Håndverkernes tips til nye vinduer

Professjonelle håndverkere bruker mange små knep i sitt daglige arbeid. Heldigvis kan også du få glede av de smarte tipsene og triksene deres.

Vinduer tips fuge

En smal fuge er vanskelig å tette pent, og skjevheter synes veldig godt.

1. Ta riktige mål – og husk plass til fugen

Altfor mange vinduer og dører viser seg ikke å passe helt i det hullet de er bestilt til. Uansett om du har tatt målet selv, eller en innleid håndverker har stått for oppmålingen, er det en god idé å kontrolleremålene – både på ordrebekreftelsen og når de ferdige varene kommer.

Det er viktig å skille mellom karmmålet, som er karmens utvendige mål, og hullmålet, som er størrelsen på det hullet der vinduet eller døren skal monteres. Både vinduer og dører skal ha et karmmål som i begge retninger er 25-30 mm mindre enn hullmålet. Den brede åpningen gir plass til å lage en pen og tett fuge mellom karm og vegg, og kompenserer for veggens skjevheter.

2. Luft justerer karmen før du setter den fast

Før karmen til vinduet eller døren skrus fast, skal den rettes opp slik at den sitter riktig. Dette har man i århundrer gjort med kiler, klosser og brikker. En mye enklere og raskere løsning er å bruke winbags, som er små poser med en pumpe. De settes mellom vegg og karm i begge sider og pumpes opp, slik at de klemmer fast karmen.

Plasseringen justeres ved å tappe luft ut av posen eller gi den et ekstra trykk. Posene fjernes etter at karmen er festet, slik at innfestingen holder karmen alene.

3. Sett karmskruene tett på hengslene

Når du fester en karm til veggen, skal du være spesielt oppmerksom på hengselsiden. Tunge dører og store sidehengte vinduer legger en stor belastning på hengslene når de står åpne. Derfor skal karmen i hengselsiden sitte ekstra godt fast. Du bør også sette skruene tett på, og rett over hengslene.

Vinduer tips karmskrue

Tunge dører og vinduer sikres øverst med en skrue, både over og under hengselet.

4. Fugebånd tetter fugen sikkert og enkelt

Har du har prøvd å fuge med elastisk fugemasse mellom vegg og vinduer eller dører, vet du at fugen er vanskelig å lage pen. Skal det slippes ut fukt gjennom fugen, har alternativet tidligere vært en mørtelfuge. Den er det ikke mange som våger å prøve seg på i dag.

I stedet kan du enkelt lage en pen og diffusjonsåpen fuge med selvklebende bånd av skumgummi. De finnes i mange farger og størrelser, slik at du kan få bånd som passer til husets farge og fugens bredde. Båndet utvider seg etter monteringen og tetter mellomkarmen og veggen. Under bunnkarmen legges en elastisk fuge.

Vinduer tips fugebånd

Fugebåndet er selvklebendeog trykkes på siden av karmen,1- 1,5 mm innenfor karmens kanter.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer