Enkle ekstravinduer

Vinduer med et enkelt lag glass holder dårlig på varmen, og derfor vil mye varme strømme ut her. I stedet for å skifte hele vinduet, kan du montere ekstravinduer, som dessuten beholder det gamle utseendet.

LES OGSÅ: Infrarødt termometer - ta temperaturen på alle overflater

Start med å ta ned det gamle vinduet, så blir det betydelig enklere å jobbe med. De gamle ”haspene” må fjernes for å gjøre plass til ekstravinduet. Bruk en knipetang samt en sparkel, så lager du færre merker i rammen.

Glasset er bestilt hjem fra glassmesteren slik at det går ca. 1 cm inn på trerammen hele veien rundt. Rundt langs glasset skal det monteres et gummibånd. Båndet skal bare klemmes ned over glasset. Legges båndet på en varm radiator en halv time i forveien, blir det mykt og er lettere å få på glasset.

Ved hjørnet markerer fagmannen hvor listen skal bøyes. Deretter skjærer han av et 90 graders snitt ved markeringen med en hobbykniv. På den måten kan båndet lett bøyes rundt hjørnet.

Det gjør fagmannen nå hele veien rundt, helt til der hvor de to endene skal skjøtes. Her skjæres endene bare i en 45 graders vinkel, så de lett kan skjøtes. Glasset legges ned på vinduet, så det ligger i midten.

Fagmannen bruker noen små plastvridere og dertil hørende skruer til å feste glasset. Det skal i to oppe, to nede og endelig to i midten.Når alle plastholderne er satt på, sitter ekstravinduet godt fast, og vinduet henges atter på plass.

Nå skal de nye haspene monteres. De fyller mindre enn de gamle, og derfor kan fagmannen gjenbruke de eksisterende hullene til å skru i krokene med. Det skal i to små hasper på den ene siden. En oppe og en nede. I midten på den andre siden skal det monteres en krok.

Den monteres på samme måte som de mindre haspene. Ut for hvert hengsel skal det monteres en krok.Fagmannen fjerner de gamle med knipetangen og en sparkel. Deretter lukker han vinduet og holder haspen opp til vinduskarmen, så han kan se hvor den nye kroken skal sitte.

Med et lite 4 mm bor forborer fagmannen, før kroken forsiktig bankes i. Her må du enten bruke en plasthammer eller sette litt malertape på enden av en vanlig hammer, så du unngår å slå av malingen.

Selve vinduet er nå montert, men for å gjøre hele vinduet inklusive rammen bedre isolert, vil fagmannen også montere isolasjonslister langs rammen. Listene er lette å montere. De skal bare måles ut, klippes til og monteres med noen små spikre.

Du må være oppmerksom på at vinduet er lukket når du fester lister, på den måten er du sikker på at listene ligger helt opp til vinduet. Ved hjelp av et ekstravindu og noen lister har du effektivt satt en stopper for et stort varmespill.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Isolering