Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SPAR energikroner med termografi

Skriv ut Lagre artikkel

Termografi kan være en god investering – særlig hvis du bor i et eldre hus. Termografi avslører nemlig hvor godt eller dårlig huset ditt er isolert.

De røde fargene på et termografi avslører varme felter.

Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor godt en bolig er isolert. Men bor du i et eldre hus, er det som regel mye fornuft i å finne det ut, for det er mye penger å spare på å etterisolere et dårlig isolert hus.

Få derfor fatt i en energirådgiver, som kan ta et bilde av huset med et termokamera. Det gir deg bokstavelig talt et bilde av hvor godt eller dårlig huset ditt er isolert, slik at du kan finne ut hvor du skal sette inn tiltak med ekstra isolering.

For eksempel kan en hulmursisolasjon av mineralull som har fått noen år på baken, fungere dårligere enn når den var ny. Isolasjonen vil nemlig kunne synke sammen med årene. Dette er også noe du vil kunne se ved å ta bilde av huset med et termokamera.

LES OGSÅ: Infrarødt termometer - ta temperaturen på alle overflater

Hva er termografering?

Når energirådgiveren drar frem termokameraet og tar bilder av huset ditt, kan han raskt se forskjell på isolasjonsverdien på de enkelte flatene på huset.

Du kan ikke se varme med det blotte øye. Men det kan du hvis du titter gjennom et termokamera. Og det er nettopp det energirådgiveren gjør. Termokameraet fanger infrarøde farger på bilder/film, og kan f.eks. vise en ytterveggs infrarøde stråling, som forteller hvor veggen er kald og varm. De infrarøde strålene skifter nemlig farge etter temperatur. Ved å gi de forskjellige fargene hver sin temperatur, kan du få et bilde av hvor motivet – i dette tilfellet et hus – er kaldt, lunkent eller varmt. Dette kan være nyttig når du skal finne ut om huset ditt er ordentlig isolert.

Termografi avslører varmetap

Et bilde av ytterveggen tatt i kaldt vær, (med varme på innendørs) vil tydelig vise om det siver ut varme. Det kan for eksempel være rundt vinduene, men det kan også være i toppen eller i bunnen av veggen, selv om den for eksempel er hulmursisolert. Siver det ut varme fra huset, vil det være store røde felt på bildet. Det gjør det enklere å finne ut hvor årsaken til varmetapet er, hva du kan gjøre ved det, og hva det vil koste.

Termografiens farger

Fargeskalaen på et termografi går fra rødt, over gult og grønt til blått. De rødaktige fargene viser hvor det er varmt, det vil si hvor det er varmeutslipp, og huset trenger isolasjon. De blå fargene forteller at huset er kaldt utenpå, fordi varmen holdes inne. De blå feltene er altså der boligen er velisolert.

Huset på bildet er dårlig isolert i veggen. Til gjengjeld er vinduene bra, mens taket godt kunne tåle litt mer isolasjon.

Hva koster termografi?

Termokameraene er fortsatt for dyre til at du finner dem i et byggvarehus, og for avansert for de fleste. Men det finnes mange firmaer som tilbyr termografering av huset ditt. Noen firmaer tar fra 10 til 20.000 kroner for dette, da gjerne med en såkalt trykktest i tillegg. Mens andre kan ta bare et termografi av huset ditt for en vesentlig billigere pris. Også på dette området blir utstyret mer avansert, billigere og mer tilgjengelig. Det betyr at det blir flere og flere som tilbyr tjenesten, og prisen vil naturlig nok synke. I dag skal det derfor ikke være umulig å få bare en termografering av huset ditt for noen få tusenlapper.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggevejledning: SPAR energikroner med termografi
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake