Så mye strøm bruker en oppvaskmaskin

Det brukes både vann og strøm når oppvaskmaskinen går. Heldigvis kan du gjøre en del for å bruke minst mulig vann og for å spare strømutgifter. I denne artikkelen kan du lese om hva det koster å bruke oppvaskmaskinen i vann og strøm, og vi gir deg noen gode råd til hvordan du kan spare penger på oppvasken.

Hvor mye koster det å bruke oppvaskmaskinen?

Hvor mye det koster å bruke oppvaskmaskinen avhenger av flere faktorer.

Det kommer for eksempel an på hvor ofte du bruker oppvaskmaskinen og hvilket program du vasker opp med.

I tillegg har alderen og energimerket på oppvaskmaskinen også betydning for hva det koster å bruke den.

Ikke minst bestemmes prisen på en vask av de gjeldende strømprisene.

Hvor mye vann bruker en oppvaskmaskin?

Har du en god oppvaskmaskin, med et lavt vann- og strømforbruk, koster det omkring 10 liter vann per oppvask.

Det brukes dog mer vann hvis maskinen er av eldre dato, dermed koster det også mer i vannutgifter.

LES OGSÅ: Hva koster det å bruke en tørketrommel?

Hvor mye strøm bruker en oppvaskmaskin?

Strømforbruket er forskjellig, alt etter hvor ofte du bruker oppvaskmaskinen, og hvor høye temperaturer du vasker med.

Du sparer penger i strømutgifter ved å bruke en oppvaskmaskin med et godt energimerke.

Ifølge strøm.no, bruker en gjennomsnittlig oppvaskmaskin cirka 230 kWh strøm i året. Med en strømpris på 140 øre per kWh (cirka gjennomsnitt etter strømstøtte i Norge i 2022) koster oppvaskmaskinen 322 kroner i året i strømforbruk. Forbruket vil variere litt, avhengig av energimerke, og en maskin med bedre energimerke vil være billigere å bruke enn en med et dårligere merke.

Det anbefales at oppvaskmaskinen har minst energimerke B eller C, hvis det skal kunne merkes på både vann- og strømforbruket.

Oppvaskmaskin eller vaske opp for hånd?

Ifølge for eksempel hvitevareleverandøren Beko,(https://www.beko.com/no-nb/St%C3%B8tte/Oppvaskmaskin--bruk--artikkel/h%C3%A5ndvask-eller-oppvaskmaskin-hva-er-best) lønner det seg slett ikke å vaske opp for hånd fremfor å bruke oppvaskmaskinen.

Beko sier at du bruker sju ganger mer vann hvis du vasker opp for hånd, enn om du bruker en oppvaskmaskin i løpet av en 10-årsperiode.

Når det gjelder strømforbruket, bruker en oppvaskmaskin strøm til å varme opp vannet den trenger, og siden den trenger mindre vann enn en kjøkkenvask, vil den bruke mindre energi enn håndvask. Over en 10-årsperiode vil en oppvaskmaskin derfor bruke omtrent halvparten av energien i forhold til hva håndvask vil gjøre, ifølge Beko.

Oppvaskmaskinen vil altså alltid være den billigste metoden.

LES OGSÅ: Hvor mye vann bruker en vaskemaskin?

Flere sparetips

I tillegg til å bruke en oppvaskmaskin med et godt energimerke, kan du også gjøre andre ting for å spare penger på oppvasken.

Sørg for eksempel for å fylle oppvaskmaskinen før du kjører et program, og velg gjerne et kort program med lav temperatur, hvis du kan.

Velger du å stille inn maskinen til å vaske på de tidspunktene strømmen er billigst, for eksempel om natten, er det også penger å spare. Er prisen lav i flere timer i strekk, så velg maskinens eco-program, hvis den har et slikt.

Det er også viktig at du husker å vedlikeholde oppvaskmaskinen med avspenningsmiddel og salt, slik at den kjører optimalt hver gang.

Du kan lese mer om å spare energi og penger her.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Energisparing