Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isolering

Isolering er ikke noe særlig gøy, men som huseier er det nødvendig. Du kan spare mye penger ved å ha orden på isoleringen. Her får du oversikten over de forskjellige typene isolering. Vi viser deg trinn for trinn, hvordan du enkelt og billig kan isolere huset.

Isolering: Gode råd og guider til isolering

Isolasjon gir bedre inneklima, og det er mye penger å spare på strømregningen hvis huset ditt ikke allerede er ordentlig isolert. Men hvis isoleringen gjøres feil, kan du risikere å få skader på huset med for eksempler fukt og mugg. Derfor er det viktig å vite om fallgruvene, før du går i gang med en etterisolering. På denne siden har vi samlet en lang rekke artikler om isolering, hvor du får gode tips og veiledninger til hvordan du isolerer huset ditt. Vi viser deg også hvordan du best og billigst isolerer for eksempel en utebod. Du får også trinn for trinn-veiledning til hvordan du enkelt og billig lager både rørisolering og isolerer loft, gulv og vegger.

Men isolering er ikke bare isolering - det finnes mange forskjellige måter å isolere på. Effekten og prisen på isoleringen varierer også veldig alt etter hvilket isoleringsprosjekt du velger å kaste deg over.

Her på denne siden finner du veiledninger som beskriver hvordan du lager de små inngrepene som for eksempel rørisolering, til de helt store isoleringsprosjektene. Du kan også finne beskrivelser av forskjellige isolasjonsmaterialer. Vi håper at du finner den veiledningen som passer til deg og dine behov.

Isolering av yttervegger - mye penger å spare

Vil du for alvor kutte ned i fyringsutgiftene, så er det er det å etterisolere en dårlig isolert eller uisolert yttervegg det riktige stedet å starte. Det kan for eksempel være å etterisolere en uisolert hulmur. Husets største areal består av vegger, så det er ikke overraskende at isolering av ytterveggene sparer deg for veldig mye i fyringsutgifter.

Skal du etterisolere en hulmur eller sprøyte inn isolasjon i en yttervegg, er det en av de få oppgavene som krever profesjonell hjelp. De profesjonelle isoleringsfirmaene gjør jobben superraskt med effektive maskiner og måler med termokameraer for å se om isolasjonen ligger som den skal.

Rørisolering - lettjente penger

Rørisolering er enkelt arbeid, med en veldig stor effekt. Du kan avlese effekten direkte på fyringsutgiftene etter at du har isolert vann- og varmerørene.
Rørisolering av tilgjengelige rør er ingen vanskelig oppgave for en gjør det selv-er. Du trenger ikke investere noe særlig, og du sparer det fort inn igjen. Du må dog vurdere om arbeidet er verdt det, hvis varmerørene går gjennom en kjeller eller et tak som likevel skal varmes opp.

LES OGSÅ: Pakk inn varme- og vannrør, og skru ned varmeforbruket. Enklere blir det ikke: Rørisolering - den enkleste besparelsen

Utvendig isolering av hus

Du kan isolere utvendig på mange forskjellige måter, men typisk handler det om å sette plater direkte på veggen og pusse dem eller å legge isolering inn i et treskjelett som dekkes av plater og kanskje en ny overflate.

Å sette isolasjon direkte på veggen er enklest og koster minst plass, men veggen skal kunne tåle å bære isolasjonen og pussen. Et treskjelett gir deg muligheten til alle typer overflater – tre, puss, eller en kombinasjon av disse. Det gir deg også muligheten til å lage et ventilert lag i veggen.

Den kompromissløse utvendige isoleringen tetter alle kuldebroer og utettheter, gir huset en helt ny fasade og setter de gamle veggene inn i varmen.

Du sparer mer energi ved å etterisolere huset utvendig, enn ved å sette samme lag isolering på innsiden av veggene. Rundt 30 prosent mer. Utvendig isolering dekker nemlig også foran skillevegger, tak og gulv, den pakker inn kalde hjørner, og den lukker for mange av gamle husets utettheter - som ellers er vanskelig å fange. Utvendig isolering dekker hele fasaden og dekker sprekkene i en gammel konstruksjon.

Fordi det er fordeler og ulemper ved de fleste ting, har vi laget en liste over begge deler ved utvendig isolering:

Fordeler ved utvendig isolering

 • Isolerer rundt 30 % bedre enn innvendig isolering
 • Endrer ingen installasjoner
 • Krever ingen endring av en eksisterende dampsperre
 • Beskytter den gamle veggen
 • Gir huset en helt ny fasade

Ulemper ved utvendig isolering

 • Krever utheng på huset
 • Kan kreve at vinduene flyttes lenger ut i fasaden
 • Endrer husets utseende
 • Rommer mange store detaljer
 • Utføres på minst en hel fasade

Innvendig isolering av hus

Vi viser deg hvordan du selv lager en innvendig isolering av en kald yttervegg. Innvendig isolering er en rask og enkel måte å isolere huset ditt på. Over halvparten av den energien vi bruker her i landet, går til å varme opp våre boliger - derfor er innvendig isolering perfekt om du vil spare energi: Jobben er enkel og fort gjort, investeringen tjener seg inn på rekordtid, og i motsetning til de fleste energiråd trenger du ikke gi avkall på en eneste av livets gleder.

Men det er jo fordeler og ulemper ved de fleste ting. Her har vi laget en liste over begge deler ved innvendig isolering:

Fordeler ved innvendig isolering:

 • Er enkelt arbeid
 • Endrer ikke husets utseende, noe som utvendig isolering gjør
 • Kan utføres i enkelte rom
 • Forebygger de skjoldene som kuldebroer kan gi

Ulemper ved innvendig isolering:

 • Tar plass inne i huset
 • Det er avgjørende med en dampsperre for å unngå fukt og mugg
 • Isolerer ikke ytterveggen ved tak, gulv og skillevegger
 • Gir kuldebroer i hjørnene
 • Krever ofte fagfolk til strøm og rørføringer

Vindpapp forbedrer isolasjonen med 10 %

Vindpapp kalles også vindsperre, fordi det nettopp er det den kan, nemlig sperre for vinden. Beskytter du isolasjonen med et lag vindpapp, forbedrer du isolasjonseffekten med opptil ti prosent når det blåser. I denne artikkelen kan du se hvordan du bruker vindpapp: Vindpapp forbedrer isolasjonen med 10 %.

Isolering av utebod

Nå er det jo ikke bare husene våre vi isolerer. Det er mange fordeler ved også å isolere en utebod. Hvis boden er isolert, kan du også oppbevare ting som ikke tåler frost i den. Det kan være maling og verktøy med batterier, men også mat som frukt og grønnsaker.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake