1. Jordvarme
Økonomi
Årskostnad: 16.303 kroner
Etablering, kr: 150.000,-
Energipris: 0,90 kr/kWh
Årlig kjøpt energi (strøm): 6725 kWh
Anlegget avskrives over 20 år, rentekostnaden er 2,5 %, etableringstilskuddet fra Enova er 10.000 kroner og årlig service koster 1500 kroner. Beregningene forutsetter at du har vannbåren varme, og at du ikke skal etablere ny gulvvarme eller skifte radiatorer.
Du kan velge jordvarme hvis...
- Du har et utendørs areal som er minimum tre ganger større enn boligarealet på huset ditt. Arealet skal være uten trær eller bygninger.
- Du har cirka 150.000 kroner til etableringsomkostninger.
- Du har vannbåren varme fra før, gjerne gulvvarme.
- Huset ditt er velisolert og tett.
2. Varmepumpe
Miljø
En luft til vann-varmepumpe til modellhuset vårt vil utlede omkring 171 kg CO₂ i året. Fordi anlegget har en virkningsgrad på 2,0, gir det to ganger mer energi enn det tilføres. Det betyr dermed en utledning på 0,0085 kg CO₂ per kilowatt-time brukt til oppvarming og varmtvann. Det er cirka en 1/30-del av en oljefyr.
Samtidig vil strømmen som skal tilføres for at varmepumpen skal fungere, for det meste komme fra fornybar kraft. I hovedsak fra vannkraft og vindkraft, som står for henholdsvis cirka 87 % og 6 % av all strøm som forbrukes i Norge, ifølge NVE-tall fra 2019.
Økonomi
Årskostnad:
Luft til luft: 19.030 kroner
Luft til vann: 18.495 kroner
Etablering:
Luft til luft: 45.000 kr
Luft til vann: 100.000 kr
Energipris:
Luft til luft: 0,90 kr/kWh
Luft til vann: 0,90 kr/kWh
Årlig kjøpt energi (strøm):
Luft til luft: 15.519 kWh
Luft til vann: 10.087 kWh
Varmepumpene avskrives over 15 år. For luft til luft-varmepumpen er det lagt til en investering på 20.000 kroner til oppvarming av bruksvann. Beregningene for luft til vann-varmepumpen forutsetter eksisterende vannbåren varme. For begge har vi lagt inn årlig service på 1500 kroner og en rente på 2,5 %.
Du skal velge varmepumpe, hvis...
- Du gjerne vil ha en effektiv løsning, men ikke vil grave opp hagen (luft til vann-varmepumpe).
- Du gjerne vil ha en rimelig løsning og kan varme opp vann på annet vis (luft til luft).
- Du har vannbåren varme, gjerne gulvvarme (luft til vann).
- Huset ditt er godt isolert og tett (gjelder begge typer).
3. Trepellets
Miljø
I modellhuset vårt vil en ny pelletsfyr utlede cirka 7500 kg CO₂ per år eller cirka 0,375 kg CO₂ per forbrukt kilowatt-time. Likevel sier vi at en pelletsfyr er CO₂-nøytral. Det er fordi trær opptar CO₂ når de vokser. Når de dør, vil de ute i naturen ende med å råtne opp og avgi den samme mengden CO₂. Gjør du i stedet treet om til trepellets, avgir pelletsene samme mengde CO₂ i fyren, som om de hadde råtnet i naturen.
Miljøgevinsten forutsetter at treet er produsert forsvarlig. Det betyr at det skal plantes nye trær når de gamle felles, slik at det blir balanse i CO₂-regnskapet.
Økonomi
Årskostnad: 20.306 kroner
Etablering, kr.: 100.000,-
Energipris: 0,58 kr/kWh
Årlig kjøpt energi (pellets): 22416 kWh
Du skal velge pellets hvis...
- Du har vannbåren varme.
- Du er på utkikk etter en “1 til 1-utskifting” av oljefyren.
- Huset ditt ikke er tilstrekkelig isolert til en varmepumpe.
- Du har plass til å oppbevare trepellets.
4. Strøm
Miljø
I modellhuset vårt vil elektriske panelovner utlede cirka 343 kg CO₂ per, som altså er 17 gram per forbrukt kilowatt-time. Det er mer enn de andre alternativene, men likevel bare 1/15-del av hva en oljefyr utleder.
Samtidig vil strømmen for det meste komme fra fornybar kraft. I hovedsak fra vannkraft, som står for cirka 87 % av all strøm som forbrukes i Norge.
Økonomi
Årskostnad: 18.658 kroner
Etablering, åtte panelovner: 8000 kroner
Energipris: 0,90 kr/kWh
Årlig forbruk: 20.175 kWh
Levetid/rente: 20 år/2,5 %
Du kan velge panelovner hvis...
- Det allerede er elektrisk varme som primær oppvarming i boligen din, og du ikke kan etablere sentralvarme.
- Du bruker panelovner som supplement til for eksempel vedfyring
- Du skal ha enkel oppvarming på hytta.
Slik kan varmekildene kombineres

Solvarme
Solvarmeanlegg består av slanger med en væske i, akkurat som slangene til et jordvarmeanlegg, men normalt plassert på taket i stedet. Slangene går gjennom vannbeholderen din, der de avgir varme til vannet, før den nå avkjølte væsken sirkulerer tilbake til solfangeren igjen.
Anlegget sitter normalt på taket av huset, og bruker du det til å supplere en pelletsfyr, vil du kunne sikre varmt vann hele sommerhalvåret med et relativt lite anlegg.
Skal du bruke solvarme til å varme opp vann i et hus med vannbåren varme, kan du velge et større anlegg. Dermed kan det supplere det varme vannet i sentralvarmesystemet, slik at du sparer ytterligere på fyringsutgiftene.
Et bruksvannanlegg for solvarme koster fra cirka 30.000 kroner å etablere, og er gratis i drift. Enova støtter et solvarmeanlegg med 5000 kroner for selve anlegget, i tillegg kan du få 200 kroner per kvadrameter solfangerne dekker, begrenset opptil 10.000 kroner totalt.

Elektrisk varmepatron
Et pelletsfyr kan varme opp både radiator- og bruksvann. Men om sommeren er det litt voldsomt å ha fyren i gang, fordi det ikke er bruk for varme radiatorene.
Da kan en såkalt elpatron eller varmekolbe i vannvarmeren hjelpe deg. Den varmer opp vannet når pelletsfyren er slukket (og kan for øvrig redde deg fra en kald dusj, hvis pelletsfyren av en eller annen grunn stopper midt i fyringssesongen).
Det er selvfølgelig dyrere å varme opp vannet med ren strøm, men totalt sett kan det likevel være bedre enn å la pelletsfyren gå. Det konkrete regnestykket avhenger både av effektiviteten til fyren og den aktuelle strømprisen.
En elektrisk varmepatron koster typisk fra omtrent 1500 kroner, pluss installasjon.

Effektive radiatorer
Et klassisk problem som melder seg når du vurderer å bytte ut oljefyren med for eksempel en varmepumpe, er at vannet fra en varmepumpe er litt kaldere enn vannet fra en oljefyr.
Har du radiatorer, er det ikke sikkert at de blir varme nok til at du kan holde varmen.
Hvis du vil sjekke det, så prøv å justere fyringskilden en kald vinterdag, slik at vannet som sendes ut i sentralvarmesystemet er cirka 45 grader varmt. Fryser du med denne innstillingen, må du bytte radiatorene hvis du skal varme opp vannet med en varmepumpe. Et alternativ kan i så fall være modeller med en liten vifte som sørger for en bedre fordeling av varmen.
En lavtemperaturradiator koster fra cirka 5000 kroner.