Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fremtidens isolasjon

Skriv ut Lagre artikkel

Skjerpede isolasjonskrav trenger ikke å bety metertykke vegger og små vinduer. Fremtidens isolasjon er tynnere og mer effektiv enn den mineralullen vi normalt bruker i dag. Fremtidens isolasjon tar utgangspunkt i de måtene varmen kan slippe ut av husene våre på.

Normalt vil vi se litt rart på folk som prøver å selge “varm luft”. Ikke desto mindre er det akkurat det leverandørene av isolasjon lever av. Utfordringen deres er stigende krav fra myndigheter og huseiere, med ditto krav til isolasjonsmaterialenes effektivitet.

Med de nåværende løsningene, betyr stigende isolasjonskrav at vegger, tak og gulv skal inneholde et stadig tykkere lag av mineralull, polystyren, celluloseisolasjon eller en annen type isolasjon. I tillegg til å skape byggtekniske vanskeligheter, betyr det også at vi må bruke mange kvadratmeter flatemål til vegger – kvadratmeter som trekkes fra boarealet vårt.

LES OGSÅ: Polystyren – som isolasjon og byggeplater

Fremtiden handler derfor om mer effektiv, og dermed tynnere, isolasjon. Helst et supermateriale som kan isolere så godt, at en tynn matte på et par centimeter har samme isolerende effekt som 10-20 ganger så mye mineralull eller polystyren.

De senere årene er det også kommet helt nye materialer på markedet, som er både tynnere og isolerer bedre. For eksempel har Rockwool lansert produktet Aerowolle på det tyske markedet. Det er tynne mineralullsplater, som inneholder stoffet aerogel; et fast stoff som bl.a. kan videreutvikles og brukes som isolasjonsmateriale på grunn av sin veldig høye isolasjonsevne.

Men som med andre av fremtidens isolasjonsmaterialer, kjemper forskerne for å redusere produksjonsprisen, som fortsatt er veldig høy. Og det er gode grunner til å fortsette å forske, for varmen vil vi gjerne holde på.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggevejledning: Fremtidens isolasjon
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake