Ventilasjonsvinduet lufter for deg hele året

Uten ventilasjon blir du syk. Det samme blir huset ditt. Men de færreste av oss husker å lufte ut tre ganger daglig. Løsningen kan være et vindu som fikser det selv, helt uten mekanikk eller elektronikk.

Her kan du se hvordan et smart ventilasjonsvindu kan hjelpe deg til et bedre inneklima, uten at du trenger å åpne et vindu.

Teknikken bak er faktisk flere hundre år gammel.

Lufter du ut tre ganger daglig med gjennomtrekk i fem minutter om gangen året rundt? Hvis du er som de fleste andre, så er svaret nei, og det betyr kanskje at inneklimaet ditt kunne vært bedre, særlig om vinteren.

Og hva med temperaturen i stua og på soverommet? Mister du varme gjennom vinduene fordi de er for dårlig isolerte? Eller har du energieffektive vinduer, som til gjengjeld gjør huset ditt til en stekeovn på varme sommerdager? Se i så fall her:

Ventilasjonsvinduet eller “russervinduet” er et eldgammelt konsept, som blant annet ble brukt i Vinterpalasset i St. Petersburg da det ble bygget i 1762. Det inneholder ikke elektronikk, men fungerer kun ved hjelp av termodynamikk - fordi varm luft alltid stiger oppover.

Billigere enn ventilasjonsanlegg

Hvis du skal skifte vinduer, kan du vurdere om et eller to av vinduene i oppholdsrommene skal erstattes med et vindu som automatisk sikrer god ventilasjon, sommer og vinter, og som ikke slipper varmen ut i kulden eller sommervarmen inn i rommene. Det er en dokumentert billigere måte å lufte ut på enn hvis du faktisk husker å åpne og lukke vinduene flere ganger daglig året rundt.

Prisen på et ventilasjonsvindu er rundt 5000 kroner høyere enn for et vanlig vindu. Det er mange penger, men de kan vise seg å være en god investering hvis du sammenligner med prisene på ventilasjonsanlegg - eller prisen for en sanering av muggsopp.

Normal (vår og høst):

Den friske luften kommer inn gjennom ventilen i bunnen av vinduet. Den varmen som slipper ut av rommet gjennom vinduet varmer opp den friske luften. Strålene fra sola hjelper også til. Og som vi alle vet, stiger varm luft til værs. I toppen av vinduet ledes frisk luft inn i boligen.

Vinter (under 10 grader):

Du slipper trekk om vinteren. Ventilen leverer automatisk en svakere luftstrøm, slik at vinduet har bedre tid til å varme opp den friske luften. Forskningsinstituttet Fraunhofer-Gesellschaft har dokumentert at man ikke opplever trekk i en avstand på over 60 cm fra vinduene.

Sommer (over 16 grader):

Frisk luft får lov til å strømme direkte inn gjennom en bypass-ventil i toppen av vinduet. Luften mellom rutene bidrar til å kjøle ned vinduet og blir ledet ut i det fri igjen.

Voks stopper varmen

En liten voksmotor i toppen av vinduet kan utvide seg og trekke seg sammen, avhengig av temperaturen. På en sommerdag utvider voksen seg, og da lukkes den ventilen som sender oppvarmet luft mellom rutene inn i huset; den luften som det ikke er behov for i det allerede sommervarme huset. Til gjengjeld slippes denne luften ut i det fri. Samtidig åpnes bypassventilen, som lar uteluften komme direkte inn i huset, uten at den er varmet ytterligere opp. Når temperaturen faller til under 16 grader, åpnes det igjen for at den oppvarmede luften mellom rutene kan komme inn i huset og tilføre det varme.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer