1. Jordvarme
2. Varmepumpe
3. Trepellets
4. Strøm
Slik kan varmekildene kombineres
Solvarme
Solvarmeanlegg består av slanger med en væske i, akkurat som slangene til et jordvarmeanlegg, men normalt plassert på taket i stedet. Slangene går gjennom vannbeholderen din, der de avgir varme til vannet, før den nå avkjølte væsken sirkulerer tilbake til solfangeren igjen.
Anlegget sitter normalt på taket av huset, og bruker du det til å supplere en pelletsfyr, vil du kunne sikre varmt vann hele sommerhalvåret med et relativt lite anlegg.
Skal du bruke solvarme til å varme opp vann i et hus med vannbåren varme, kan du velge et større anlegg. Dermed kan det supplere det varme vannet i sentralvarmesystemet, slik at du sparer ytterligere på fyringsutgiftene.
Et bruksvannanlegg for solvarme koster fra cirka 30.000 kroner å etablere, og er gratis i drift. Enova støtter et solvarmeanlegg med 5000 kroner for selve anlegget, i tillegg kan du få 200 kroner per kvadrameter solfangerne dekker, begrenset opptil 10.000 kroner totalt.
Elektrisk varmepatron
Et pelletsfyr kan varme opp både radiator- og bruksvann. Men om sommeren er det litt voldsomt å ha fyren i gang, fordi det ikke er bruk for varme radiatorene.
Da kan en såkalt elpatron eller varmekolbe i vannvarmeren hjelpe deg. Den varmer opp vannet når pelletsfyren er slukket (og kan for øvrig redde deg fra en kald dusj, hvis pelletsfyren av en eller annen grunn stopper midt i fyringssesongen).
Det er selvfølgelig dyrere å varme opp vannet med ren strøm, men totalt sett kan det likevel være bedre enn å la pelletsfyren gå. Det konkrete regnestykket avhenger både av effektiviteten til fyren og den aktuelle strømprisen.
En elektrisk varmepatron koster typisk fra omtrent 1500 kroner, pluss installasjon.
Effektive radiatorer
Et klassisk problem som melder seg når du vurderer å bytte ut oljefyren med for eksempel en varmepumpe, er at vannet fra en varmepumpe er litt kaldere enn vannet fra en oljefyr.
Har du radiatorer, er det ikke sikkert at de blir varme nok til at du kan holde varmen.
Hvis du vil sjekke det, så prøv å justere fyringskilden en kald vinterdag, slik at vannet som sendes ut i sentralvarmesystemet er cirka 45 grader varmt. Fryser du med denne innstillingen, må du bytte radiatorene hvis du skal varme opp vannet med en varmepumpe. Et alternativ kan i så fall være modeller med en liten vifte som sørger for en bedre fordeling av varmen.
En lavtemperaturradiator koster fra cirka 5000 kroner.