Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift sirkulasjonspumpe og spar 500 kr i året

Skriv ut Lagre artikkel

Hvis ei sirkulasjonspumpe er av eldre dato, kan det være fornuftig å skifte den. De nye, «intelligente» pumpene kan i visse tilfeller gi en besparelse i strøm til pumpa på opptil 80 prosent.

Tidsforbruk
3 timer
Pris
4.000 kroner

Intro

Sirkulasjonspumpa sørger for at det er varmt vann i radiatorene og gulv-varmeanlegg og i noen tilfeller at det varme vannet kommer fram til kranene.

Er pumpa di 5-10 år gammel, vil det være penger å spare ved å skifte til en moderne type som automatisk regulerer hvor mye krefter (og strøm) som skal til for å oppnå den ønskede effekten. Hvis huset ditt varmes opp med vanlig oljefyr, kan du skifte sirkulasjonspumpa selv, men de fleste av oss vil overlate det til rørlegge-ren, som vil gjøre det på et par timer. Men du kan jo glede deg over en årlig strømbe-sparelse på f.eks. 500 kroner, avhengig av den nåværende pumpas gangtid og hvor mye strøm den bruker. Forhør deg hos rørleggeren om løftehøyde, passende pumpe og mulig energisparing. Vanlig levetid for moderne pumper er 15-20 år.

Veiledning

Av med vannet

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Avtapping av vann. Kutt strømmen før du tapper ut vannet. Her er hele installasjonen plassert i fyrrommet, og stoppekrana sitter helt nede ved gulvet. Sett på en slange slik at vannet kan renne til avløp.

2

Bort med det gamle vannet. Bli ikke forskrekket om det gamle vannet viser seg å være sort. Det har ofte hatt flere år på seg, der det har sirkulert rundt i husets radiatorer og vannrør. Mengden avhenger av anleggets størrelse.

Av med pumpa

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Demontér den gamle pumpa. Før du prøver å løsne den gamle pumpa, bør du gi rørkoblingene et lett slag med en hammer. De kan sitte godt fast, og slaget gjør det lettere å skru dem av.

2

Skru av rørkoblingene. Bruk ei rørtang eller en skiftnøkkel og sørg for å plassere ei bøtte under pumpa, slik at de siste vannrestene kan bli samlet opp.

3

Fjern pumpa. Når begge rørkobling-ene er løsnet, kan pumpa trekkes ut. Er du i tvil om hvilken vei vannet pumpes, vil det ofte være markert bak på pumpa med ei pil. Tegn evt. opp retningen på veggen.

Nye «unioner»

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Hamp og gjengetetningspasta. Tett med gjengetetningspasta (rørkitt) og hamp (også kalt lin) før de nye rørkobl-ingene (unionene) monteres. Hampen skal vikles mot høyre og smøres med pasta.

2

Skru på de nye rørkoblingene. De gamle rørkoblingene passet ikke til den nye pumpa, så vi skiftet dem. Ei ekstra rørtang er nødvendig for å holde røret, mens du trekker til rørkoblingene.

På med pumpa

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Montér først den nye pumpa på den ene siden. Sjekk vannretningen, og skru pumpa løst på. Vær omhyggelig med å plassere den medfølgende gummipakningen riktig mellom skjøtekoblingen og pumpa.

2

Så skrur du pumpa på den andre siden. Igjen skal pakningen ordentlig på plass, før den store mutteren på skjøtekoblingen skrus løst på.

3

Stram til rørkoblingen. Når pumpa er montert løst, dreier du den opp på plass og spenner til de to store mutterne, slik at du er sikker på at alle skjøter er tette.

Koble på strømmen

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Smart strømtilkobling. For å koble strøm til pumpa fikk vi elektrikeren til å montere ei stikkontakt med jord. I den ene enden av ledningen monteres en spesialplugg, som passer til pumpa.

2

Skru ledningene fast i spesialpluggen. Sørg for å avisolere ledningene og skru dem godt fast. Den grønn/gule ledningen er jordet og skal monteres ved jordsymbolet. Kikk i veiledningen som skal følge med pumpa.

3

Montér dekslet på pluggen når alle tre ledningene er skrudd fast. I den andre enden av ledningen monterer du en plugg med jord.

VIKTIG! Før strømmen kobles til er det viktig å fylle vann på anlegget.

4

Pluggen klikkes på plass i pumpa.

Materialer

  • Grundfos Alpha Pro 25-40 pumpe
  • Hamp (pakkgarn)
  • Gjengetetningspasta for hamp

Tidsforbruk

Regn med å bruke to-tre timer på utskiftingen.

Pris

Cirka 4000 kroner, men sjekk pumpeprisene hos et par rørleggere. Prisene varierer.

Vanskelighetsgrad

Ikke vanskelig, men du må være fortrolig med din varme-installasjon før du gir deg i kast med oppgaven.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Skift sirkulasjonspumpe og spar 500 kr i året
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake