Lett
Vanskelig
Rørisolering er et enkelt stykke arbeid med stor effekt.

Rørisolering er et enkelt stykke arbeid med stor effekt.

Mangler du rørisolering?

Det kan lønne seg å se over rørisoleringen - eller mangelen på den. Mange rør er slett ikke isolert, mens andre rørs isolasjon er voldsomt mangelfull - selv nye rørinstallasjoner kan ha godt av ekstra eller bedre isolering.

En enkel besparelse

Mens rørisolering er enkelt arbeid, er det samtidig en oppgave med en stor effekt. Det er billig i materialer, og du kan avlese effekten direkte i varmeforbruket når du isolerer varmerør. Det samme gjelder for isolering av rørene til varmt bruksvann.

Rørisolering er raskt tjent inn

Den relativt lave materialprisen, kombinert med en besparelse som er godt synlig, betyr at investeringen er raskt tjent inn igjen når du isolerer rør. Du sparer opptil 100 kroner per meter per år, når du isolerer i uoppvarmede rom som i kjeller og på loft.

Hvorfor isolering av varmerør?

Rørisolering av varmerør sikrer at det oppvarmede vannet transporteres via rørene ut til vannkraner og radiatorer med minst mulig varmetap.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Sjekk hvor varmen slipper ut med et infrarødt termometer

Akkurat nå får du et infrarødt termometer sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv for kun 49,50 kroner + 39,50 kroner i porto og ekspedisjon. Du sparer 609 kroner.

Ja, takk: Vis meg mer om det infrarøde termometeret og det gode tilbudet

Hvorfor isolering av vannrør?

Ved også å isolere rør med kaldt bruksvann, unngår du at det danner seg kondens på rørene. Det betyr mindre fukt i rommet, og du forhindrer samtidig at det kondenserte vannet drypper ned og lager skader på gulvet. Kondensen fra rørene kan utvikle seg til sopp og mugg.

Jo tykkere, desto bedre

Tykkelsen på rørskålene har stor betydning for hvor godt de isolerer. Selv om tynne rørskåler er billigst, er det i det lange løp bedre økonomi i å kjøpe tykkere rørskåler. De gir den største besparelsen, og er derfor en bedre investering. Du bør minst isolere med 40 mm rørisolasjon rundt rørene på loft, i kneloft, i kjelleren, i krypekjellere og i andre uoppvarmede rom. Er det ikke plass til 40 mm, er det ekstra viktig å velge et isolasjonsmateriale med høy varmeisoleringsevne.

Velg riktig rørisolasjon

Rørskåler fås i både PE-skum, mineralull og naturmaterialer. Rørskåler av skumplast isolerer dog ikke like godt som mineralullskålene, som normalt lages med glassull eller steinull. Mineralull er den mest effektive rørisolasjonen, men også vanskeligere å isolere med. Det er den metoden fagfolkene foretrekker. Like viktig som hva du velger, er det å sjekke isolasjonens varmeisoleringsevne. Jo lavere verdi, desto bedre isoleringsevne.

Tette skjøter

Når du skal lage en skjøt, er det viktig at rørskålene støter helt inn mot hverandre. Skjøtene mellom de forskjellige rørskålene tetter du med en diffusjonstett teip beregnet til formålet. Det kan for eksempel være en aluminiumsteip. Ikke bruk vanlig teip eller pakketeip – det holder ikke tett.

Last ned en komplett veiledning til rørisolering her

Rørisolering er en enkel og god forbedring på et hus. Den høye besparelsen og de lave materialutgiftene betyr at du raskt tjener inn investeringen. Hvis du laster ned guiden vår til korrekt rørisolering, kan du følge våre eksperters detaljerte trinn for trinn-veiledning. Du får dessuten en komplett materialliste til prosjektet og en rekke gode tips. Avhengig av hvor mange meter rør du skal isolere, er oppgaven normalt gjort på en ettermiddag. God fornøyelse.