Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vinduet er råttent: Slik fikser du det

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En liten råteskade på et ellers fint vindu, kan reddes hvis du fjerner det råtne trestykket og erstatter det med en såkalt lus. Dermed kan vinduet fortsatt holde i mange år.

Vinduet er råttent

Fukt finner alltid veien inn i ubeskyttet treverk. Men oppdager du skaden i tide, kan den fint fikses.

Intro

Gamle vinduer er som regel laget av kjerneved av høy kvalitet, men selv med godt vedlikehold, kan det nesten ikke unngås at det med tiden blir skader. Enten fordi en flik blir slått av, eller fordi fukt og regnvann har trengt inn i små sprekker, slik at treverket begynner å råtne.

REDAKSJONEN ANBEFALER: En fuktighetsmåler redder huset ditt fra mugg og sopp

Sistnevnte viser seg oftest der det loddrette stykket (på fagspråk kalt loddposten) møter bunnkarmen på vinduet. Har råteskadene spredd seg til store deler av vinduet, har du ikke annet valg enn å skifte ut hele vinduet. Men hvis skaden er avgrenset til et mindre område, kan du fint reparere – og dermed forlenge levetiden på vinduet med mange år.

Oppgaven går ut på å fjerne det råtne/ødelagte treverket og erstatte det med et nytt og friskt trestykke; blant fagfolk kalles dette å luse ut. Reparasjonen blir helt usynlig etter at du har slipt og malt hele vinduet.

Derfor har det gått galt

Manglende vedlikehold. Uttørket treverk er en stående invitasjon til fukt og regnvann. Det utvikler seg til råte, hvis ikke du behandler vinduet med grunningsolje og maling med jevne mellomrom.

Vinduet kniper. Gamle vinduer har det med å knipe. Og kniper det så voldsomt at du er nødt til å bruke mye krefter for å åpne og lukke det, kan du være så uheldig at du river av en stor flik.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Stikk i treet med en skrutrekker, for å finne omfanget på råteskaden. Treet kan gjerne være hardt på overflaten og likevel være råttent dypere inne.

2

Sag vekk det råtne stykket med en fintannet finérsag. Mål først 3-5 cm opp fra skaden, og avsett en vannrett strek på forsiden som du kan sage etter. Sag opp fra streken, med et snitt som heller 30 grader.

3

Fjern det råtne treverket. Det raskeste er å sage med en multikutter. Den er nøyaktig og enkel å styre. Sag halvveis gjennom treet fra begge sider.

4

Avrett bunnen med et stemjern, så den er helt glatt og gir en limflate som er i nivå med det øvrige treverket.

5

Mål opp, og sag ut et stykke friskt tre av en furulist. Legg det avskårede stykket oppå listen, og tegn opp det nye stykket etter det. Sørg også for at du sager litt skrått nederst.

6

Lim og skru fast den nye listen. Smør på trelim til utendørs bruk på både vindusrammen og listen, før du skrur fast listen med 5 x 70 mm skruer. Fjern deretter overskytende lim med en klut. Når limet er tørt, etter cirka tre timer, slipes listen så den blir plan med det øvrige treverket. Til slutt sparkles eventuelle sprekker og alle skruehoder, og listen beskyttes med grunningsolje og to strøk maling.

Materialer

Dette skal du bruke

Når du skal fjerne ødelagt treverk i et vindu, klarer du det meste av oppgaven med vanlig verktøy:

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

TIPS: Dybdestopp til håndsagen

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Vinduet er råttent: Slik fikser du det
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake