Lag ditt eget vindu

Her vil fagmannen vise hvordan man lett kan lage sitt eget vindu, f.eks. til bruk i uthuset eller som «dobbeltvindu» innendørs. Konstruksjonen er veldig enkel og svært sterk. Og selv om hjørnene ser ut som om de er tappet sammen, så skal det overhodet ikke sages ut til tapper når man lager vinduer på denne enkle måten.

Fagmannen starter med å måle opp til alle delene samtidig. Så gjør han unna alt skjærearbeidet, slik at han bare skal montere de tre lagene. Som ytterramme bruker han lister av 10 x 38 mm furu. Den skal det brukes 8 stk av. Fire til det innerste og fire til det ytterste laget.

Til det midterste laget skal listene være 10 mm smalere. Det vil si at de fire listene her er 10 x 28 mm. Nå legges den nederste rammen til rette på arbeidsbordet. Det smøres lim på den tynne 10x 28 mm listen. Denne listen skal flukte med den underste listens ytterkant når den limes på. Når den sitter riktig, skal den festes med 15 mm dykkert. Her bruker vi en dykkertpistol, men du kan like gjerne benytte vanlige små dykkert og spikre dem i med en hammer.

På samme måte settes de tre siste midtlistene på. Først med lim, og deretter med små stifter. Nå er de to første lagene satt sammen, og på grunn av de smalere listene er det nå en fin fals på 10 mm hvor glasset kan legges på. Før glasset legges på, monteres det selvklebende tettelister på rammen, så glasset har noe å hvile på.

Tettelistens bredde er 1 cm, og monteres så den ligger kant i kant med den delen av rammen som vender inn mot midten. Vær nøye med å få plassert tettelisten riktig, og skjær den først av i lengden når den ligger helt inntil den forrige. Nå kan glasset legges på plass. Du bør alltid benytte hansker når du jobber med glass, da kantene kan være meget skarpe.

Glasset lirkes forsiktig på plass, og nå skal de fire siste trelistene monteres i denne sandwich-konstruksjonen. Før listene monteres, må de også ha påsatt tettelister. Da er du sikker på at glasset ligger sikkert, uten risiko for at det knekker i rammen. Tettelisten legges slik at den følger listekanten akkurat. Legg merke til at den skjæres litt kortere enn rammen, så den passer nøyatig ned mot glasset. Disse fire listene skrus fast med 3 x 25 mm skruer. På den måten er de lette å fjerne igjen hvis uhellet er ute og glasset går i stykker.

Når alle fire listene er på plass, er vinduet ferdig. Med denne konstruksjonen kan du både lett og billig lage dine egne vinduer på hvilket som helst mål du måtte ønske.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vinduer