Rask, enkel og stor besparelse med rørisolering

Mangler varmerørene dine isolasjon? Rørisolering hører til blant det enkleste, billigste og raskeste gjør det selv-arbeidet. I tillegg synes det umiddelbart på fyringsutgiftene.

Det kan bli en innbringende skattejakt å lete etter uisolerte eller dårlig isolerte rør i huset ditt.

Utbyttet kan nemlig telles i besparelser i fyringsutgifter, og jobben er så enkel at enhver kan gjøre det selv.

RØRISOLERING: RETT SAMMENFØYNING

1. Mål først hvor lang rørskålen skal være, og legg deretter 3-4 mm til målet for å sikre tette skjøter mellom to rørskåler eller inn mot en vegg. Rørskålen tilpasses best med en isolasjonskniv.

2. Rørskålen settes fast rundt røret, og baksidepapiret fra overlappen fjernes et stykke om gangen. Deretter trykkes det selvklebende overlappet godt fast, slik at det sitter helt tett.

3. Alle skjøter mellom rørskålene tettes med aluminiumsteip. Den er diffusjonstett, og sikrer at det ikke kommer inn luft, som kan danne kondens.

Til utsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

Isolerte rør som er plassert i en høyde der de er utsatt for slitasje og støt, for eksempel ved gangarealer, kan med fordel sikres med en plastkappe. Den er enkel å sette utenpå rørisolasjonen, og holdes midlertidig på plass med litt ståltråd.

Redaksjonen anbefaler: Feil isolering kan ødelegge huset

Når alle plastkapper er skåret til og er på plass utenpå isolasjonen, limes skjøtene med et PVC-rørlim. Det tørker i løpet av kun få sekunder.

RØRISOLERING: T-SKJØT

1. På et T-stykke (når et rør kommer vinkelrett på et annet rør) presser du først det vannrette stykket forbi T-stykket. Mineralullen kan formes med fingrene, så det er ikke nødvendig å skjære ut.

2. Overlappingen limes sammen på samme måte som med det rette stykket. Men det klippes først to hakk, så du kommer rundt det loddrette røret. Skjøtene trykkes godt sammen.

3. Deretter settes en rørskål på det loddrette røret. Du kan skjære enden på skålen i fasong som her, men det er ikke strengt nødvendig, fordi mineralullen relativt enkelt kan formes.

4. Rørskålen på det loddrette stykket settes sammen med aluminiumsteip, og til slutt tettes overgangen mellom de to rørskålene med teip.

RØRISOLERING: L-SKJØT

1. Begynn med å trykke sammen rørskålen et par ganger, slik at den blir myk og enkel å bøye i ønsket vinkel.

2. Rørskålen settes på, og overlappingen limes sammen. Til slutt vikles aluminiumsteip rundt hjørnet, ettersom det ikke er sikkert at teipen i overlappingen er nok.

Les mer om isolering

Materialvalg: billige eller dyre rørskåler?

Det finnes to typer rørisolering: den grå i polyuretanskum og den aluminiumskledde utgaven. Det er sistnevnte mange oppfatter som “den riktige” isolasjonen, og den er muligens også litt mer effektiv enn skumutgaven. Til gjengjeld er den også dyrere. Det betyr at det vil ta litt lenger tid før investeringen er tjent inn igjen – men isolering av uisolerte varmerør er en så god butikk, at det uansett ikke er snakk om lang tid.

Vi oppdaget også under researchen til denne artikkelen, at den grå skumisolasjonen er så dominerende på markedet, at den aluminiumskledde mineralullsutgaven kan være vanskelig å finne. Og den grå isolerer godt, hvis den er tykk nok. De billgste har som regel 13 mm tykt skum.

Rørisolering med mineralull
Rørskåler med mineralullsisolasjon, belagt med aluminiumsfolie med overlapp, er de profesjonelles valg. Disse variantene følger rørenes bøyinger tett og kan føres over skrukoblinger uten å måtte skjæres til. De bindes med varmforsinket ståltråd eller aluminiumsteip.

Hvis du isolerer rør med mineralullsskåler, er det enklest å velge en utgave som har klebestrimmel. Da slipper du en kronglete sammenliming med aluminiumsteip etterpå.

Pris: fra cirka 50 kroner per meter.

Rørisolering med skum
Rørskåler av plastskum er en litt billigere løsning, men de isolerer heller ikke like effektivt. Jobben med denne typen rørskåler er enkel – men de må tilpasses innvendig når det skal isoleres over skrukoblinger på rørene.

Hvis du skal kjøpe polyuretanskåler, skal du vite at det finnes to utgaver: en med klebestrimler i sammenføyningen og en uten. Den med klebestrimmel er enklest å bruke.

Pris: fra cirka 20 kroner per meter.

Så mye sparer du hvis du isolerer uisolerte varmerør

Her viser vi besparelsen ved en kWh-pris på én krone, isolering med 20 mm Glava tapelock og en omgivende temperatur på 20 grader. Vannet i rørene er 55 grader, og rørene er i utgangspunktet ikke isolert. Regnestykket er hentet fra hjemmesidene til Glava; www.glava.no

Rørlengde 15 meter
Isolering av 15 meter og 15 mm rør, sparer deg for 133 kroner per løpemeter rør per år. 133 x 15 meter x 1 kr = Du sparer 1995 kroner per. År.

Rørlengde 6 meter
Isolering av 6 meter og 22 mm rør, sparer deg for 188 kroner per løpemeter rør per år. 188 x 6 meter x 1 kr = Du sparer 1128 kroner per. år.

Rørlengde 10 meter
Isolering av 10 meter og 28 mm rør, sparer deg for 232 kroner per løpemeter rør per år. 232 x 10 meter x 1 kr = Du sparer 2320 kroner per. år.

Vi har sett 20 mm Glava Tapelock til 86 kroner per meter. Det betyr at isolasjonen er spart inn på godt under ett år i alle eksemplene.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Isolering