Slik monterer du vinduer

Hvis du forbereder deg godt, tar nøyaktige mål før du bestiller vinduet og holder tungen rett i munnen, kan du fint skifte vinduene dine selv.

For det er ikke vanskelig – det krever bare at du er nøyaktig. Til gjengjeld blir fyringsutgiftene lavere, og du sparer en masse penger både i materialer og håndverkerutgifter.

Her viser vi deg hvordan du monterer vinduer i henholdsvis et trehus og et murhus.

Montering i trehus

1

Lag en oppklossing av vinduet i det tomme vindushullet. Bunnen av vinduskarmen skal være helt vannrett, så det er viktig å kontrollere oppklossingen med vateret og justere til det passer.

2

Når vinduskarmen er løftet på plass og satt fast med kiler, skal karmen skrus fast. Er det en karm uten forborede hull, må du bore skruehull først.

3

Deretter fylles mellomrommet mellom karmen og veggen med mineralull. Bruk en malerpinne eller fugepinne, og ikke press for hardt. Det er luften i mineralullen som isolerer.

4

Utenpå isolasjonen lukkes det med et vannbrett i bunnen og omramminger i sidene og i toppen, etter at isolasjonen er dekket av et fugebånd.

5

Til slutt lukkes mellomrommet mellom vinduskarmen og vannbrettet med en elastisk fugemasse. Det hindrer at regnvann blåses inn under vinduet og videre inn i konstruksjonen.

Montering i murvegger

1

Den nye vinduskarmen løftes på plass uten vinduene i. Den stilles på avstandsklosser, slik at det er like mye luft over og under karmen. Sett kiler i toppen, slik at karmen ikke velter.

2

Det skal være like mye luft i hver side, så her settes det også kiler eller avstandsklosser. Karmen justeres i lodd og vater. Sjekk også at hjørnene er 90°.

3

Når karmen sitter, er det smart å sjekke om vinduene kan gå opp og igjen før det fortsettes. Forbor deretter til karmskruer i karmen og murveggen.

4

Press inn avstandsklosser der skruene skal være, og skru deretter karmen endelig fast. Når skruene sitter, kan kilene fjernes.

5

Så skal fugen fylles med isolasjon. Det finnes mineralullsstrimler beregnet til dette. Isolasjonen presses forsiktig inn - hvis den presses hardt sammen, presses luften ut, og da isolerer den ikke.

6

Til slutt lukkes fugen utenfra med mørtel, elastisk fugemasse eller ekspanderende fugebånd. På innsiden fuges det med en elastisk fugemasse, så eventuell romfukt ikke trenger ut.

Smarte løsninger: winbags og fugebånd

I stedet for å bruke kiler for få vinduet plassert nøyaktig i hullet før det skrus fast, kan du bruke oppblåsbare puter, såkalte Winbags. De er litt enklere å jobbe med.

Og i stedet for mørtel- eller gummifuge utvendig, kan du bruke fugebånd som ekspanderer og fyller ut og tetter rommet mellom vinduskarmen og veggen.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vinduer