RØRISOLERING: RETT SAMMENFØYNING
1. Mål først hvor lang rørskålen skal være, og legg deretter 3-4 mm til målet for å sikre tette skjøter mellom to rørskåler eller inn mot en vegg. Rørskålen tilpasses best med en isolasjonskniv.
2. Rørskålen settes fast rundt røret, og baksidepapiret fra overlappen fjernes et stykke om gangen. Deretter trykkes det selvklebende overlappet godt fast, slik at det sitter helt tett.
RØRISOLERING: T-SKJØT
1. På et T-stykke (når et rør kommer vinkelrett på et annet rør) presser du først det vannrette stykket forbi T-stykket. Mineralullen kan formes med fingrene, så det er ikke nødvendig å skjære ut.
2. Overlappingen limes sammen på samme måte som med det rette stykket. Men det klippes først to hakk, så du kommer rundt det loddrette røret. Skjøtene trykkes godt sammen.
3. Deretter settes en rørskål på det loddrette røret. Du kan skjære enden på skålen i fasong som her, men det er ikke strengt nødvendig, fordi mineralullen relativt enkelt kan formes.
Rørisolering med mineralull
Rørskåler med mineralullsisolasjon, belagt med aluminiumsfolie med overlapp, er de profesjonelles valg. Disse variantene følger rørenes bøyinger tett og kan føres over skrukoblinger uten å måtte skjæres til. De bindes med varmforsinket ståltråd eller aluminiumsteip.
Hvis du isolerer rør med mineralullsskåler, er det enklest å velge en utgave som har klebestrimmel. Da slipper du en kronglete sammenliming med aluminiumsteip etterpå.
Pris: fra cirka 50 kroner per meter.
Rørisolering med skum
Rørskåler av plastskum er en litt billigere løsning, men de isolerer heller ikke like effektivt. Jobben med denne typen rørskåler er enkel – men de må tilpasses innvendig når det skal isoleres over skrukoblinger på rørene.
Hvis du skal kjøpe polyuretanskåler, skal du vite at det finnes to utgaver: en med klebestrimler i sammenføyningen og en uten. Den med klebestrimmel er enklest å bruke.
Pris: fra cirka 20 kroner per meter.