås i både metall som skrus på og i et selvklebende plastmateriale.
Veggen er nesten ferdig. Alle plateskjøter er sparklet og forsterket med gips hjør ner og armeringspapir. Utenpå er det limt glassfilt. Det eneste som mang ler er 23 strøk maling og inndekking i bunnen.
Hullene i gulvet må selvsagt dekkes. Vi velger trelister som er malt i samme farge som vindusrammene.
Dekklistene kappes og males før de monteres. Hvis de ikke skal kunne fjernes igjen, er det enklest å feste listene med monteringslim. Det hefter i løpet av få minutter - og det sitter godt fast.
Materialer
- 3-lags vinduer, 70 x 210 cm og 120 x 210 cm
- 7,5 x 152 mm betong-/karmskruer
- 2 x 6 cm dyttestrimmel
- Pussmørtel
- Fugemørtel
Spesialverktøy
- 50 cm søkebor
- Betongsag m/diamantblad
- Bajonettsag m/blad til murstein
- 6 winbags
- Eventuelle sugekopper til glass
- Langt og kort vater
- Fugeskje
Tidsforbruk
2-3 helger.
Pris
Cirka 25.000 kroner for materialer. Maskinleie kommer i tillegg.
Vanskelighetsgrad
Du skal være nøye når du tar mål. I tillegg krever de store vinduene en hjelper når de skal løftes på plass.