Rørisolering: Den enkleste besparelsen

Rørisolering er et enkelt stykke arbeid med stor effekt.

Det kan bli en innbringende skattejakt å lete etter uisolerte eller dårlig isolerte rør i huset ditt. Utbyttet kan nemlig telles i besparelser i fyringsutgifter, og jobben er så enkel at enhver kan gjøre det selv.

Til utsatte steder: Ekstra beskyttelse til rørene

Isolerte rør som er plassert i en høyde der de er utsatt for slitasje og støt, for eksempel ved gangarealer, kan med fordel sikres med en plastkappe. Den er enkel å sette utenpå rørisolasjonen, og holdes midlertidig på plass med litt ståltråd.

Redaksjonen anbefaler: Feil isolering kan ødelegge huset

Rørisolering: Ekstra beskyttelse til rørene

Når alle plastkapper er skåret til og er på plass utenpå isolasjonen, limes skjøtene med et PVC-rørlim. Det tørker i løpet av kun få sekunder.

Rørisolering: Ekstra beskyttelse til rørene

Les mer om isolering

Materialvalg: billige eller dyre rørskåler?

Det finnes to typer rørisolering: den grå i polyuretanskum og den aluminiumskledde utgaven. Det er sistnevnte mange oppfatter som “den riktige” isolasjonen, og den er muligens også litt mer effektiv enn skumutgaven. Til gjengjeld er den også dyrere. Det betyr at det vil ta litt lenger tid før investeringen er tjent inn igjen – men isolering av uisolerte varmerør er en så god butikk, at det uansett ikke er snakk om lang tid.

Vi oppdaget også under researchen til denne artikkelen, at den grå skumisolasjonen er så dominerende på markedet, at den aluminiumskledde mineralullsutgaven kan være vanskelig å finne. Og den grå isolerer godt, hvis den er tykk nok. De billgste har som regel 13 mm tykt skum.

Så mye sparer du hvis du isolerer uisolerte varmerør

Her viser vi besparelsen ved en kWh-pris på én krone, isolering med 20 mm Glava tapelock og en omgivende temperatur på 20 grader. Vannet i rørene er 55 grader, og rørene er i utgangspunktet ikke isolert. Regnestykket er hentet fra hjemmesidene til Glava; www.glava.no

Rørlengde 15 meter
Isolering av 15 meter og 15 mm rør, sparer deg for 133 kroner per løpemeter rør per år. 133 x 15 meter x 1 kr = Du sparer 1995 kroner per. År.

Rørlengde 6 meter
Isolering av 6 meter og 22 mm rør, sparer deg for 188 kroner per løpemeter rør per år. 188 x 6 meter x 1 kr = Du sparer 1128 kroner per. år.

Rørlengde 10 meter
Isolering av 10 meter og 28 mm rør, sparer deg for 232 kroner per løpemeter rør per år. 232 x 10 meter x 1 kr = Du sparer 2320 kroner per. år.

Vi har sett 20 mm Glava Tapelock til 86 kroner per meter. Det betyr at isolasjonen er spart inn på godt under ett år i alle eksemplene.